Garażowiec1719514970 21.04.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Mnie mozna do rany przylozyc raczej. Można ,można jak ktoś chce aby mu się gangrena wdała ... Mi bardziej chodzilo o sam fakt, ze przy wiekszej pow. wymiany grzejnika podlogowego mozna dostarczyc te sama ilosc energii przy nizszej temperaturze zasilania. Hameryki nie odkryłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 21.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Mit. Podobnie, jak to, że coś Ci gnije w szafkach. Są tu tacy specjeliści od mitów... Baa , mi to nawet parę razy w poprzednim domu jedzenie zgniło w szafkach, ale cholera nie wiem czemu , ogrzewania podłogowego tam nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.04.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Srednio przy temp. zewnetrznej ok 0 oC temperatura podłogi jest wyzsza od temp powietrza w pomieszczeniu o ok 2-2,5 oC, jezeli mamy temp. wewnątrz 20 oC to posadzka ma ok 22-22,5 oC. Czy to mocne grzanie? i które artykuły gniją przy 23 oC, a które nie gniją przy 20 oC? Co w przypadku gdy w lecie słonce nagrzeje nam szafki do wyzszych temperatur, to czy musimy je okrywac aby nie zgniły produkty w nich przechowywane? Obok masz zmywarkę, lodówkę i jeszcze podłogę, która grzeje się nawet do 29st.C jak jest szczelnie zakryta szafkami i nie ma cyrkulacji powietrza i wtedy drogi kolego cebula wyłazi z koszyka, a włoszczyzna śmierdzi. Tak mówi praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.04.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Hameryki nie odkryłeś Ja to wiem, Ty to wiesz, ale kolega plusfoto juz niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.04.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Obok masz zmywarkę, lodówkę i jeszcze podłogę, która grzeje się nawet do 29st.C jak jest szczelnie zakryta szafkami i nie ma cyrkulacji powietrza i wtedy drogi kolego cebula wyłazi z koszyka, a włoszczyzna śmierdzi. Tak mówi praktyka. To sa jeszcze w miare tanie produkty, ale jak mieso czy inna kielbasa tak polezy, to bedzie kiepsko. W sumie zawsze mozna oskrobac to zielone, duzo czosnku dac i zrobic jakis kebab. Przunajmniej poki jeszcze muchy nie wylatuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Obok masz zmywarkę, lodówkę i jeszcze podłogę, która grzeje się nawet do 29st.C jak jest szczelnie zakryta szafkami i nie ma cyrkulacji powietrza i wtedy drogi kolego cebula wyłazi z koszyka, a włoszczyzna śmierdzi. Tak mówi praktyka. A moja praktyka mówi zupełnie coś innego. Lodówka jest ominięta (zreszta jest izolowane termicznie, więc te 2-3K więcej w podłodze nic jej nie zrobi), szafki stoją na nóżkach zakrytych cokołem (odległość między dnem szafki, a kaflami jakieś 8cm), cebula jest spiżarni. Po otwarciu szafek nie odczuwam, aby panująca w nich temperatura była wyższa od panującej w pomieszczeniu. To sa jeszcze w miare tanie produkty, ale jak mieso czy inna kielbasa tak polezy, to bedzie kiepsko. W sumie zawsze mozna oskrobac to zielone, duzo czosnku dac i zrobic jakis kebab. Przunajmniej poki jeszcze muchy nie wylatuja. Można też kupić lodówkę. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.04.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 A moja praktyka mówi zupełnie coś innego. Lodówka jest ominięta, szafki stoją na nóżkach zakrytych cokołem (odległość między dnem szafki, a kaflami jakieś 8cm), cebula jest spiżarni. Po otwarciu szafek nie odczuwam, aby panująca w nich temperatura była wyższa od panującej w pomieszczeniu. Kuchnię masz 25m3, otwierasz szafkę 0,7m3 i liczysz że będzie cieplej? A jak otwierasz lodówkę, to robi się zimniej w kuchni. Bez termometru tego sobie nie zbadasz a cebula widzi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Kuchnię masz 25m3, otwierasz szafkę 0,7m3 i liczysz że będzie cieplej? A jak otwierasz lodówkę, to robi się zimniej w kuchni. Bez termometru tego sobie nie zbadasz a cebula widzi różnicę. Jak wkładam rękę do lodówki to czuję różnicę, jak wkładam do szafki, albo coś z niej wyciągam (puszkę, butelkę, talerz) to nei odczuwam żadnej różnicy w temperaturze. Mówisz o dziesiątych częściach K, które duszą włoszczyznę ? Skąd niby miałaby być więcej, skoro szafka stoi 8cm nad podłogą ? Cebula też nie protestuje, więc skończ z tymi mitami, chyba, że lubisz, jak się z Ciebie śmieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 17.03.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Pewnie anhydryt. Sam polecałeś skręcić przepływ. Zasada jest ta sama niezależnie od przepływu. Na środku pętli temperatura jest najniższa, potem powracająca woda znowu się ogrzewa. Wg danych instalacyjnych przy rurkach co 10cm przy panelach podłogowych trzeba 6* różnicy, żeby podłoga oddała 45W/m2 do powietrza. Czyli jak mamy powietrze 22* to podłoga w domu Kaszpira oddając prawie 5kW (IMO to i tak zawyżone przy jego domu - bo obciążenie przy -20 będzie miał w okolicach 3,5kW, ale weźmy nawet te 5kW do rozważań) będzie miała temperaturę 28* plus/minus 2,5*. To 30,5* (przez te kilkadziesiąt godzin w roku). 30,5* to niekomfortowa temperatura? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=377632 Źródło: http://www.instsani.webd.pl/projco17.htm Czy moze mi to ktoś lopatologicznie wyłożyć? Co zmieni rozstaw rurek jeżeli chodzi o komfort cieplny i temp. podłogi? W mojej okolicy WSZYSCY hydraulicy zakładają bezmyślnie co 10cm,bo tak, ponoć tak wychodzi z wyliczeń. Ja obawiam się przegrzania podłogi. Wavin i Kisan nie zalecaja takiego rozstawu w pomieszczeniach bytowych. Czy jest ryzyko ze zmieniając rozstaw na 15 któreś z pomieszczeń będzie niedogrzane?... Cxy nie wyreguluje tego temperaturą na zasilaniu? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 07.04.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Czy moze mi to ktoś lopatologicznie wyłożyć? Co zmieni rozstaw rurek jeżeli chodzi o komfort cieplny i temp. podłogi? W mojej okolicy WSZYSCY hydraulicy zakładają bezmyślnie co 10cm,bo tak, ponoć tak wychodzi z wyliczeń. Ja obawiam się przegrzania podłogi. Wavin i Kisan nie zalecaja takiego rozstawu w pomieszczeniach bytowych. Czy jest ryzyko ze zmieniając rozstaw na 15 któreś z pomieszczeń będzie niedogrzane?... Cxy nie wyreguluje tego temperaturą na zasilaniu? Z góry dzięki Oczywiście, że wyregulujesz. Jak będziesz miał co 20cm to też wyregulujesz, ale to zwiększy koszt produkcji ciepła. Będziesz musiał za to grzanie więcej płacić. W moim domu projekt zakładał zasilanie 40/30 i rozstaw rur 15-20cm (100% podłogówka), zrobiłem wszędzie co 10cm i najwyższa temperatura zasilania tej zimy była 28⁰C, a zużycie energii 442kWh w styczniu. Dom parterowy 176m². Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Je ma sensu "wszędzie co 10cm", bo to nijak nie wpływa na obniżenie temperatury zasilania.10cm powinno kłaść się w pomieszczeniach o największym obciążeniu cieplnym, wtedy ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Czy moze mi to ktoś lopatologicznie wyłożyć? Co zmieni rozstaw rurek jeżeli chodzi o komfort cieplny i temp. podłogi? Wylewka ma najwyższą temperaturę przy samych rurkach. Im gęściej te rurki, tym średnio ma wyższą temperaturę i przy tej samej TZ wyższa średnia temperatura wylewki a tym samym moc. Tak czy inaczej komfort cieplny najprawdopodobniej uzyskasz regulując rotametrami. Celem natomiast jest to, żeby na wyjściu z każdej pętli po oddaniu potrzebnej mocy temperatura wody była jak najbardziej równa i żeby przepływy były sumarycznie jak najmniejsze (albo jak kto woli dt najmniejsza z możliwych). Dlatego warto dobrać rozstaw i przepływy zgodnie z zapotrzebowaniem. Temperatura powrotu wyższa od optymalnej jest szczególnie ważna przy źródłach ciepła których sprawność zależy od temperatury zasilania jak PC i kotły kondensacyjne. Bo wyższa temperatura powrotu oznacza wyższą temperaturę zasilania. A komfort może ucierpieć w sytuacji, gdy w którejś pętli będziesz musiał tak zdusić przepływy żeby nie przegrzewać, że temperatura podłogi będzie znacznie nierównomierna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.