tyrosik 30.03.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dzień dobry Zabrałem się za podłączanie gniazdek i przełączników światła. ze wszystkim nie miałem problemu aż doszło do schodówki... Mam problem ze schodówką zapalania światła w przedpokoju. W ogóle czytając trochę na ten temat zorientowałem się że schodówka z przełącznikiem krzyżowym powinna być wykonana za pomocą przewodów 4 żyłowych. Elektryk u mnie zrobił za pomocą 3 żyłowych przewodów.. Na suficie będzie oświetlenie oczkowe. W załączniku przesyłam rysunki : 1) jak doprowadzone są przewody do puszek 2) jak elektryk zostawił podłączone przewody Wszystkie przewody w puszkach obok są podłączone do tego samego bezpiecznika. Czy możecie podpowiedzieć jak podpiąć przewody do przełączników? Postanowiłem zrobić to sam i przy okazji się douczyć jak to powinno być zrobione. Zastosowane : 2 przełączniki schodowe oraz 1 krzyżowy. Osprzęt firmy SIMON. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.03.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Niestety, "elektryk" wykonał źle tę instalację. Pomiędzy wyłącznikiem krzyżowym a schodowymi brakuje tzw, fazy powrotnej, gdyż lampa podłączona jest do pierwszego wyłącznika schodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.03.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ilość żył wystarczy - przypisana funkcja do koloru żyły nie będzie zgodna z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.03.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ilość żył wystarczy - przypisana funkcja do koloru żyły nie będzie zgodna z przepisami. Ano nie będzie. Za to będzie zrobione dziadostwo i tyle. A kolega jako elektryk takich rzeczy propagować nie powinien ! I już nie jedna, a dwie żyły przekształcają funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyrosik 30.03.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 elpapiotr- ja elektrykiem nie jestem . ale niestety wcześniej nie zgłębiałem tego tematu a dopiero teraz kiedy zacząłem montować osprzęt. teraz już za późno. Zrobił po prostu po staremu.... Ale problem rozwiązałem... Po prostu pobrałem napięcie z innego punktu niż był do tej pory pobrany. tak aby w pierwszym przełączniku schodowym było tylko wyjście na lampę a w drugim tylko dojście napięcia. Wszystko śmiga. Temat zamknięty. Dzięki ! Temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.03.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 A co złego w propagowaniu informacji, że nie jest to zgodne z przepisami. Ale skoro zwrociłeś mi uwagę, że nie jedna a dwie żyły, to popraw także Twoją pierwszą odpowiedź, gdzie piszesz o jednej brakującej żyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.03.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) A co złego w propagowaniu informacji, że nie jest to zgodne z przepisami. Ale skoro zwrociłeś mi uwagę, że nie jedna a dwie żyły, to popraw także Twoją pierwszą odpowiedź, gdzie piszesz o jednej brakującej żyle Nie poprawię. Przewody 4-żyłowe bez żyły niebieskiej są prawidłowe. Natomiast znajdź mi przewód 3-żyłowy bez żył o barwach niebieska, zielono-żółta. Ale autor błyskawicznie przerobił już tę instalację, bo śmiga jak należy. Dziwię się tylko, po co zatrudniał elektryka ... ? Edytowane 30 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyrosik 30.03.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 elpapiotr- też się właśnie nad tym zastanawiam... Ale dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.03.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Nie poprawię. Przewody 4-żyłowe bez żyły niebieskiej są prawidłowe. Bez sensu, najpierw ni z gruszki ni z pietruszki walnąłeś o brakującej 1 żyle powrotnej, teraz piszesz o przewodzie 4ro - żyłowym. Jeżeli chcesz się trzymać faktów, to zwróć uwagę że autor w swoim rysunku ma 3 kolory: żółty, niebieski i brązowy, doczepiłeś się do moich dwóch a u Ciebie jeden przepadł więc musiałeś coś wymyślić z 4ro żyłowym. Idąc Twoim pokrętnym wyjaśnieniem, 3 -zylowy przewód z odpowiednią kolorystyką wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.03.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Taaa wystarczy przefarbować żyły i ok Przecież da sie schodowy, świecznikowy na 3 żyłach bo po co komu (kasprzykowi) żo;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.03.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Taaa wystarczy przefarbować żyły i ok Przecież da sie schodowy, świecznikowy na 3 żyłach bo po co komu (kasprzykowi) żo;-) Wskaż miejsce w którym napisałem o wykluczeniu żo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.03.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Bez sensu, najpierw ni z gruszki ni z pietruszki walnąłeś o brakującej 1 żyle powrotnej, teraz piszesz o przewodzie 4ro - żyłowym. Jeżeli chcesz się trzymać faktów, to zwróć uwagę że autor w swoim rysunku ma 3 kolory: żółty, niebieski i brązowy, doczepiłeś się do moich dwóch a u Ciebie jeden przepadł więc musiałeś coś wymyślić z 4ro żyłowym. Idąc Twoim pokrętnym wyjaśnieniem, 3 -zylowy przewód z odpowiednią kolorystyką wystarczy. Fakt - pomyliłem, i przyznaję się bez bicia. Cały czas miałem na myśli YDY 4x żo, w której to żyła o barwie niebieskiej nie występuje. Jeszcze raz przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.03.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Miałem kiedyś w hurtowni propozycję zakupu przewodu 3 żyłowego - czarny, brąz, szary , próbuję teraz znaleźć w internecie, jednak bezskutecznie. Nie zmienia to faktu, że 99% osób, elektryków, firm, kupuje z kolorystyką "standardową" i później wychodzą takie kwiatki, jeżeli ktoś nie położył 4-ro żyłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.03.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Wskaż miejsce w którym napisałem o wykluczeniu żo No to napisz jak to sobie wyobrażasz uwzgledniając #3 Edytowane 30 Marca 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.03.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Miałem kiedyś w hurtowni propozycję zakupu przewodu 3 żyłowego - czarny, brąz, szary , próbuję teraz znaleźć w internecie, jednak bezskutecznie. Nie zmienia to faktu, że 99% osób, elektryków, firm, kupuje z kolorystyką "standardową" i później wychodzą takie kwiatki, jeżeli ktoś nie położył 4-ro żyłowego. Na dzień dzisiejszy to też może się okazać za mało, gdy właścicielka zażyczy sobie łączniki wymagające podłączenia żyły PE do obudowy, bo takie również spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts