Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kawalerka 37 m - jak zmieścić 2 dorosłych i 2 dzieci?

dzikidzik

Recommended Posts

Witam!

Proszę o rady jak w kawalerce o wym. 37 m2 zmieścić 2 dorosłych i 2 (malutkich teraz) dzieci? Okna są tylko na jednej ścianie, w pokoju jest okno balkonowe. "Okno" pomiędzy pokojem a przedpokojem to komin. Porządnego planu nie mam, rysunek zrobiłam jak umiałam z planera Leroy Merlin i jest niedokładny.

Marzy mi się przerobienie kuchni na pokoik dla dzieci, tylko czy jest to możliwe przy takim układzie mieszkania? Czy dało by się kuchnię zmieścić w przedpokoju? Czy tego typu zamiana to duży koszt?

Będę wdzięczna za pomoc.

plan.jpg

Edytowane przez dzikidzik

Wiem, że to słaba porada, ale akurat ostatnio w domowych rewolucjach na tvn było dużo podobnych przemian - kuchnia na pokoik dziecka lub na sypialnię małżeńską. Pewnie zalezy dużo od instalacji wodnej, w kwestii przenoszenia kuchni jako aneksu do salonu, a tu zgaduję, że jest raczej na ścianie zachodniej? Na forum znajdziesz dużo takich tematów :yes: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194519-przeniesienie-kuchni-do-pokoju-jako-aneks-pomocy! życzę powodzenia, z mężem 7 lat przemieszkaliśmy w kawalerce :) + kot, którego wszedzie pełno

Witam,

przerobienie kuchni na pokoik dla dzieci to rozsądne rozwiązanie ale kłopotliwe, z fachowcem musisz przeanalizować możliwość przeniesienie instalacji wod-kan do pokoju oraz wentylacji (to będzie wyzwanie). Pociągnięcie wody nie będzie raczej stanowiło problemu. Sprawdź czy możesz podłączyć się do rury kanalizacji przez ścianę do sąsiada o ile sąsiadujesz z jego kuchnią/łazienką. Co to wentylacji to niech wypowie się kominiarz.

dzikidzik - rysunek jest za mały, nic nie widać. Dorysuj, gdzie sa piony kanalizacyjne i zaznacz ściany nośne.

Jeśli piony w kuchni są od strony łazienki, z przeniesieniem kuchni będzie ciężko, ale mam 2 pomysły. W łykend coś wrzucę.

Edytowane przez Sawadi

z mężem 7 lat przemieszkaliśmy w kawalerce :) + kot, którego wszedzie pełno

Rozumiem w dwójkę w kawalerce (chociaż ciasno), ale w cztery osoby, w tym małe dzieci?

Ok. Póki niemowlaki to starczą dwa łózka-kojce i przewijak. Ale jak to zaczną być ruchliwe szkraby? Z zabawkami? Z ubrankami? Na 37m2? Gdzie pomieścić odkurzacz, ubrania osób dorosłych, zapasową pościel, ręczniki?

Sprzedać i wynająć większe mieszkanie, przynajmniej z dwoma pokojami.