Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić poziom i pion?

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie z podstaw podstaw. Wybieram się na odbiór mieszkania od dewelopera. Jedyną moją obawą jest sprawdzenie pionów i kątów ścian... Zaopatrzyłam się w poziomicę dwumetrową i kątownik, ale pytanie jak tego prawidłowo użyć? Tzn. Super jeśli przyłożę ją w pionie, poziomie i na skosie i bąbelki będą mieścić się w kreskach, ale jeśli nie to jak wymierzyć odchyłkę? Tak samo przy kącie - czy wystarczy że sprawdzę na wys. ok. 1 metra? Przejrzałam dziesiątki filmów na youtubie ale chyba to pytanie jest zbyt proste by ktoś zrobił do niego instruktaż a przecież nie poproszę przedstawiciela dewelopera o pomoc :rolleyes: Serdecznie proszę o pomoc.

Przekątne zmierz i boki pokojów. Nierówności ścian dobrze widać przy świetle i cieniach. Możesz użyć poziomicy laserowej albo lasera krzyżowego. Dwumetrowa poziomica jest dobra ale nie wszystko można nią zmierzyć, zaopatrz się też w krótszą. Weź ze sobą miarkę zwijaną oraz miarę drewnianą składaną np 2 m, jest wygodna w mierzeniu.

Zamów speca. Wiele rzeczy jest do sprawdzenia o których amator nie ma pojęcia. A fachowcy nie tylko wiedza o nich, ale też znają sprytne metody sprawdzenia.

Np. wiesz jaka jest przepisowa maksymalna wysokość progu? U mnie deweloper ratował się wyższym progiem, bo za krótkie drzwi dał - i musiał wymieniać skrzydło dzięki fachowcowi, bo ten wyciągnął przepis jak deweloper próbował się stawiać. Miałem też wycięte nadproża i inne drobiazgi, których bym sam nie zauważył.

A, i nie odbieraj warunkowo - jak są istotne usterki. Straci motywację do ich naprawy a i dysponowanie kluczami przez obydwie strony jest ryzykowne. Np. kto porysował drzwi czy okno?

Super dziękuję :) z tym odchylaniem super patent że też nie wpadłam na to... Poziomicę metrową też już mam - pomyślałam że okna nią skontroluje i balkon. Pomysł z miarką drewnianą OK nad tym też się głowiłam czy muszę ze sobą brać kogoś do asysty wymiarów, żeby mi przytrzymał koniec. A jeśli chodzi o fachowców na odbiorach to osobiście uważam, że to trochę przereklamowane. Jeśli się ma znajomego to może i warto, ale jeśli mam kogoś zamawiać żeby szukał usterek "na siłę" i opóźniać przez to niepotrzebnie przeprowadzkę to nie chcę. Zależy mi bardzo na czasie. Grube błędy wyłapię na pewno (jak przećwiczę tą poziomicę ;) ) a jeśli później wyjdą jakieś drobiazgi to w końcu od czego jest pięcioletnia rękojmia. A właśnie - poziomice laserowe z tego co wiem to są nienormowe? Dlatego się zdecydowałam na zwykłą.

Grube błędy wyłapię na pewno (jak przećwiczę tą poziomicę ;) ) a jeśli później wyjdą jakieś drobiazgi to w końcu od czego jest pięcioletnia rękojmia.

Rękojmia jest dla naiwnych. W "moim" bloku deweloper po wydaniu lokali tylko przez chwilę naprawiał pęknięcia na ścianach a i to słabo, bo bez kucia i wzmocnienia siatką - czyli tylko pudrował problem, zamiast go rozwiązać. Odpadające na balkonach płytki już olewał podobnie jak wszystkie poważniejsze problemy. AFAIK nikt nie poszedł do sądu.

Nie będąc specem nie wiesz, co jest błędem. Jaką grubość ma mieć rura kanalizacyjna przy kibelku, jaką przy umywalce. I czy to jest w jakimś rozporządzeniu, normie czy nie ma nigdzie. Czy wspomniana wysokość progu, otworu drzwiowego (możesz dowiedzieć się, że masz problem dopiero kupując drzwi). Przykłady można by mnożyć - ale to i tak będzie promil tego, co może się przytrafić.

W "moim" bloku deweloper po wydaniu lokali tylko przez chwilę naprawiał pęknięcia na ścianach a i to słabo, bo bez kucia i wzmocnienia siatką.

A zatrudnienie fachowca uchroni mnie przed spękaniami? Nie. Z resztą mieszkanie jest narożne i liczę się z tym. że pewnie prędzej niż później rysy się pojawią.

Wiadomo, tak jak mówi ag2a, trzeba się zapoznać z tym co dopuszczalne a co nie, żeby nie wpisać rzeczy które i tak nie zostaną zrobione a opóźnią odbiór.

Jak się okaże że nie miałam racji to po odbiorze się przyznam ;)

Super dziękuję :) z tym odchylaniem super patent że też nie wpadłam na to..

Z całym szacunkiem, ale weź kogoś do pomocy przy odbiorze, nie mówię żeby rzeczoznawcę, ale choćby chłopa który poziomkę w ręku trzymał. Dobrze wsiąść laser, pomierzyć płaskość sufitu, wysokość nadproży, parapetów, sprawdzić rozmieszczenie gniazdek itp... wszystko na zgodność z projektem, który powinnaś mieć w ręku, sprawdzić położenie przewodów czujnikiem, opukać ściany.... ech... deweloper wciśnie Tobie każdą ciemnotę !