Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z połączeniem schodówki proszę o pomoc

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Zabrałem się za podłączanie gniazdek i przełączników światła. ze wszystkim nie miałem problemu aż doszło do schodówki...

Mam problem ze schodówką zapalania światła w przedpokoju.

W ogóle czytając trochę na ten temat zorientowałem się że schodówka z przełącznikiem krzyżowym powinna być wykonana za pomocą przewodów 4 żyłowych.

Elektryk u mnie zrobił za pomocą 3 żyłowych przewodów..

Na suficie będzie oświetlenie oczkowe.

W załączniku przesyłam rysunki :

1) jak doprowadzone są przewody do puszek

2) jak elektryk zostawił podłączone przewody

Wszystkie przewody w puszkach obok są podłączone do tego samego bezpiecznika.

Czy możecie podpowiedzieć jak podpiąć przewody do przełączników?

Postanowiłem zrobić to sam i przy okazji się douczyć jak to powinno być zrobione.

Zastosowane :

2 przełączniki schodowe oraz 1 krzyżowy.

Osprzęt firmy SIMON.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

połączenie przewodów przez elektryja.jpg

rozprowadzenie przewodów.jpg

elpapiotr- ja elektrykiem nie jestem . ale niestety wcześniej nie zgłębiałem tego tematu a dopiero teraz kiedy zacząłem montować osprzęt. teraz już za późno.

Zrobił po prostu po staremu....

Ale problem rozwiązałem...

Po prostu pobrałem napięcie z innego punktu niż był do tej pory pobrany. tak aby w pierwszym przełączniku schodowym było tylko wyjście na lampę a w drugim tylko dojście napięcia. Wszystko śmiga.

Temat zamknięty. Dzięki ! :)

Temat

A co złego w propagowaniu informacji, że nie jest to zgodne z przepisami.

Ale skoro zwrociłeś mi uwagę, że nie jedna a dwie żyły, to popraw także Twoją pierwszą odpowiedź, gdzie piszesz o jednej brakującej żyle ;)

Nie poprawię. Przewody 4-żyłowe bez żyły niebieskiej są prawidłowe.

Natomiast znajdź mi przewód 3-żyłowy bez żył o barwach niebieska, zielono-żółta.

Ale autor błyskawicznie przerobił już tę instalację, bo śmiga jak należy.

Dziwię się tylko, po co zatrudniał elektryka ... ?

Edytowane przez elpapiotr

Nie poprawię. Przewody 4-żyłowe bez żyły niebieskiej są prawidłowe.

Bez sensu, najpierw ni z gruszki ni z pietruszki walnąłeś o brakującej 1 żyle powrotnej, teraz piszesz o przewodzie 4ro - żyłowym. Jeżeli chcesz się trzymać faktów, to zwróć uwagę że autor w swoim rysunku ma 3 kolory: żółty, niebieski i brązowy, doczepiłeś się do moich dwóch a u Ciebie jeden przepadł ;) więc musiałeś coś wymyślić z 4ro żyłowym.

Idąc Twoim pokrętnym wyjaśnieniem, 3 -zylowy przewód z odpowiednią kolorystyką wystarczy.

Bez sensu, najpierw ni z gruszki ni z pietruszki walnąłeś o brakującej 1 żyle powrotnej, teraz piszesz o przewodzie 4ro - żyłowym. Jeżeli chcesz się trzymać faktów, to zwróć uwagę że autor w swoim rysunku ma 3 kolory: żółty, niebieski i brązowy, doczepiłeś się do moich dwóch a u Ciebie jeden przepadł ;) więc musiałeś coś wymyślić z 4ro żyłowym.

Idąc Twoim pokrętnym wyjaśnieniem, 3 -zylowy przewód z odpowiednią kolorystyką wystarczy.

Fakt - pomyliłem, i przyznaję się bez bicia. Cały czas miałem na myśli YDY 4x żo, w której to żyła o barwie niebieskiej nie występuje.

Jeszcze raz przepraszam.

Miałem kiedyś w hurtowni propozycję zakupu przewodu 3 żyłowego - czarny, brąz, szary , próbuję teraz znaleźć w internecie, jednak bezskutecznie. Nie zmienia to faktu, że 99% osób, elektryków, firm, kupuje z kolorystyką "standardową" i później wychodzą takie kwiatki, jeżeli ktoś nie położył 4-ro żyłowego.

Miałem kiedyś w hurtowni propozycję zakupu przewodu 3 żyłowego - czarny, brąz, szary , próbuję teraz znaleźć w internecie, jednak bezskutecznie. Nie zmienia to faktu, że 99% osób, elektryków, firm, kupuje z kolorystyką "standardową" i później wychodzą takie kwiatki, jeżeli ktoś nie położył 4-ro żyłowego.

Na dzień dzisiejszy to też może się okazać za mało, gdy właścicielka zażyczy sobie łączniki wymagające podłączenia żyły PE do obudowy, bo takie również spotkałem.

GOVENA z PE.jpg