Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przeprowadziłem ostatnio bardzo niemiłą rozmowę w PGE podczas składania wniosku o zwiększenie mocy przyłączeniowej.

Pracownicy PGE stwierdzili, że dołączone przeze mnie do wniosku "Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane" jest niewystarczające i jako potwierdzenie posiadania tytułu prawnego do nieruchomości powinienem przynieść akt notarialny lub odpis z księgi wieczystej.

Mimo szczerych chęci nie znalazłem w "prawie energetycznym", żadnego przepisu nakładającego na mnie obowiązek dostarczenia konkretnie takich dokumentów, lub też wyłączenie jakiejkolwiek innej formy potwierdzenia posiadania tytułu prawnego do nieruchomości, którą moim zdaniem jest również wspomniane oświadczenie.

Zwracam się z prośbą do Was o wyjaśnienie z jakiego konkretnie przepisu bezpośrednio wynika wymóg załączenia aktu notarialnego lub odpisu księgi wieczystej przy jednoczesnym wyłączeniu możliwości dołączenia oświadczenia stwierdzającego ten fakt.

z góry dzięki i pozdrawiam całe forum

Mi się tego nie czepiali.

Ale dlaczego chcesz prąd na cele budowlane? Weź na cele bytowe (przyjedziesz pod namiot, to chcesz sobie wodę w czajniku zagotować na herbatkę). Dostaniesz G11 a nie C11. Wtedy w ogóle byłoby bez sensu wymaganie oświadczenia o celach budowlanych.

Tak PGE zakłada mi prąd na działce leśnej.