Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

błoto POMOCY!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez stresu proszę Państwa. Jak będę miał więcej czasu wrzucę zdjęcia jak mniej więcej, mnie to wyszło, W weekend biorę się za dokładniejsze wyrównanie i póznij zostanie siać trawę, No i stąd moje pytanie.... Jaka trawę najlepiej zasiać... odmian jest sporo.. Dla takiego laika jak ja to trudny wybór. W sklepie często spotykałem się, z poradami sprzedawców, żeby kupować to, a nie tamto, w wiekszości przypadków polecali towar co po prostu nie schodzi. Dlatego proszę jeszcze raz o pomoc! JAKA TRAWA??

Bo taka trawa rośnie jak dzika - właśnie po to by się błyskawicznie regenerować. Ma ogromne potrzeby wodne i pokarmowe. Nie sądzę by komuś się chciało kosić trawnik co 3 dni. I wynajmować kogoś do koszenia jak wyjedzie na wakacje. I robić kilkukrotną wertykulację w roku, by zachować ładny wygląd.

Bo tak się pielęgnuje murawy sportowe.

Mieszanka uniwersalna jest tak dobrana, by poradzić sobie z rekreacyjnym, przydomowym użytkowaniem. Bo powiedzmy sobie szczerze - z synkiem to się pobiega w weekendy za piłką a nie codziennie po kilka godzin.

Oczywiście można sobie posiać sportową, jak ktoś lubi. Tyle, że nie ma takiej potrzeby.

A na częste chodzenie i wydeptywanie ścieżek to nawet sportowa nie pomoże (widać to na boiskach przy bramkach - trawa jest wytarta do gołej ziemi)). Dlatego w miejscach intensywnie użytkowanych przejść robi się chodniki.

Edytowane przez Elfir

Bez stresu proszę Państwa.

Czy bez stresu to okaże się dopiero po kilku tygodniach deszczowego lata. U mnie na części działki po wyrównaniu też wyszła glina, którą firma od ogrodów przykryła 20cm ziemi. Skarpę obok zadrenowali, ale terenu już nie. Przerwsze dwa lata było ok i trawnik pięknie rósł ale potem przyszedł jeden deszczowy miesiąc i często stała w tym miejscu woda. Trawnik zmarniał i musiałem robić dosiewki. Niestety w następnym roku było to samo. W końcu wziąłem firmę z koparką łańcuchową, która w jeden dzień zrobiła drenaż francuski (bez rury, tylko piasek do wykopu) i wyrównała trawnik.

Nie przesadzaj Elfir - chociaż nie mam sportowej to w sezonie koszenie 1 raz na tydzień bywa za rzadkie i aby trawa nie była za wysoka to koszę co 4-5 dni . Utrzymanie trawy w dobrym stanie nie jest zajęciem dla leniwych.

Ok, skoro wiesz lepiej ode mnie, nie mając doświadczeń z trawnikiem sportowym, to nie będę się kłócić ze znawcą.

Oczywiście, to sa jedyne boiska sportowe jakie znasz, prawda?

Bo o boiskach gminnych to już niewiele wiesz?

A takim boiskiem zajmuje się firma, która jest moim wykonawcą.

Tutaj instaluje nawodnienie, kiedy gmina przekonała się, że posiadanie boiska nie polega tylko na posianiu trawy, która sama będzie rosła:

74272c00a709ad17gen.jpg

Edytowane przez Elfir