kamerunczyk 29.03.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam. Niedługo staje przed wyborem ogrzewania mojego domu około 100m2 + chciałbym tez schłodzić parę pomieszczeń sypialnia salon. Jaka instalacje zastosować w takim domu ogrzewanie wszędzie podłogowe i dwa klima konwektory do chłodzenia salonu i sypialni ? czy wszystko niech będzie zrobione na klima konwektorach . dodam pompa niskotemperaturowa . Następne pytanie instalować dodatkowo kolektory słoneczne do grzania cwu w lecie żeby pompa wtedy nie pracowała ? Może macie Panowie jakieś sprawdzone firmy w okolicach Krakowa co wykonają taka instalacje. a orientacyjnie koszt takiej instalacji 30-40 tys? Na koniec dodam specyfikacje domu:EnergooszczędnośćEUco+w 48,81 [kWh/(m2*rok)]EP (gaz) 86,53 [kWh/(m2*rok)] Uściany 0,142 W/(m2*K)Udachu 0,125 W/(m2*K) z góry dziekuje za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak już masz PC PW, to kolektory nie mają najmniejszego sensu. W lecie 1kWh ciepła będzie Cię kosztowała z 8gr. Czyli nawet, gdyby koszty utrzymania kolektora były zerowe (a nie są, bo trzeba kupić prąd do pompy obiegowej, wymienić glikol od czasu do czasu - a w dłuższej perspektywie przytrafią się jakieś naprawy) a sam kolektor kosztował z 5K zł, to zwróciłby się po wyprodukowaniu ponad 60MWh ciepła. To pewnie z ćwierć wieku jego pracy u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 29.03.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 no rozumiem Cie tez tak myśle ze to nie ma sensu . wiec zostaje sama pompa ciepła ogrzewanie + chłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 29.03.2017 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jesli ktos mi odpowie na kolejne pytania będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.03.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Jesli ktos mi odpowie na kolejne pytania będę wdzięczny Mogę Ci wysłać na PW namiary na instalatora który działa w okolicach Krakowa i w podobnym budżecie spróbuje ogarnąć gruntową pompę. Edytowane 29 Marca 2017 przez wihajster literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 30.03.2017 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Mogę Ci wysłać na PW namiary na instalatora który działa w okolicach Krakowa i w podobnym budżecie spróbuje ogarnąć gruntową pompę. Spoko tylko i tak bardziej interesuje mnie pompa powietrzna niż gruntowa. Różnica w cenie + nie mam dużo działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 06.04.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Panowie a możecie mi podać orientacyjny koszt pompy ciepła woda powietrze + ciepła woda użytkowa z chłodzeniem . zaczynam budowe domu i chciałbym jakoś sobie zrobić kosztorys . dom 100 m2 . podłogówka około 50 m2 na całym dole i 4 klimakowektory do pomieszeń 3x 10 m2 i jedno 25 m2 . z góry dziekuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aENE 13.04.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Witam,chętnie pomogę w tym pytaniu. Przy takim zapotrzebowaniu budynku masz 4.6 kW zapotrzebowania mocy grzewczej.To co ja mogę Ci polecić to:-PC p/w - o mocy grzewczej min. 4.6 kW p(-20)/w(35);-Zasobnik CWU o pojemności 200-300 l;-Zasobnik buforowy o pojemności 100 l; Całkowita wartość z pompkami obiegowymi będzie około 30-35 tyś złotych netto.Jest to solidny producent, gdyby interesowało to zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Jarosław OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aENE 13.04.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 I jeszcze jedno pytanie, czy nie zastanawiałeś się o chłodzeniu z PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.04.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Panowie a możecie mi podać orientacyjny koszt pompy ciepła woda powietrze + ciepła woda użytkowa z chłodzeniem . zaczynam budowe domu i chciałbym jakoś sobie zrobić kosztorys . dom 100 m2 . podłogówka około 50 m2 na całym dole i 4 klimakowektory do pomieszeń 3x 10 m2 i jedno 25 m2 . z góry dziekuje . 24100 brutto za całą kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts