brylekpl 03.04.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Chciałbym zapytać jakie macie doświadczenia z żywotnością rekuperatora. u mnie niestety po 1,5 roku pracy padł wentylator wywiewny (konkretnie to zatarło się łożysko) w AERIS 550. Gwarancja niestety nie obejmuje bo zainstalowałem centrale nieco wcześniej.Zastanawiam się czy jest to standard czy jestem szczęśliwcem. W sumie w przypadku renomowanej firmy 1,5roku pracy to trochę słabo...Łożyska wymienić nie da rady trzeba kupić cały wentylator za niemałą kase.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.04.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mi w mojej samoróbce też wywiewny siadł, więc nowy przeniosłem na ciepłą stronę, ale 400zł w plecy i to okazyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Chciałbym zapytać jakie macie doświadczenia z żywotnością rekuperatora. u mnie niestety po 1,5 roku pracy padł wentylator wywiewny (konkretnie to zatarło się łożysko) w AERIS 550. Gwarancja niestety nie obejmuje bo zainstalowałem centrale nieco wcześniej. Zastanawiam się czy jest to standard czy jestem szczęśliwcem. W sumie w przypadku renomowanej firmy 1,5roku pracy to trochę słabo... Łożyska wymienić nie da rady trzeba kupić cały wentylator za niemałą kase.... Mialem ten sam problem- identyczniy rekuperator Zehnder 550, ten sam wentylator. Nadawal sie do wymiany po 18 miechach. Na szczescie wymienili na gwarancji. Cos musi byc na rzeczy.... Mozesz powiedziec ile taki wentylator orjentacyjnie kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.04.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 U mnie chodzi od 4 lat Aeris 550 , u siostry Aeris 350 i nic się nie dzieje . Ps. przynajmniej raz w roku czyszczone , pilnowane wymiany filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 04.04.2017 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Ja filtry wymieniam co 3 miesiace. Reku w srodku jest czysciutki.Taki silniczek to koszt bagatela ok 1500PLN.... i to chwile po gwarancji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 jan gaz od 2009 roku wentylatory EBM. Na razie końca nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Brink 6 lat ciągłej pracy...... jak na razie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.04.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Ja filtry wymieniam co 3 miesiace. Reku w srodku jest czysciutki. Taki silniczek to koszt bagatela ok 1500PLN.... i to chwile po gwarancji.... To więcej niż cała moja centrala. Chodzi non stop od 30 miesięcy i mam nadzieję, że jeszcze pochodzi. W przypadku konieczności wymiany kosztownego wentylatora całkiem sypią się kalkulacje oparte na zużyciu prądu przez wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.04.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 To więcej niż cała moja centrala. Chodzi non stop od 30 miesięcy i mam nadzieję, że jeszcze pochodzi. W przypadku konieczności wymiany kosztownego wentylatora całkiem sypią się kalkulacje oparte na zużyciu prądu przez wentylatory. Reku nie tyle służy do zmniejszenia kosztów użytkowania ile poprawy komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.04.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 To jasne. Energetycznie u mnie wychodzi mniej więcej na zero.Często jednak, w wątkach o wyborze konkretnego modelu centrali, jako ważny punkt pojawiały się energooszczędne wentylatory.Jeśli po 1,5 roku trzeba kupić nowy wentylator za 1500 zł, to nie ma w kalkulacji większego znaczenia czy zużywał dużo czy mało prądu. Bez porównania ważniejsza jest trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.04.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 A jaki tam jest model wentylatora? Napisz konkretnie, bo pewnie u producenta będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.04.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 wywiedzialem sie ze lozysko mozna wymienic. Wprawdzie producent tego nie przewiduje ale w praktyce jest to mozliwe. Mam zamiar na weekend sie tym zajac. Zobaczymy na ile sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.04.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Czekamy na rezultat. Może wkleiłbyś jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 20.04.2017 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Lozyska udalo sie wymienic bez klopotu - koszt maly tylko trzeba miec odpowiedni zciagacz. Niestety pojawil sie inny problem - cos spalilo sie w silniku. Najprawdopodobniej dlatego ze uruchomilem wiatrak na uszkodzonych lozyskach. Teraz probuje tematem zajac sie jakis elektronik. Ale Lozysko da sie wymienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszIgrażyna 01.03.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Witam, odgrzeję temat wymiany łożyska w zehnder comfoair 350 basic. Próbował ktoś? Po 5 latach jeden z silników zaczął hałasować. Za cały silnik serwis zawołał 1.200 zł Wymontowałem silnik. Jego symbol to r3g220-rg19-07. Nie jestem pewien które łożysko będzie właściwe, ale mam dwa typy - SKF 608 2Z lub SKF 608 2RSH C3. Ktoś wymieniał u siebie?? Jeśli tak, proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.03.2022 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Do wentylatorów użyj 608 2Z C3RS może mieć za duże opory i spadnie prędkość maksymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszIgrażyna 02.03.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Dziękuję za info. Na wymontowanych łożyskach nie ma symbolu. Jedynie Made in Singapore. Wymienię łożyska również w drugim silniku i naprawa zamknie się kwotą 120 zł. a nie 1.200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts