Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji aneksu kuchennego

Roo

Recommended Posts

Drodzy użytkownicy,

Chciałabym Was poprosić o pomoc w aranżacji aneksu kuchennego w moim 2-pokojowym mieszkaniu. Niestety, ograniczeniem jest fakt, że wszystkie meble mam zamiar zakupić w IKEI, więc trzeba coś wybrać z ich oferty, nie mam możliwości robić ich na wymiar. Załączam dwa widoki dużego pokoju (wraz z najważniejszymi wymiarami), w którym chciałabym zmieścić trzy strefy: salon, biuro i aneks kuchenny.

Początek jest w miarę prosty ze względu na istniejące przyłącza, patrząc od prawej strony chciałabym by w aneksie znalazła się lodówka w zabudowie, zlew, zmywarka i płyta grzejna z piekarnikiem. Dalej interpretacja jest już dowolna.

Pewną swoją koncepcję już mam, mogę dodać jeśli kogoś interesuje. Jednak nie chciałam niczego sugerować tak by zobaczyć jak Wy ugryźlibyście ten temat że tak powiem "od zera".

Zależy mi na trzech głównych rzeczach:

1) aby w kuchni było jak najwięcej szafek, szuflad i blatu roboczego, gdyż dużo gotuję i mam trochę sprzętów, które trzeba gdzieś upchnąć;

2) chciałabym mieć wyspę (najlepiej też z jakimiś szafkami pod spodem), przy której mogłyby usiąść i wygodnie zjeść dwie osoby. Dobrze by było gdyby siedzący skierowani byli w stronę przestrzeni biurowej, gdzie na biurku jest ekran służący jako telewizor;

3) w części kuchennej na podłodze będą kafelki, a w salonie i biurze podłoga drewniana. Wolałabym zatem żeby wejście do aneksu było raczej od strony biura, tak aby siedząc w salonie nie widzieć przejścia między drewnem a kafelkami.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wszystko wyraziłam. W razie potrzeby służę dodatkowymi informacjami.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc gdyby ktoś miał ochotę i czas podrzucić mi jakieś pomysły aranżacji. Pozdrawiam serdecznie!

kuchnia 1.jpgkuchnia 2.jpg

Edytowane przez Roo

Idziesz do ikei i miła Pani narysuje Ci to co chcesz ;) zrobi projekt na miejscu i doradzi ;)

Dziękuję za poradę. Byłam. "Miła pani" nie była miła i do tego chciała żeby mój projekt realizował młody człowiek mający o tym mniejsze pojęcie ode mnie. Niestety, ale wolę pieniądze za taką usługę (swoją drogą całkiem niemałe) przeznaczyć chociażby na kafelki. ;)

Rysowałam na różne sposoby, ale nic rozsądnego mi nie wychodzi, żeby to nie wyglądało jak kuchnia z aneksem kanapowym tylko salon z aneksem kuchennym.

Niestety wyspa koszmarnie pomniejsza pomieszczenie.

Bez niej dałoby się zrobić całkiem przestronne wnętrze

Dziękuję za pomysły. Najbardziej podoba mi się ostatnie rozwiązanie, tylko strasznie dużą wtedy ta kuchnia wychodzi. Do tego na ścianie B we wnęce gdzie wstawiłaś piekarnik i szafkę 80 jest zabudowana biblioteka, bardzo ładna i solidna, więc wolałabym ja zostawić. Właśnie z tego powodu chciałam mieć w tym miejscu biuro.