Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o rady jak urządzić kuchnię z salnem w 18.91 m2

adams5

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość i waszą pomoc.

Już niedługo odbieram mieszkanie i przez ostatnie miesiące myślę nad urządzeniem kuchnie z salonem na powierzchni 18.91 m2, zdaję sobie sprawe że to brzmi trochę szalonie lecz bardzo mi na tym zależy.

Plan dewelopera był znakomity na papierze ale rzeczywistość dość brutalnie to zweryfikowała bo pomieszczenie jest nie za duże ale liczę że może coś mi pomożecie jak to zaprojektować. Poniżej wrzucam zdjęcia projeków i realne zdjęcia jak to wygląda.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/8DQXHs.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/924/bX9mu6.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/922/Wmrcao.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/ywDEbx.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/3yGyuf.jpg

A tutaj zrobiłem taki badziewny projekt na stronie leroy merlin

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/923/nOYim2.png

Ogólnie może pokrótce przedstawię wam o co mi chodzi, więc chce zrobic 4 szafki w zabudowie na scianie którą pierwotnie deweloper zaznaczył kuchnię i tam ma się znajdować zlew z ociekaczem indukcja i zmywarka no i góra do sufitu.

Na scianie przy wejściu tam gdzie jest zaznaczony stół i komin chciałbym ustawić piekarnik i mikrofalówkę w słupku i lodówkę. i reszta według projektu. Teraz pytanie czy to w ogóle ma jaki kolwiek sens czy całkiem sobie wybic ten pomysł bo szczerze to wątpię w powoedzenie mojego pomysłu. Aczkolwiek cholernie mi zależy na zrobieniu tego bo chcę mieć sypialnie tylko dla mnie iżony bez tv i z wygodnym łożem małżeńskim i nie zrobie dziennego w pokoju dziecka więc może coś by się udało z tym zrobić???

Bardzo was proszę wręcz błagam o pomoc bo już nawet nie mogę spać a o paznokciach nie wspomnę:)

Edytowane przez adams5

kinka, super pomysł na różowym tle, ale szkoda ze jednak tamto pomieszczenie ma mniejszą rozpiętość...

adams, chyba bym nie wstawiała ścianki, ale bok moze sam wyjdzie, jeśli kuchnia będzie zakonczona wysokim słupkiem meblowym...

kominek dałabym kozę, nic zabudowanego, szkoda każdego centrymetra (mam salon 25 m2 z kuchnią 16 m2 i zabudowany kominek w rogu zajmuje za dużo miejsca). są śliczne kozy z giętą szybą...

ciagu kuchennego nie dawalabym na całą ściane bo całe pomieszczenie stanie sie tylko kuchnią z kanapą... korci żeby kącik kominkowy stał się kuchnią-barkiem ale rury pewnie nie pozwolą na to... a jak jest dzielony otwór okienny?

kinka - ten na różowym tle jest niemożliwy do wykonania - brak kanału dymowego kominka. Łazienka w miejscu, gdzie nie ma pionu wod-kan.

Co do kominka czy nawet kozy - na 18 m2 z kuchnią jest to pomysł kuriozalny dewelopera. W tak ciasnym pomieszczeniu łatwo będzie się oparzyć o obudowę. Wysiedzieć przy nagrzanym kominku będzie ciężko. Kominek błyskawicznie przegrzeje pomieszczenie.

W przypadku singla lub pary kuchnię ze stołem zrobiłabym w pokoju nr 1/5 i podpięła pod pion łazienkowy.

Z resztą łazienka też jest niewygodnie zaplanowana, co dziwne, zważywszy, że jest miejsce na sensowniejsze rozmieszczenie sprzętów.

Edytowane przez Elfir

Witam bardzo wam dziękuję za odpowiedzi. Kinka ten projekt na różowym tle jest genialny tylko jest z piecem gazowym i przyłączami co więc odpada a wielka szkoda. Kominka nie będę wstawiał bo moim zdaniem to zbędny gadżet, myślałem żeby w tym rogu zrobić kuchnię bo z przeniesiem przyłączy raczej nie będzie problemu ale przez ten komin jest raczej bez sensu bo ta kuchnia też raczej będzie bez sensu. Otwór okienny jest dzielony na pół. Już tracę nadzieję na to że to będzie jakoś sensownie wyglądało. Edytowane przez adams5

Sorry że tak późno odpisuję. Semirmida Co dokładnie masz na myśli bo nie mogę jakoś tego sobie zobrazować. A co do aneksu myślałem żeby go przenieść w narożnik tam gdzie miał być kominek tylko że jest problem z kominem bo strasznie duży jest może się uda go trochę zmniejszyć

1) Z kuchnią w rogu przy kominie - chyba bardziej kuchnia z kanapą niż salon z aneksem.

9eca1afda8e3.png

2) Układ mniej więcej taki jak zaproponowała semiramida - żeby zostawić przejście wokół łóżka w sypialni (z 60cm) kuchnia nie może być zbyt szeroka, na rysunku ma ok.168x210cm + wnęka na lodówkę, słupek z piekarnikiem w salonie.

f997d273c79a.png

3)Większa demolka, praktycznie wszystkie ścianki po prawej stronie przestawione. Kuchnia ma 343x180cm (w ścianie sypialni doświetlające okno), łazienka ok.210x190cm. Pokój dziecka ok.9 m2.

191c2da0a08d.png

4) Modyfikacja układu 3. - kuchnia zwężona do 160cm (przesunięta o 20cm ściana między nią a przedpokojem i łazienką). Łazienka ok.160x190cm, pralka (45cm głębokości) w szafie w przedpokoju. Pokój dziecka ok. 9,5 m2.

718496a0ad59.png

Ja to mam trochę inne wymagania - wystarczyłaby mi płyta dwupalnikowa, nie potrzebuję zmywarki, jestem singlem i nie lubię gotować ale wolę jednak mieć sensowny kawałek blatu więc dla mnie aneksem w salonie byłby ok.

Sprawy techniczne (możliwość wykonania podciągów, ewentualne przesunięcia instalacji, demolka komina) lepiej uzgadniać z fachowcem na miejscu.

wybieram wersje 3 lub 4, dzięki za ladne zobrazowanie :-) ale proponuje wejscie do sypialni moze dać tak blisko jak sie da, żeby skrocic nieco trase łazienka-sypialnia... ale pomysl 3-4 super, naprawdę! ściana działowa może być przepuszczać swiatlo, np imitując ścianki japonskie... ale mamy tu w pelni normalną kuchnię, brawo! coby zachować normalnosć sypialni warto sprawdzić, czy szafa tam ma 2,40 m minimum długosci :-)

3 i 4 moim zdaniem odpadają bo zbyt dużo jest przeróbek z łazienką, a po drugie już w ogóle będzie mega mała. Ja zaopatruje się na drugi projekt o ile architekt i konstruktor wyrażą aprobatę na przeróbki ściany nośnej. Edytowane przez adams5