Magnusone 03.04.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Odziedziczyłem stary dom. Ściana z tyłu jest w opłakanym stanie i zastanawiam się jak ją można naprawić. Początkowo miałem zamiar wyburzyć dom i postawić nowy, ale okazało się, że mój dom jest na stałe połączony z drugim. Mamy z tyłu jedną wspólną ścianę, a od siebie jesteśmy oddzieleni płytami gipsowo kartonowymi a na strychu zwykłymi deskami. Ściana z tyłu ma liczne ubytki i pęknięcia a na dodatek w prawym górnym rogu znacząco odstaje od pionu i stojąc z boku ma się wrażenie, że za chwilę odpadnie. Odeszła już tak daleko, że zrobił się prześwit między dachem a ścianą. Jeszcze nie wiem jak dół, ale całe piętro strychu jest zbudowane na 1/3 grubość cegły!!!. 2 krokwie oparte są na wzmocnieniach z cegieł (takie słupki), a pozostałe oparte są o drewnianą konstrukcję na strychu. Mam wrażenie, że tą część odstającą ściany można rozebrać bez zabezpieczenia dachu. Podsumowując: 1. Czy da się wyburzyć dom ze wspólną ścianą i uzyskać pozwolenia na budowę nowego? 2. Jak wyprostować ścianę lub jak ją zabezpieczyć przed runięciem? 3. Co z tymi pęknięciami w murze? 4. Chyba najważniejsze – jakich fachowców prosić o pomoc, kto może podjąć się takich napraw, kto może doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnusone 08.04.2017 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 konstruktor. ??? Na terenie Polski projektantem może być architekt lub inżynier budownictwa. Konstruktorem każdy obywatel. To cytat jednej z popularniejszych stron internetowych. Jeszcze raz proszę o informację - z kim mam się kontaktować w celu zlecenia naprawy ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.04.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Skontaktuj się z tym, kim może być każdy obywatel - zapewne jednocześnie będzie też miał tytuł inżyniera budownictwa oraz stosowne uprawnienia Ścianę zapewne trzeba będzie rozebrać (przynajmniej częściowo), pionowe pęknięcia sugerują słabe fundamenty - odkrywka będzie konieczna. Ale ze zdjęć nikt Ci nie pomoże - wspomniany wyżej osobnik doskonale sobie z tym poradzi po oględzinach "na żywo". Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 To cytat jednej z popularniejszych stron internetowych. Widać, że internet kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnusone 16.05.2017 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) Proszę o zamknięcie tematu, otwieram szczegółowe wątki Edytowane 19 Maja 2017 przez Magnusone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts