Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze woda + kolektory słoneczne do grzania cwu

kamerunczyk

Recommended Posts

Witam. Niedługo staje przed wyborem ogrzewania mojego domu około 100m2 + chciałbym tez schłodzić parę pomieszczeń sypialnia salon. Jaka instalacje zastosować w takim domu ogrzewanie wszędzie podłogowe i dwa klima konwektory do chłodzenia salonu i sypialni ? czy wszystko niech będzie zrobione na klima konwektorach . dodam pompa niskotemperaturowa . Następne pytanie instalować dodatkowo kolektory słoneczne do grzania cwu w lecie żeby pompa wtedy nie pracowała ? Może macie Panowie jakieś sprawdzone firmy w okolicach Krakowa co wykonają taka instalacje. a orientacyjnie koszt takiej instalacji 30-40 tys? Na koniec dodam specyfikacje domu:

Energooszczędność

EUco+w 48,81 [kWh/(m2*rok)]

EP (gaz) 86,53 [kWh/(m2*rok)]

Uściany 0,142 W/(m2*K)

Udachu 0,125 W/(m2*K)

z góry dziekuje za pomoc .

Jak już masz PC PW, to kolektory nie mają najmniejszego sensu. W lecie 1kWh ciepła będzie Cię kosztowała z 8gr. Czyli nawet, gdyby koszty utrzymania kolektora były zerowe (a nie są, bo trzeba kupić prąd do pompy obiegowej, wymienić glikol od czasu do czasu - a w dłuższej perspektywie przytrafią się jakieś naprawy) a sam kolektor kosztował z 5K zł, to zwróciłby się po wyprodukowaniu ponad 60MWh ciepła. To pewnie z ćwierć wieku jego pracy u Ciebie?

Panowie a możecie mi podać orientacyjny koszt pompy ciepła woda powietrze + ciepła woda użytkowa z chłodzeniem . zaczynam budowe domu i chciałbym jakoś sobie zrobić kosztorys . dom 100 m2 . podłogówka około 50 m2 na całym dole i 4 klimakowektory do pomieszeń 3x 10 m2 i jedno 25 m2 . z góry dziekuje .

Witam,

chętnie pomogę w tym pytaniu.

Przy takim zapotrzebowaniu budynku masz 4.6 kW zapotrzebowania mocy grzewczej.

To co ja mogę Ci polecić to:

-PC p/w - o mocy grzewczej min. 4.6 kW p(-20)/w(35);

-Zasobnik CWU o pojemności 200-300 l;

-Zasobnik buforowy o pojemności 100 l;

Całkowita wartość z pompkami obiegowymi będzie około 30-35 tyś złotych netto.

Jest to solidny producent, gdyby interesowało to zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam, Jarosław OZE.

Panowie a możecie mi podać orientacyjny koszt pompy ciepła woda powietrze + ciepła woda użytkowa z chłodzeniem . zaczynam budowe domu i chciałbym jakoś sobie zrobić kosztorys . dom 100 m2 . podłogówka około 50 m2 na całym dole i 4 klimakowektory do pomieszeń 3x 10 m2 i jedno 25 m2 . z góry dziekuje .

24100 brutto za całą kotłownię.