Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty realne a z projektu, czy ktos pomoze?

girl

Recommended Posts

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc oszacować koszty i ilosci materiałow na fundament? Czekam na pozwolenie na budowe.

W projekcie mam np. 7,49m3 EPSa, ja zamowiłam 7,7m3 xps.

Stal to chyba razem z lanym stropem:

12 - 1,36t

10 - 0,93

16 - 0, 04

8 - 0,88

Beton ok. 50m3 w projekcie są sciany fundamentowe lane na mokro, ale zastanawiam sie czy może wziąć bloczek betonowy?

Deski to prawie 3m3 25 i 38mm.

Nie wiem ile mogą potem wynieść rury.

Ogółem ten stan zero mnie interesuje ile może wynieść.

Stal 10-16- 2300 a 8- 2400 xps 380zł beton 170zl netto

20170322_112933.jpg

20170322_113100.jpg

Stal i xps juz kupialam, betonu jeszcze nie zamawialam. Mozna wplacic teraz jakas tam kwote i podac ilosc a oni przywioza nawet za pol roku. Podane wyzej ilosci są z rozpiski z materialami dołączanej do gotowego projektu. Na skladzie budowlanym mi powiedzieli, ze z regóły te ilości co są dołączane do projektow maja sie nijak do rzeczywistosci. Czasem brakuje, a czasem niby polowa tych rzeczy jest niepotrzebna. Nie znam sie na budowlance. Nie wiem czy do ław to wchodza same prety 12 czy 8 i w jakich ilosciach. Zastanawiam sie ile mnie wyniosą te fundamenty, chociaz tak mniej wiecej 15tys bez robocizny? Moja wiedza o gundamentach wyglada tak: musze kupic stal, beton, xpsa, dysperbit, deski do szalowania i jakies rury do kanalizacji i wody i chyba wsio? Ktos kto juz budowal moglby mi pomoc przeliczyc co i jak i o czym zapomnialam?

Co do ilości i rodzaju, to teoretycznie zgodnie z projektem. W praktyce wykonawcy coś tam poprawiają wieszając psy na projektantach - czy to gęściej, czy grubszy pręt. Czasami odwrotnie. Pytanie, do kogo masz większe zaufanie Ty i kierbud. Czy pozwolisz wykonawcy modyfikować, czy zażądasz dokładnego trzymania się projektu.

U mnie architekt i kierbud to ta sama osoba, ale ciezko uchwytna, poki co. Hmm np. wg rozpiski potrzebuje 2tys pustakow, a przeliczajac podana na stronie z projektem ilosc mkw scian x ilosc pustakow wchodzacych na mkw to wychodzi 1,6tys pustakow. Betonu wg. moich obliczen to chyba by wyszlo z 10m3 wiecej niz jest to podane w rozpisce. Dlatego poszukuje mądrej głowy, ktora obliczy mi koszt tych fundamentow, by potwierdzic moje wyliczenia. W koncu jestem kobieta, nie o wszystkim mam pojecie. Duzo szacuje niestety na oko.