girl 22.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc oszacować koszty i ilosci materiałow na fundament? Czekam na pozwolenie na budowe. W projekcie mam np. 7,49m3 EPSa, ja zamowiłam 7,7m3 xps. Stal to chyba razem z lanym stropem: 12 - 1,36t 10 - 0,93 16 - 0, 04 8 - 0,88 Beton ok. 50m3 w projekcie są sciany fundamentowe lane na mokro, ale zastanawiam sie czy może wziąć bloczek betonowy? Deski to prawie 3m3 25 i 38mm. Nie wiem ile mogą potem wynieść rury. Ogółem ten stan zero mnie interesuje ile może wynieść. Stal 10-16- 2300 a 8- 2400 xps 380zł beton 170zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Takie masz ceny na ofertach? To kupuj (no, za wyjątkiem betonu - bo go trudno przechować ) na szybkości. Ostatnio drożał i XPS, i cement, i stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girl 22.03.2017 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Stal i xps juz kupialam, betonu jeszcze nie zamawialam. Mozna wplacic teraz jakas tam kwote i podac ilosc a oni przywioza nawet za pol roku. Podane wyzej ilosci są z rozpiski z materialami dołączanej do gotowego projektu. Na skladzie budowlanym mi powiedzieli, ze z regóły te ilości co są dołączane do projektow maja sie nijak do rzeczywistosci. Czasem brakuje, a czasem niby polowa tych rzeczy jest niepotrzebna. Nie znam sie na budowlance. Nie wiem czy do ław to wchodza same prety 12 czy 8 i w jakich ilosciach. Zastanawiam sie ile mnie wyniosą te fundamenty, chociaz tak mniej wiecej 15tys bez robocizny? Moja wiedza o gundamentach wyglada tak: musze kupic stal, beton, xpsa, dysperbit, deski do szalowania i jakies rury do kanalizacji i wody i chyba wsio? Ktos kto juz budowal moglby mi pomoc przeliczyc co i jak i o czym zapomnialam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Co do ilości i rodzaju, to teoretycznie zgodnie z projektem. W praktyce wykonawcy coś tam poprawiają wieszając psy na projektantach - czy to gęściej, czy grubszy pręt. Czasami odwrotnie. Pytanie, do kogo masz większe zaufanie Ty i kierbud. Czy pozwolisz wykonawcy modyfikować, czy zażądasz dokładnego trzymania się projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girl 22.03.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 U mnie architekt i kierbud to ta sama osoba, ale ciezko uchwytna, poki co. Hmm np. wg rozpiski potrzebuje 2tys pustakow, a przeliczajac podana na stronie z projektem ilosc mkw scian x ilosc pustakow wchodzacych na mkw to wychodzi 1,6tys pustakow. Betonu wg. moich obliczen to chyba by wyszlo z 10m3 wiecej niz jest to podane w rozpisce. Dlatego poszukuje mądrej głowy, ktora obliczy mi koszt tych fundamentow, by potwierdzic moje wyliczenia. W koncu jestem kobieta, nie o wszystkim mam pojecie. Duzo szacuje niestety na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
investor1 22.03.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 U mnie stan zero 38000 projekt doskonały 3. Rury 1000, beton ławy 23 m, wieniec 7,i chudziak 15. Xps 3000,stal 3500 i 950 bloczków betonowych dolicz sobie jeszcze piach do zasypu i koparkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girl 23.03.2017 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Raczej ciezko chyba porownywac fundamenty, bo mozesz miec skoplikowane, albo wiecej scianek itd. Dalam fotki moich fundamentow. Tylko nie wiem o co chodzi z tym 60x40 na rysunku a pod nim jest napis, ze glebokosc posadowienia 1m. Scianki beda pod mur 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts