Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontaktrony w oknach

Recommended Posts

Ponoć musi to wystawać żeby dobrze działało.

Nie musi. Kontaktron ma spory zasięg. Pewnie montażysta miał problem z wciśnięciem go głębiej, bo ten model głęboko trzeba schować.

Tak to powinno wyglądać:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385232

Tutaj trochę twórczości kreatywnych instalatorów

kontaktron_w_ramie_okiennej_1.jpg

Edytowane przez Kaizen

No elegancko. To niezłą kaszanę mi odwalił. Coś mówił o aluminiowych profilach w ramach. Da się coś jeszcze z tym zrobić czy nie bardzo na tym etapie?

Dodam dla tych co stosują ciepły montaż, że montując kontaktrony przyjdzie taśmę paroizolacyjną pociąć i piankę wydłubać żeby można dojść. Jak bym miał jeszcze raz robić wziąłbym chyba fabrycznie montowane. Tyle, że z takimi słyszałem, że nie ma kontroli znaczy nikt nie sprawdza czy faktycznie działają.

Jakby się ktoś zastanawiał nad taka opcją to uprzedzam, że efekt może być niezbyt estetyczny. Ponoć musi to wystawać żeby dobrze działało. Wygląda to tak jak poniżej. Drugi raz bym się raczej nie zdecydował.

[ATTACH=CONFIG]385212[/ATTACH]

Lepiej tego czarującego wykonawcę poproś o poprawkę,ew. zapros na czarną listę. Wygląda na tandetną robotę. No chyba że okno jest tandetnie zrobione.

To niekoniecznie partactwo. Satela proste kontaktrony za kilkanaście pln świetnie działają na stole i łapią z 10 cm ale zamontowane w ramę z konkretną stalą bywa że z 2 cm nie zamkną obwodu i może gość musiał tak go wysunąć.

często o tym się zapomina, że wzmocnienie zaburza pracę kontaktronu. Ale też są inne kontaktrony. Nie rozumiem tylko dlaczego Inwestorzy nie chcą stosować rozwiązań systemowych. Każdy producent okuć ma je w swojej ofercie

bywa że z 2 cm nie zamkną obwodu i może gość musiał tak go wysunąć.

Mógł dać mocniejszy magnes albo podłożyć podkładki pod istniejący.

Z uwagi na takie "wybryki" instalatorów warto jednak zamawiać kontaktrony montowane fabrycznie przez producenta okien.

Nie zamawiałem fabrycznych ze względu na to, że różni instalatorzy przekonywali, że owszem montują, ale nikt tego nie testuje. Pytanie zatem czy da się coś z tym zrobić, żeby tak paskudnie nie wyglądało? Tu kolejny, który nawet nie jest zamontowany na tym samym poziomie co ten w skrzydle.

2017-03-29 10.24.25.jpg

2017-03-29 10.27.06.jpg

To chyba jakiś artysta-rzeźbiarz robił, a nie instalator. Dobrze, że zamontowałem systemowe kontaktrony, bo jak bym coś takiego zobaczył u siebie to by mnie krew zalała. No i wtedy nie ma problemu z ciepłym montażem, bo wszystkie jest już gotowe na etapie produkcji okna.

... wszystkie jest już gotowe na etapie produkcji okna.

I daje o wiele więcej możliwości. Kupując odpowiedni system możemy nie tylko mieć informację, że ktoś nie zamknął okna lub bez naszej wiedzy je otworzył. Można także mieć informację, że jakieś okno pozostawiliśmy w pozycji uchylonej. A że drożej.... Ileż to razy widziałem mało estetyczne kontaktrony przykręcone na ramę z widocznymi kabelkami, mało estetyczne i praktyczne. Ale cóż...CCC

Ja się na kontraktonach nie znam, ale to co widzę u Ciebie to jakaś estetyczna masakra i na miejscu zleceniodawcy, który dopuścił do tej pracy jakiegoś amatora zapadłbym się ze wstydu pod ziemię.