Marek30022 28.11.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Córka , jedynaczka 14 lat, dostanie dwa pokoje na poddaszu po 13 m (mierzone po podłodze), jeśli mierzyć od wysokości 1,90 to 10 i 11 m. Pokoje będą połączone przejściem, choć osobne drzwi zostaną też zachowane. Muszę zaktualizować. Córka skończyła w listopadzie 19 lat i nadal ma dwa pokoje. Do obu pokoi jest jedno wejście. Jeden jako sypialnia, drugi jako pokój pracy. Ale już nie jest jedynaczką. 3,5 letni syn dostał pokój ok 13m2 pow. użytkowej a nad garażem powstał 28 m pokój w którym jest garderoba i sypialnia. Pewnie za parę lat córka zwolni pokoje dla syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 29.11.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Moje dziewczynki maja pokoje po 11m,myślę ze wystarcza.Za kilka ładnych lat starsza ucieknie na górę(aby mieć święty spokój) to młodsza będzie mieć wiecej przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 29.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 moje dzieciaki będa miały pokoje po 16m2 i to mi pasuje - nie mało i nie dzużo dzieci dopiero w planach, ale po konsultacji z architeketm przewidzielismy pokoje 15.5 i 16 m. mam nadzieje, ze bedzie wystarczajaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 01.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Moje dzieci beda mialy do dyspozycji cale poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 01.12.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 u nas 16m2 plus 4 m2 garderoby, a po podłodze 30m2zapomniałam dopisać to dla naszej jedynaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 01.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 U nas 13mkw Ale dla dziecka !!! Na zabawki, kiedyś w przyszłości miejsce do nauki, spanie i ubranka.... Piszę o tym bo pamiętam jak dawno dawno temu (ok 20-25lat ) w naszym pokoju dzicięcym (ja i siostra) który miał ok 10-11mkw były szafy a w nich WSZYSTKO....pościele, zastawy stołowe itp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 04.12.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka? W naszym projekcie są 3 sypialnie na poddaszu: nasza ma jakieś 20m2 i dwie dla dzieciaków po ok. 14m2. Wygląda to dobrze. Nie jest wielkie jak hala fabryczna, ale jest przestrzeń na meble i zabawę. Teraz córka mieści się w pokoju coś koło 9m2 i zaczyna być zagracony... Druga córka ma jeszcze ciaśniej, w brzuchu u mamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 09.12.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 u nas pokoje dla dzieci będą miały 28 m2 + garderoba 5,6 m2 i 24 m2 + garderoba 4,6 m2, dom piętrowy, więc bez skosów.Wyszliśmy z założenia, ze pokoj dla dziecka to pokój do spania, zabawy, nauki, przyjmowania gości dlatego musi być duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 28.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Uważam, że 15 m jest optymalną powierzchnią dla dziecka. Zwłaszcza małego, bo zajmuje więcej miejsca swoimi zabawkami itd. Sama mam syna w wieku 16 lat, którego pokój ma 17 m (w bloku). Jest to przestrzeń zupełnie niewykorzystana, ponieważ on generalnie siedzi przed kompem, tzn. wisi na necie. Oczywiście na początku z tym walczyłam ale przestałam, bo widzę, że wszystkie dzieciaki w tym wieku, które maja kompa (a starzy pozwalają), wiszą w wolnym czasie na necie i komunikatorach (wiem, bo pracuję z młodzieżą w tym wieku). Oczywiście mój synuś uprawia sporty itd., nie widzę też jakichś symptomów uzależnienia (woli spotkać się "na żywo" z kolegami niż on-line itd. itp.) ale jednak realia są takie, jak napisałam. Więc pytam - na co mu te 17 m? Chyba tylko do sprzątania. Znajomi odwiedzają go rzadko, bo komunikują się przez neta. No taka młodzież dzisiaj jest i tyle. Dlatego też w moim planowanym na razie domu nie przywiązuję większej wagi do wielkości sypialni. Po pierwsze nie stać mnie na duże sypialnie, po drugie synowi nie jest taki duży pokój potrzebny (dla niego ważne jest łóżko i biurko z kompem oraz coś na ciuchy), po trzecie on za chwilę się wyprowadzi i pójdzie na swoje, a ja chcę mieć domek ekonomiczny, dla dwojga. I jeszcze jedno. Wszyscy chcielibyśmy mieć 30-metrowe pokoje dla naszych pociech. Ale nie wszyscy wystarczająco dużo zarabiamy. Więc proszę nie krytykować innych, tylko zrozumieć. Na tym forum nie ma wyrzutków społeczeństwa, tylko normalni ludzie, którzy kochają swoje dzieci i budując dom chcą im zapewnić bardzo dużym wysiłkiem finansowym coś takiego, jak np. ogród , więc nie dokopujmy sobie nawzajem. Jak będzie dzieciak miał pokój 8 m i kochających się rodziców + ogród + dużo rodzicielskiej miłości i wyrozumiałości, to będzie szczęśliwy. Szczęścia nie mierzy się na metry. Pamiętajcie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 29.01.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 woli spotkać się "na żywo" z kolegami niż on-line [...] Znajomi odwiedzają go rzadko, bo komunikują się przez neta. Cos mi sie tu gryzie Ja mam dwie dziewuchy. Babeczki potrzebuja chyba duuuzo wiecej miejsca nich chlopcy. I pewnie prowadza bujniejsze zycie towarzyskie. Uwazam, ze pokoje 20m2 beda dla nich optymalne. Zwlaszcza kosztem np. pokoju 'dla gosci' czy tez 'gabinetu'. Choc w naszym przypadku trzeba bedzie wykombinowac jakies pomieszczenie na serwerownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.01.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Hmmm, wychodzi na to, ze moje mają duże pokoje Syn 22m, Córka 21m kosztem naszej małej sypialni i garderoby. Wcale nie żałuję tego rozwiązania. Ja w sypialni nie siedzę pół dnia. Moje dzieci tak, na dodatek prowadzą dość bujne życie towarzyskie mimo, ze są małe Ktos pisał o siostrze na 11 mkw. Ja mieszkałam z 3 rodzeństwa na takim samym metrażu. Nie było innego wyjścia i tak musiało być, swoim dzieciom postanowiliśmy dać tyle przestrzeni ile to jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.01.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 11-15 w zupełności wystarczy i taką odpowiedź zaznaczyłam ale... my będziemy mieli pokoje na górze wielkości minimum 15, a może i większe tak jest na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 29.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Haveno, całkiem możliwe, że kobitki są bardziej towarzyskie od chłopaków (sama też byłam baaaardzo towarzyska ). No ale mój synuś jest taki, a nie inny i nie będę przecież na siłę go zmieniać. Lubi pójść sobie z kolegami na miasto, czy do kina, lubi też wyskoczyć do jednego, czy drugiego kumpla. Ale do domu ich jakoś nie zaprasza, mimo moich namów i zachęt. Jak był mniejszy, to owszem, dom był ciągle pełen dzieciaków z sąsiedztwa ale nagle się skończyło (wraz z burzą hormonalną). Mam nadzieję, że mu to przejdzie, chociaż pewnie będzie tak, że jak przejdzie, to już nie koledzy będą przychodzić, tylko koleżanki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 29.01.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Kasiu, oczywiście, że nie ma czego żałować. Widocznie stać Was na takie rozwiązanie, więc czemu nie? Ale wiecie co? Ktoś wcześniej napisał, że byli "blokersi" potrzebują dużych przestrzeni, żeby odreagować ciasnotę. I to jest święta prawda. Wcześniej mieliśmy mieszkanko, w którym pokój dziecinnym miał jakieś 7 m, a może mniej. I było to naprawdę straszne, zwłaszcza, gdy wyobraziłam sobie to moje dziecko jako dorosłego faceta w takiej klitce. Zmieniliśmy mieszkanie na większe z naprawdę sporym pokojem dziecinnym, którym byłam zachwycona. Dziś wolałabym mniejszy pokój dziecinny ale zamiast dwóch dużych pokojów na 70 m^2 powierzchni zdecydowanie trzy mniejsze pokoje. Dlatego że tak, jak pisałam wczesniej, w tej chwili ten pokój jest dla niego zbyt duży, a my śpimy w "salonie" i nie mamy sypialni . No i zaczynamy cisnąć się w szafach, bo jednak w 3 pokojach zmieściłoby się więcej mebli, niż w 2 ( a jakoś nie lubimy meblościanek ), a ubranka synusia jakieś coraz większe są ... (180 cm wzrostu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.01.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Toszka, mój dom nie ma 300metrów jeśli o to ci chodzi. Więc nie można tu mówić czy nas na to stac czy nie. My wyszliśmy z zalożenia, ze dzieci mają miec wygodne, duże pokoje. I takie mają. Kosztem naszej sypialni i garderoby.Te dwa pomieszczenia mają do kupy mniej więcej tyle co pokój Syna. Ale dla mnie takie rozwiązanie to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 30.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Kasiu, nie wiem, jak duży jest Twój dom i zupełnie nie wiem, czym Cię uraziłam. Po prostu, jeśli kogoś stać na domek, powiedzmy 70-80-metrowy, to wiadomo, że nie zrobi dzieciakom sypialni po 20m. To miałam na myśli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 30.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Kasiu, nie wiem, jak duży jest Twój dom i zupełnie nie wiem, czym Cię uraziłam. Po prostu, jeśli kogoś stać na domek, powiedzmy 70-80-metrowy, to wiadomo, że nie zrobi dzieciakom sypialni po 20m. To miałam na myśli:)Toszka, ty mnie w oógle nie uraziłaś, ja nie z tych co to się tak obrażają bez sensu Ja wiem wiem, ale generalnie ludzie budują większe domy niz 70-80m. Chyba gdzieś widziałam nawet taką ankietę: jakie duże są wasze domy Mój dom na pow. użytkową 160m to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 31.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Kasiu, w takim razie ciesze się, że po prostu źle się zrozumiałyśmy . Jeśli chodzie o małe domki, to na pewno są one w zdecydowanej mniejszości ale jednak zdarzają się. W mojej okolicy widziałam kilka takich "maluchów" . A Wasz domek ma optymalny metraż dla 4-osobowej rodzinki . Przy takiej powierzchni wszystkie pomieszczenia są ładne i przestronne. Mam koleżankę, która mieszka w domu o takim, jak Wasz metrażu i jestem tym jej domem zachwycona . Jest po prostu w sam raz . Jedyne, co mnie troszkę w takim metrażu przeraża, to sprzątanie . Trochę dużo tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 31.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Nasz syn ma pokój prawie 17 m2. Jest spory, ale ma miejsce do zabawy. Jak będzie większy to będzie potrzebował biurka, szafy, łózka, sprzętu grającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 31.01.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Synowie 7 i 2 lata mają pokoje po 13m2 uważam że jest to wystarczająca powierzchnia na naukę i relaks,jak zajdzie potrzeba jest jeszcze salon na dole,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts