BartoszPL 28.03.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam wszystkich serdecznie!Od dłuższego czasu regularnie zaglądam na forum, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jestem na etapie budowy domu: Seweryna - ok 200m2. Po wprowadzeniu przez pierwszych kilka lat chciałbym zajmować jedynie parter i powoli wykańczać piętro. Tutaj pojawia się moje pytanie. Jakie warunki trzeba zapewnić na piętrze, aby nie pojawiła się pleśń? Oczywiście wentylacja jest sprawą oczywistą, ale jak wygląda kwestia panującej tam w okresie jesienno/zimowym temperatury? Czy utrzymujące się 17st C będzie odpowiednie? Zdaję sobie sprawę, że niżej już zejść nie można, gdyż przekroczymy punkt rosy.Może ktoś z Was przetestował już takie rozwiązanie u siebie?Z góry pięknie dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 17 stopni to wysoka temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.03.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Chyba dla morsów ELFIR. Ps. jeżeli bedziesz wentylował górę i nie będziesz miał zbyt dużej wilgotności to możesz zejśc niżej z temp na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszPL 29.03.2017 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jaka jest więc minimalna wartość panującej tam temperatury?Czy ktoś testował już takie rozwiązanie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 29.03.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Martwisz się o punkt rosy w stropie pomiędzy parterem a piętrem, czy w jakimś innym miejscu? Skąd przekonanie, że 17 stopni C jest wartością graniczną? Pewnie się nie znam na fizyce, ale zawsze myślałem, że wykraplanie się wody jest wynikiem przekroczenia wartości 100% wilgotności względnej w powietrzu, a ta sytuacja w domu powstaje głównie wskutek różnicy temperatur po dwóch stronach przegrody. Jeśli to prawda, to im zimniej będzie na piętrze, tym mniejsza szansa na pleśń na ścianach zewnętrzynych, ale problemem może być sufit na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Chyba dla morsów ELFIR. Ps. jeżeli bedziesz wentylował górę i nie będziesz miał zbyt dużej wilgotności to możesz zejśc niżej z temp na piętrze. Przecież to nieużytkowe piętro. Jak na nieużytkowe to temp. bardzo wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.03.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Nie przesadzaj ja na nieużytkowym strychu mam w zimie od 15-17 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 słaba izolacja między strychem a częścią mieszkalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszPL 30.03.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Martwisz się o punkt rosy w stropie pomiędzy parterem a piętrem, czy w jakimś innym miejscu? Martwie się o pleśń wychodzącą na suficie na parterze oraz o ewentualnym zawilgoceniu całego piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 30.03.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ta pleśń to już powoli zaczyna wychodzić, czy martwisz się "na zaś"?Się chyba za dużo teorii naczytałeś, Zmierz wilgoć na poddaszu, a jak będzie zbyt wysoka, to rozszczelnij okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszPL 03.04.2017 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Jeszcze nic nie wychodzi, gdyż budowa jest dopiero na etapie stanu surowego zamkniętego. Nie mam jeszcze stolarki.Czyli generalnie to nie ma jakichś konkretnych wymagań do warunków tam panujących?Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts