Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzelający bezpiecznik pomocy!!

Recommended Posts

Mam problem mianowicie praktycznie co drugi dzień wieczorem wyrzuca mi bezpiecznik automatyczny zarówno w mieszkaniu jak i w piwnicy. Ten w mieszkaniu jest na linii oświetlenia łazienki i ubikacji 16A z kolei w piwnicy jest 25A też automatyczny. W łazience jest kinkiet z trzema halogenami G9 40W i za każdym razem gdy strzeliły korki był zapalony. Zauważyłem też że w ubikacji była przepalona jedna żarówka i że na 6 żarówek 3 były halogenowe 40w a 3 żarowe 25w z tym że gdy wywalal bezpiecznik w ubikacji nie paliło się światło. Co może być przyczyną? Czy mogę założyć w mieszkaniu bezpiecznik np 20A zamiast tego 16A??

Mała aktualizacja...na tej linii mam jeszcze oświetlenie dwóch pokoi. Dzisiaj sprawdziłem kinkiet z łazienki i wygląda, że wszystko z nim ok, oprawki halogenów są czyste, nie wyglądają jakby sie grzały. Ostatnio zdejmowałem do malowania w obu pokojach żyrandole ale jestem przekonany , że dobrze je podłączyłem po remoncie. Dzisiaj w południe celowo zapaliłem wszystkie światła na tej linii na ponad godzinę i bezpiecznik nie wywalił, więc juz po prostu głupi jestem. A czy możliwe jest, że bezpiecznik się zepsuł?? I jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić, czy któryś z przewodów nie ma jakiejś wady, zwarcia??

Co do 1 to oczywiście możliwe ale w tym przypadku mało prawdopodobne jeśli strzela w jednej lini 16 i zalicznikowe 25. Często przy montażu oczek halogenów "elektryk" nie zwraca uwagi na ułożenie przewodów a i zdarza się że upycha się to w wełnie, efekt taki że przewody są na halogenie lub darddzo blisko, topi się izolacja a z czasem po prostu mamy pożar.