hartingh 01.04.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Kochani forumowicze, Proszę Was o poradę, podpowiedź jak wybrnąć z niżej opisanego problemu. Siostra zdecydowała się budować dom dla siebie. Nieduży. Ostatecznie z racji m.in. kosztów zrezygnowała z garażu. Zdecydowała się na projekt z255a: Wg projektu z255a: https://z500.pl/projekt/698/Z255_a,kompaktowy-dom-z-kuchnia-i-kotlownia-od-frontu-oraz-opcja-adaptacji-poddasza/dane-ogolne.html Obecnie jest na etapie adaptacji do warunków lokalnych i architekt powiedział, że jest problem z usytuowaniem 2 miejsc parkingowych na działce co wynika z przepisów... Architekt powołuje się na "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690) tj. z dnia 17 lipca 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1422)", z którego wynika, że: Odległość wydzielonych miejsc postojowych nie może być mniejsza niż: 7 m od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym (pokojów). Jedynie miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, można zbliżyć bez żadnych ograniczeń do domu jednorodzinnego, a na 5 m do okien budynku wielorodzinnego oraz 3 m od granicy działki budowlanej. Miejsce parkingowe musi mieć wymiary min. 2,3mx5m lub dla niepełnosprawnych 3,6mx5m..... W załączeniu rysunek jak wygląda rozmieszczenie domu na działce i pomysły architekta i nasze. Generalnie lipa... Architekt zaproponował, że zaprojektuje garaż z tyłu działki!!!! - na rysunku G2, a przed nim miejsce parkingowe - na rysunku P2.... Dla siostry to fatalna wiadomość, bo musiałaby architektowi zapłacić za projekt garażu, jego adaptację - gdyby wiedziała wcześniej, to mogłaby kupić dom z już zaprojektowanym garażem. Poza tym projektować coś czego nigdy nie będzie, z tyłu domu, po to aby architekt wziął kasę i spełniało przepisy to słabo.. Siostra brała pod uwagę możliwość doklejenia do domu garażu (w przyszłość) - na rysunku G1, ale architekt twierdzi, że tu się nie da zaprojektować garażu Czy faktycznie? Tam jest 7,3m odległości od działki sąsiadów - czyli 4,3m na garaż (3 metry odległości od sąsiedniej działki) - wg mnie powinien się zmieścić. A więc czy jest jakiś sposób aby ominąć te przepisy, tzn. żeby były spełnione ale nie ponosząc bezsensownych kosztów? Z pomysłów jakie mi przychodzą do głowy to: 1. Architekt musi zaprojektować garaż przyklejony do domu - na rysunku G1, a przed nim miejsce dla niepełnosprawnych - na rysunku P1 2. Zmienić przeznaczenie pomieszczeń w domu z prawej strony tj. zamiast pokoi byłaby np. spiżarnia, garderoba, magazynek? Czy tak można? Czy później można to zmienić na pokoje? W końcu sama sobie by te spaliny wdychała - jeśli miałaby samochód - nie ma nawet prawa jazdy, a ma zrobić 2 miejsca parkingowe lub garaż i miejsce.... Wówczas 2 miejsca mogłyby być z prawej strony domu - parkowanie jeden za drugim (tak jak G1 i P1) 3. Jakiś inny pomysł? Gdzie usytuować miejsca parkingowe, aby były spełnione przepisy? I czy to muszą być wydzielone miejsca???? 4. Gdzieś na muratorze przeczytałem też, że jeśli miejsca do parkowania nie są wydzielone (na przykład na działce mamy tylko utwardzony podjazd bez zaznaczonego parkingu), to samochody można stawiać właściwie w dowolnym miejscu, co niekoniecznie może się podobać sąsiadom. Jednak w takich sytuacjach odległości wskazane w przepisach techniczno-budowlanych nie mają zastosowania, a organy nadzoru budowlanego nie mają powodów do interwencji. Nie wiem czy takie coś jest aktualne... I czy spełnia przepisy... Na co się powołać? Jak rozmawiać z architektem? Bardzo proszę o podpowiedź. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez hartingh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 01.04.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Zmien architekta. Nikt cię nie może zmusić do robienia czy projektowania miejsc parkingowych, tak samo jak nie może cie zmusić do posiadania auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 01.04.2017 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Zmien architekta. Nikt cię nie może zmusić do robienia czy projektowania miejsc parkingowych, tak samo jak nie może cie zmusić do posiadania auta. Ale to wynika z: 1. ww. rozporządzenia 2. z mpzp Pytanie tylko jak to zgodnie z przepisami obejść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 04.04.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Zmien architekta. Nikt cię nie może zmusić do robienia czy projektowania miejsc parkingowych. Nie wiem jakim cudem wybudowałeś dom, ale strzelam, że architekt załatwił wszystkie formalności. Pytanie tylko jak to zgodnie z przepisami obejść... Kumaty architekt takie rozwiązania by wyciągał z kapelusza Może to zainspiruje: Kwestia doboru odpowiedniej odległości ale sprawdź wpierw czy Twój urząd akceptuje miejsce parkingowe jedno za drugim. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez KDWJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 04.04.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Czy ja dobrze rozumiem, że trzeba specjalnie projektować miejsca parkingowe na własne samochody na własnej działce ? Rozumiałbym te kwestie przy projektowaniu domów wielorodzinnych czy osiedli ale czy to znaczy, że na własnym ogródku nie mogę samochodu postawić bo można dostać mandat za parkowanie na niewyznaczonym miejscu ?! A co jak ktoś ma 3 albo 4 samochody- musi mieć zaprojektowane tyle miejsc parkingowych ? Goście przyjezdni muszą też na ulicy szukać miejsca? Czegoś nie ogarniam chyba. Pomoże mi to ktoś wyjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 04.04.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Czy ja dobrze rozumiem, że trzeba specjalnie projektować miejsca parkingowe na własne samochody na własnej działce ? Tak, decyzja o warunkach zabudowy lub plan miejscowy określa wymagany współczynnik miejsc parkingowych w zależności od rodzaju inwestycji. ale czy to znaczy, że na własnym ogródku nie mogę samochodu postawić bo można dostać mandat za parkowanie na niewyznaczonym miejscu? Nie dostaniesz mandatu, pod swoim oknem możesz "na dziko" zaparkować - przecież sam na siebie nie doniesiesz. Ale sytuacja może się zmienić gdy zaparkujesz pod oknem sąsiada. A co jak ktoś ma 3 albo 4 samochody- musi mieć zaprojektowane tyle miejsc parkingowych ? Goście przyjezdni muszą też na ulicy szukać miejsca? Czegoś nie ogarniam chyba. Pomoże mi to ktoś wyjaśnić ? Jak nie ma zakazu parkowania na ulicy to spokojnie można parkować, decyzja o warunkach zabudowy lub plan miejscowy określają zazwyczaj minimalny wskaźnik (bardzo rzadko w centrach miast maksymalny) więc zazwyczaj nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sobie 10 miejsc parkingowych zgodnych z przepisami jeśli tyle potrzebujesz. Pamiętaj, że jest sporo krajów bardziej rozwiniętych od naszego gdzie nie ma "darmowych" miejsc parkingowych i sam musisz o nie zadbać albo np są zakazy parkowania w nocy na ulicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 05.04.2017 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 A jednak! To ci ciekawostka. Nie wiedziałem. Dzięki Ci bardzo Skoczen za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 przy okazji - podobno trwają prace nad usunięciem absurdalnych zapisów (jak o tych miejscach parkingowych). Bo de facto na osiedlach małych domków szeregowych miejsc parkingowych nie powinno być wcale - nie ma jak spełnić wymagań. Jest to martwy przepis, który wszyscy mają w czterech literach, ale niestety na mapce i w projekcie musi być zgodnie w przepisami wrysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 23.05.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) tak na szybko - jeśli chodzi o ten zapis "od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym" - co Wam szkodzi na rzucie parteru/ piętra zmienić oznaczenie POKÓJ na GARDEROBA? Niech architekt w tych pokojach zmienionych na garderoby dorysuje zamiast łóżek szafy i po sprawie. Kto siostrze zabroni mieć garderoby? Natomiast jaki jest zapis w MPZP w sprawie ilości miejsc parkingowych? U nas dla domów do 120 m2 było wymagane tylko jedno miejsce parkingowe. Edytowane 23 Maja 2017 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 31.12.2018 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Witam Chcę odgrzebać ten wątek gdyż mam podobny dylemat ale czytając aktualne przepisy widzę tak:https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_3_parkingi_i_garaze_dla_samochodowCzyli cytuję:...1. Odległość stanowisk postojowych, w tym również zadaszonych, oraz otwartych garaży wielopoziomowych od: placu zabaw dla dzieci, boiska dla dzieci i młodzieży, okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku opieki zdrowotnej, w budynku oświaty i wychowania, w budynku mieszkalnym, w budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem: hotelu, motelu, pensjonatu, domu wypoczynkowego, domu wycieczkowego, schroniska młodzieżowego i schroniska, nie może być mniejsza niż: 1) dla samochodów osobowych:a) 7 m – w przypadku parkingu do 10 stanowisk postojowych włącznie,...5. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie jest wymagane w przypadku parkingów niezadaszonych składających się z jednego albo dwóch stanowisk postojowych dla samochodów osobowych przypadających na jeden lokal mieszkalny w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, zlokalizowanych przy tym budynku. Z tego wynika chyba, że się zmieniły przepisy bo z tego co czytam rozumiem, że już nie ma wymogu projektowania miejsc parkingowych przy jednorodzinnych budynkach mieszkalnych?? Czy coś źle rozumiem?? Bardzo proszę o info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts