Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z przedsionkiem czy bez?

wejscie z przedsionkiem czy bez?  

128 użytkowników zagłosowało

1. 1. wejscie z przedsionkiem czy bez?

• przedsionek
    • bez przedsionka - przestrzenny holl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mojego projektu nie ma w internecie więc żadnego linku podać nie mogę :cry: Pisałem już to projekt na indywidualne zamówienie

Pozdrawiam

a nie masz może skanera ? :-?

to choć kontury obejrzymy, a reszta to w wyobraźni :D :wink:

Pewnie że mam skaner ale A4 a rzuty są na formacie A1. Takie skanowanie i sklejanie to chyba dzień roboty aby cos sensownego wyszło do tego słabo czytelne bo kupa wymiarów i opisów. Miejcie litość nade mną :cry:

Pozdrawiam

Inwestor co do ukazania sie Twojego projektu w internecie :p bardzo chetnie bym obejrzala - ze wzgledu na brak przedsionka u Ciebie :p

Bo z tego co zrozumialam to niby nie ma , ale jest wydzielony od calosci wiekszy hol - ciekawa jestem Twojego projektu, szkoda ze nie ma mozliwosci ogladniecia - lubie ogladac indywidualne projekty :p

Niestety nie ma takiej możliwości :cry: naprawdę nie ma go w internecie. Poza tym jest to projekt robiony pod konkretną działkę i jest to dom parterowy. Więc nie masz czego żałować. :D To zupełnie co innego niż u ciebie. Cały program użytkowy jest wciśnięty na parter. Kuchnia, salon, pralnia, garderoba/szatnia, 2 łazienki, 5 pokoi, 1 hol i 2 korytarze. Parterówkę zupełnie inaczej sie projektuje niz piętrusa.

Pozdrawiam

No popatrz popatrz widać tak się zasgerowałem tymi postami o poddaszu. Faktycznie masz 3 pokoje na parterze. Może sprubuję ci opisać układ u mnie na przykładzie twojego układu. Wyobraź sobie że ściana z lewej strony pok. 13,8 m2 i lewej strony łazienki 8,9 m2 to obrys mojego budynku. Na parterze w miejscu korytarza 6,4m2 oraz pokoju 13,8 nie ma nic jest to podcień. Na górze w tym miejscu jest podłoga poddasza. Wejście do budynku jest w miejscu drzwi z korytarza 6,4 do holu 8,1. W miejscu gdzie u Ciebie jest przedsionek 7,4m2 u mnie jest szatnia/garderoba. Tu gdzie masz łazienki, przedsionek 4,5m2, u mnie jest kuchnia, tam gdzie masz kuchnie u mnie jest salon. W miejscu gdzie masz wejście do salonu u mnie są drzwi prowadzace na korytarz na wprost. Po lewej stronie tego korytarza sa pralnia i później łazienka itd.. W miejscu gdzie masz garderobę 3,0m2 u mnie jest drugi korytarz łaczący się z salonem. Nie ma tej ściany pomiędzy garderobą 3,0m2 i kuchnią. Wejście do mojej kuchni jest podobnie jak u Ciebie do przedsionka 4,5m2 i jest jeszcze drugie wejście do kuchni z korytarza/salonu tak mniej wiecej w miejscu w którym sa u Ciebie kolumny przed wejściem do budynku te na dole po prawej stronie. W miejscu gdzie u Ciebie jest wejście do garderoby 3,0m3 i kuchni u mnie sa drzwi do salonu i korytarza. Cały budynek jest na planie litery "L". Oczywiście mój opis jest bardzo orientacyjny ale może coś z tego sie zorientujesz.

Pozdrawiam

No wydrukowalam sobie swoj rzut i rozrysowalam Twoj . Zaczelam dobrze ale na koniec jak przeczytalam,ze to litera L to :o i zaczelam od nowa :p

Czyli u Ciebie jest hol pelniacy role przedsionka, do salonu wchodzi sie przejsciem ( tzn. jak wchodzisz do holu to salon jest po prawej?).

Jesli tak to bardzo fajne rozwiazanie - duzy hol ( nie ciasny przedsionek, ktorych nie lubie) ale tak sprytnie usytuowany salon ze zimno nie ma jak do niego "wpasc".

Jaki duzy masz ten hol?

U mnie aby zachowac duzy hol i aby nie wpadalo zimno to powino wejscie byc od strony ogrodu - tzn. zlikwidowac pokoj 13,8 i korytarz 7,2 i zrobic z tego hol. Wtedy salon bylby odzielony od holu sciana z kominkiem - kurcze ale teraz fajny projekt indywidualny mi sie nasuwa :o

Cholerka tylko troche zapozno.

Szkoda Inwestor ze wczesniej o 2 miesiace nie pogadalismy :p :wink:

Owszem salon jest po prawej stonie. Hol jest ok 9m2. Nie mam co prawda z holu drugiego wyjścia na ogród. Ale drugie wyjście z budynku mam na taras z salonu. Opisałem Ci tylko fragment budynku w okolicy wejścia. Resztę raczej nie ma sensu opisywać bo się chyba nie da są bardzo duże różnice. Podobnie jak Ty głowiłem sie straszliwie nad układem budynku, obejrzałem chyba kilkaset projektów. I niestety nie znalazłem nawet takiego który by się nadawał nawet do adaptacji. A wnetrze to dopiero początek projektowania. A gdzie odpowiednia orientacja wg stron swiata ?, a gdzie dopasowanie do lokalizacji wjazdu na posesję co by było gdzie kilka aut zaparkować, a gdzie dopasowanie co by siedząc na tarasie nie ogladać smietnika itd. itd. itd. Z katalogu rzadko kiedy daje się wybrać sensownego gotowca. Zresztą z rozmów z kumpalmi którzy sie wczesniej budowali jednogłosnie słyszałem szkoda czasu na gotowce bo i tak nic się nie dopasuje. To tak tylko na marginesie nie zamierzam potępiać nikogo kto wybrał gotowca. Może to tylko ja mam nietypowe i zbyt wysublimowane zachcianki. :wink: :D

Pozdrawiam

oj nie tylko Ty Inwestor , ja po ogladnieciu chyba miliona projektow usiadlam i zalamalam rece - nie ma dla mnie projektu.

Az ktoregos razu zobaczylam tercje - i mi zapasowala.

Ale teraz z tym holem mam lepszy pomysl - tylko juz za pozno :roll:

i co teraz?

Patrzalam na ceny kurtyn powietrznych - ceny przystepne ale ile pradu ciagna :o

pozdrawiam

oho zostal oddany 3 glos na hol bez przedsionka :o :p :p :p

kto to zrobil????

oj nie tylko Ty Inwestor , ja po ogladnieciu chyba miliona projektow usiadlam i zalamalam rece - nie ma dla mnie projektu.

Az ktoregos razu zobaczylam tercje - i mi zapasowala.

Ale teraz z tym holem mam lepszy pomysl - tylko juz za pozno :roll:

i co teraz?

Patrzalam na ceny kurtyn powietrznych - ceny przystepne ale ile pradu ciagna :o

pozdrawiam

oho zostal oddany 3 glos na hol bez przedsionka :o :p :p :p

kto to zrobil????

Agnieszka daj spokój z kurtyną powietrzną to okropnie wygląda kurzy się szumi. Raczej pomyśl o czymś indywidualnie zaprojektowanym przez firmę wnętrzarską. Będzie pewnie drogo ale bedziesz zadowolona i nie bedziesz latami patrzeć na obleśne pudło nad drzwiami. A kurtyna u Ciebie to by miała sens w miejscu gdzie masz schody do salonu. Bezpośrednio nad drzwiami wejściowymi to raczej kurtyny nie zdaja egzaminu. Raczej odsuwa sie je nieco dalej. Bezposrednio nad drzwiami to musisz dać kurtyne o jekiejś okrutnej mocy i dmuchawie jak w silniku odrzutowym :wink: :D .

Pozdrawiam

Bezposrednio nad drzwiami to musisz dać kurtyne o jekiejś okrutnej mocy i dmuchawie jak w silniku odrzutowym :wink: :D .

Pozdrawiam

No pewnie tak :cry:

Ale wiecie co tak myslalam o tych drzwiach rozsuwanych co Agacka mi pomysl poddawala

Nie mam takich gdzie zainstalowac,ale moze jakies harmonijkowe ozdobne ladne???

Co Wy na to? :roll:

Bezposrednio nad drzwiami to musisz dać kurtyne o jekiejś okrutnej mocy i dmuchawie jak w silniku odrzutowym :wink: :D .

Pozdrawiam

No pewnie tak :cry:

Ale wiecie co tak myslalam o tych drzwiach rozsuwanych co Agacka mi pomysl poddawala

Nie mam takich gdzie zainstalowac,ale moze jakies harmonijkowe ozdobne ladne???

Co Wy na to? :roll:

A może takie jak w bankach? Taką śluzę, co to trzeba nacisnąć guziczek, wejść, poczekać, aż sie zamkną, nacisnąć drugi guziczek, poczekać, aż się otworzą i dopiero wejśc dalej? Są przezroczyste, nie szpecą pięknego holu :wink: No i zatrzymują zimno, a jak sie zainstaluje "prysznic" z jakimś środkiem bakteriobójczym, jak mają w supernowoczesnych laboratoriach, to i poziom higieny wzrośnie ;)