MaciejMacko 22.03.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Witam! Szukam porady odnośnie co zrobić z ogrodem, a dokładniej z ziemią, a raczej błotem które się w nim znajduje. Czy przekopywać ogród,? A może nawozić od razu ziemie? Notabene, w ogrodzie docelowo ma być tylko trawa i jakieś tuje.. Z góry wszystkim dziękuję i dodam zdjęcie poglądowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.03.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Jak wiosna mokra minie, przyjdzie słońce, wyższa temperatura to woda powinna zniknąć a razem z nią błoto. Nie masz nic na działce prócz gołej ziemi i stąd takie błotko. Uwierz mi masz komfortowe warunki, ja mam zdecydowanie gorzej. Jak zasadzisz trawę to powinno to trochę ustabilizować grunt. Na poprzedniej działce zrobiłem sobie studnię chłonną, jakieś 3-4 kręgi wkopane do warstwy przepuszczalnej, odprowadziłem tam też wodę z dachu i problem wody na działce praktycznie zniknął. Ale teraz to trzeba jakieś pozwolenia, papiery, projekty i inne utrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 To co widzę jakieś 200m2Weż to zbierz na głębokość 20-25 cm i zastąp inną urodzajniejszą i mniej gliniastą ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 a po co wybierać, dosypać z 15cm ziemi, posadzić trawę i po problemie, przy okazji dodatkowo wyrówna powierzchnie. Tam nie ma wiecej jak 100-150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 22.03.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Hmmm.. ponad 200 m2 jest.. 30 ton ziemi już czeka. Stąd moje pytanie... czy w jakiś sposób przekopywać ziemię, żeby ja spulchnić( tak słyszalem) czy na taki stan dosypywać ziemie i wyrównywać? Nie musi być idealnie równe jak boisko, ale żeby to jakoś wyglądało no i w miarę jak najszybciej siać trawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 napisze jak ja bym to zrobił: wsypał ziemie na to co jest(do wysokości 5-10cm poniżej górnej krawędzi tej podmurówki systemowej), wyrównał, zagrabił, przejechał jakimś walcem aby lekko ubić i zobaczyć gdzie są dołki i górki, znów zagrabić niwelując te dołki i górki, posiać trawę, jeszcze raz przejechać walcem do trawników i.... napiłbym sie piwa po skończonej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 22.03.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Sławko bardzo dziękuję za radę. Dziękuję także innym, za cenne wskazówki... Czekać, aż ziemia wyschnie czy mogę sypac tak jak jest? Z tym piwkiem, naprawdę świetny pomysł, czteropak Tobie wiszę heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.03.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ale zanim wysypiesz piasek i ziemię to warto przejechać glebogryzarką i wymieszać, później nawieźć ziemi i znów glebogryzarka, znów wymieszać. Później równanie i docelowo co tam ma być, jak trawa to nie trzeba użyźniać chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 jak masz możliwość, to ja bym sypał teraz, na nic nie czekał, chyba, ze ta ziemia jak tak błotnista, ze zapadasz sie po kostki. Pytanie czy ziemia która czeka na wsypanie jest gliniasta, czy raczej taka "chuda", sypka, nie maże sie w rekach. Jesli ta druga opcja, to robiłbym od razu, woda wsiaknie w nią, ale jesli jest taka gliniasta, mażąca się to bym poczekał az troche przeschnie. a co do piwka to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?63503-GLINA-na-działce-w-ogrodzie-Jak-założyć-ogród-trawnik-na-glinie Gdzie masz odprowadzaną wodę z dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 27.03.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Wszystki dziękuję za pomocne rady! Ogródek cały skopany, przegrabiony i " nowa" ziemia nawieziona. Teraz tylko walcowanie i wyrównanie nierównosci a pózniej trawa... A co do odprowadzenia wody z rynien to niestety nie mam na nie pomysłu. dość sporo czytałem ale nie wiem czy się to sprawdzi w moim przypadku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 27.03.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Niektórzy zmagają się z błotem, a ja z ciągłą suszą. Ile by wody nie wlał, to mój ogród wszystko wchłonie, leci jak przez sitko. Żadna ulewa nie jest w stanie utworzyć kałuży, mimo rur spustowych z dachu, skierowanych wprost na ogródek. Wszystko co w nadmiarze nie jest dobre. Ale trudno, zamawiam właśnie nawodnienie, będzie z górki, tylko w ziemię pójdą $. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 dlatego ja mam nawiezioną glinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 27.03.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Wszyscy Ci radzą zrób to i tamto. A to niestety bzdurne rady, bo nikt nawet nie zapytał jaką masz ziemię na działce i co pod spodem. Jak pod spodem masz nieprzepuszczalną glinę to napierw trzeba zadrenować a dopiero potem robić trawnik. Ale skoro ziemia już nawieziona, to musztarda po obiedzie. Wszystko będzie wiadomo po kilku deszczowych tygodniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.03.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Niektórzy zmagają się z błotem, a ja z ciągłą suszą.. Przywieź sobie gliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Nieprawda. Jeżeli nie masz 1,5 metrowej nieprzepuszczalnej warstwy gliny to wystarczy w wątpliwych miejscach ( gdzie stała woda ) zwykłym świdrem do sadzenia roślin zrobić mini studnie chłonne ( trochę piachu , żwir ) 1-1,2 m głębokie . Przerywasz ciągłość gliny i woda idzie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 studnia chłonna nie jest formą zdrenowania terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.03.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Jest i co z tego ? Można ją wykonać nawet po nawiezieniu ziemi ( czyli nie jest to musztarda po obiedzie ) bez dużego nakładu czasu i srodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Bo nie bardzo wiem czego tyczy się cytuję: "nieprawda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.03.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Słowo nieprawda tyczy się postu kolegi piszącego że po nawiezieniu ziemi to już musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts