krzemien 28.03.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam, Jestem w trakcie projektowania domu. WZ daje mi max wysokosc gory dachu 8m od gruntu. Dach musi byc skośny i to mocno. Dlatego aby utrzymac 2 pietro o konkretnej wysokosci architekci proponuja mi rozwiazanie z wpuszczeniem czesc parterowej, czyli garazowo technicznej 1m w ziemie. Jak na rysunku. Niestety na działce poziom wód gruntowych jest dość blisko - 1.2 metra mierzony w listopadzie. Czy sa jakies techinki walki z tym problemem ? Jak mozna zadbac o to aby rozsadnie odprowadzac wode, aby nie zalało mi garażu. Majac tak naprawde 20-30 cm pod linia podłogi sredni poziom wody to chyba ciezki temat. Moze lepiej podsypac ten metr na przetrzeni budowy domu - ale czy wtedy te 8m liczy sie od poziomu ogolnego gruntu czy nasypanej górki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.04.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tym nie ma problemów. Porządna izolacja fundamentów , podłogi i ścian garażu oraz opaska drenażowa wkoło budynku załatwią sprawę.Ludzie budują piwnicę a Ty się martwisz o 1m głębokości posadowienia.Zjazd w dół do garażu tworzy natomiast niebezpieczeństwo zalewania od zewnątrz wodami opadowymi ale i na to jest sposób.Poza tym nowe prawo budowlane jak się nie mylę zezwala na różnicę 10% w wysokości od poziomu gruntu, natomiast nawet w starych przepisach w WZ małe odstępstwa także są możliwe.Wysokość mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściudo budynku lub jego części pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku do górnejpłaszczyzny stropu bądź najwyżej położonej krawędzi stropodachu nad najwyższąkondygnacją użytkową, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej,albo do najwyżej położonej górnej powierzchni innego przekrycia. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts