Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za niskie pomieszczenia

Recommended Posts

Witam,

trwa u nas remont generalny budynku z lat 90tych. Podłogi skuliśmy do żywego piasku, żeby je ocieplić. Fundamenty mamy grube, solidnie wylane, bardzo twarde. Wszystkie pomieszczenia mają 250 cm. Pewien fachowiec zasugerował nam, że to nisko i jak jesteśmy na etapie gołej ziemi to, żeby podkuć fundamenty przy każdej ścianie do równego i obniżyć podłogę o 10 cm w skutek czego pomieszczenia będą miały 260 cm. Ja poparłam ten pomysł. Wiem, że skucie fundamentów przy ścianach i na łączeniach pokoi będzie kosztowało mnóstwo pracy, ale uważam, że te 10 cm jest tego warte dla późniejszego efektu. Obawiam się, że teraz będzie efekt ciemnej nory :-/ Mój partner jednak stanowczo jest przeciw, bo uważa,ze te 10 cm nie robi absolutnie żadnej różnicy za to skucie tego wszystkiego to ogromny kłopot i że jest to wręcz moja fanaberia. A wy jak uważacie? Skuć te fundamenty i obniżać czy zostawić tak jak jest? Co radzicie? Warto je kuć czy zostawić tak jak jest?

Mury z czego?

Jak ocieplony fundament?

Będzie podłogówka?

Tak czy inaczej zafundujecie sobie mostek cieplny z wnętrza domu fundamentem do gruntu. Pytanie tylko, jak duży. To nie tylko podniesie koszty ogrzewania, ale też ryzyko skraplania wilgoci i w konsekwencji grzyb i pleśń.

Zastawiam się czy tak naprawdę fachowiec wie co chce kuć. Czy to są ściany fundamentowe czy ławy fundamentowe? Czy macie projekt zbrojenia i wiecie jaka jest otulina zbrojenia? Czy znacie rzędne posadowienia ław i ścian fundamentowych? Możecie zafundować sobie ładny mimośród.