Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom i zniszczona ściana

Magnusone

Recommended Posts

Odziedziczyłem stary dom. Ściana z tyłu jest w opłakanym stanie i zastanawiam się jak ją można naprawić. Początkowo miałem zamiar wyburzyć dom i postawić nowy, ale okazało się, że mój dom jest na stałe połączony z drugim. Mamy z tyłu jedną wspólną ścianę, a od siebie jesteśmy oddzieleni płytami gipsowo kartonowymi a na strychu zwykłymi deskami.

Ściana z tyłu ma liczne ubytki i pęknięcia a na dodatek w prawym górnym rogu znacząco odstaje od pionu i stojąc z boku ma się wrażenie, że za chwilę odpadnie. Odeszła już tak daleko, że zrobił się prześwit między dachem a ścianą. Jeszcze nie wiem jak dół, ale całe piętro strychu jest zbudowane na 1/3 grubość cegły!!!.

2 krokwie oparte są na wzmocnieniach z cegieł (takie słupki), a pozostałe oparte są o drewnianą konstrukcję na strychu. Mam wrażenie, że tą część odstającą ściany można rozebrać bez zabezpieczenia dachu.

Podsumowując:

1. Czy da się wyburzyć dom ze wspólną ścianą i uzyskać pozwolenia na budowę nowego?

2. Jak wyprostować ścianę lub jak ją zabezpieczyć przed runięciem?

3. Co z tymi pęknięciami w murze?

4. Chyba najważniejsze – jakich fachowców prosić o pomoc, kto może podjąć się takich napraw, kto może doradzić?

1.jpg

3.jpg

4.jpg

8.jpg

5.jpg

Skontaktuj się z tym, kim może być każdy obywatel - zapewne jednocześnie będzie też miał tytuł inżyniera budownictwa oraz stosowne uprawnienia :)

Ścianę zapewne trzeba będzie rozebrać (przynajmniej częściowo), pionowe pęknięcia sugerują słabe fundamenty - odkrywka będzie konieczna. Ale ze zdjęć nikt Ci nie pomoże - wspomniany wyżej osobnik doskonale sobie z tym poradzi po oględzinach "na żywo".

Edytowane przez przemo1

• 1 month później...