Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też mam oferty na ułożenie kabli za 2,000 zł natomiast były też propozycje "na jelenia" rzędu 10,000 zł za tę usługę :D:D:D właściwie to na każdym etapie trzeba bardzo uważać na naciągaczy...

a jak tam wasze oferty na termostaty - jasiek mnie zniechęcił trochę do tej listwy, zastanawiam się nad jakimiś normalnymi pokojowymi - ale chcę żeby były ŁADNE i miały chociaż 3 zmiany temperatur programowalne na dobę, tygodniowe mogę sobie darować, bo ja dużo pracuję w domu i weekendy niewiele różnią się od tygodnia...

Ja się coraz bardziej zastanawiam nad Devireg Touch. Można je wkomponować w ramkę razem z włącznikiem światła itd. Choć z drugiej strony to już powoli taki sam koszt co Devilink CC WiFi + 12x FT, a to daje już sterowanie z poziomu telefonu...

Ogólnie to mam mętlik w głowie, jeśli chodzi o sterowanie, a musiałbym się już na coś zdecydować...

Edytowane przez abes99

Ja się coraz bardziej zastanawiam nad Devireg Touch. Można je wkomponować w ramkę razem z włącznikiem światła itd. Choć z drugiej strony to już powoli taki sam koszt co Devilink CC WiFi + 12x FT, a to daje już sterowanie z poziomu telefonu...

Ogólnie to mam mętlik w głowie, jeśli chodzi o sterowanie, a musiałbym się już na coś zdecydować...

tylko ta cena - no i mnie się bardziej podobają te deviregi smart czyli całe białe bez czarnego pola... przez chwilę myślałam, że znalazłam ideał - etherma touch basic - piękny rgulator z białym panelem - po czym okazało się, że nie można w ogóle żadnej dobowej zmiany zaprogramować... aż mi się nie chce w to uwierzyć, ale tak mi powiedzieli w dwóch hurtowniach osprzętu :(

Masakra z tymi sterownikami, im więcej szukam i czytam, tym mniej wiem :mad:. Właśnie doszedłem do tego, że przy systemie Devilink CC myślałem, iż stosowanie w pomieszczeniach Devilink FT będzie wystarczające, ale teraz wydaje mi się, iż ma on tylko odczyt temp. podłogi (w końcu to regulator temp. podłogi). Czyli Żeby sterować temp. pokoju musiałbym dołożyć jeszcze Devilink RS w każdym pomieszczeniu? Bezsens...

Koniec końców pewnie wrócę do TECH'a ST-292 v3, chyba że dostanę dobrą wycenę na Devireg Touch. Tylko musiałbym już wiedzieć co w końcu będzie, a tu łeb dalej pełen rozterek :D...

Tak się zastanawiam do czego wam są potrzebne jakieś rozbudowane systemy sterowania...??

Wystarczy aby sterownik pokojowy miał możliwość ustawienia dwóch zakresów temperatury pokojowej z histerezą 0,2-0,4* w max dwóch zakresach czasowych tak aby dało się ustawić podbicie w tanim prądzie...

Całą resztę można sobie darować bo i tak nic nie zmienimy w funkcjonowaniu domu...

@jasiek71: Wiem o tym, dlatego cały czas z tyłu głowy mam tego TECH'a :D. Ale chodzi też trochę o wygląd oraz możliwość ustawienia większej ilości temp. w ciągu dnia (podbicie temp. o poranku na koniec II taryfy, żeby nie grzać całej nocy). Sam już nie wiem, ale TECH na pewno jest wyborem ekonomicznie uzasadnionym...

Ustawiasz np...

13-15 na 23*

3-6 na 23*

Cała reszta na 22*

Histereza 0,2-0,4*

Idę o zakład że nic nie będziesz zmieniał przez całą zimę a każda ewentualna zmiana z twojej strony tylko pogorszy...:cool:

jaśku - mnie by wystarczyła już nawet jedna zmiana na dobę... uważam, że spać należy w niższej temperaturze dla zdrowia. ale ta eltherma nawet tego nie ma! :(

Teraz się zastanawiam, czy robić instalację na stycznikach czy zasilaną bezpośrednio ze sterownika. Pewnie koszt dodatkowego okablowania, stycznika i sterownika TECH ST-292 v3 (+ czujka podłogowa) wyjdzie już niewiele mniejszy jak w przypadku zastosowania DEVIreg Touch i zasilania kabli bezpośrednio ze sterownika. Co o tym sądzicie? Edytowane przez abes99

jaśku - mnie by wystarczyła już nawet jedna zmiana na dobę... uważam, że spać należy w niższej temperaturze dla zdrowia. ale ta eltherma nawet tego nie ma! :(

Znaczy się że będziesz utrzymywać niską temperaturę cały czas...:cool:

No chyba że przed spaniem będziecie otwierali okna aby trochę spadła...:D

W domach o bardzo małym zużyciu energii na ogrzewanie potrzeba sterowników o bardzo małej histerezie aby dość precyzyjnie dawkowały energię ze względu na bardzo małe dobowe spadki temperatury...

Teraz się zastanawiam, czy robić instalację na stycznikach czy zasilaną bezpośrednio ze sterownika. Pewnie koszt dodatkowego okablowania, stycznika i sterownika TECH ST-292 v3 (+ czujka podłogowa) wyjdzie już niewiele mniejszy jak w przypadku zastosowania DEVIreg Touch i zasilania kabli bezpośrednio ze sterownika. Co o tym sądzicie?

A czujnik podłogowy do czego potrzebny ...

Jak już tak bardzo musisz to nadaje się uniwersalny od sterowników ESCO, kosztuje bodajże 13zł...

http://allegro.pl/czujnik-podlogowy-uniwersalny-ntc-marki-esco-10k-i6863421235.html

Sterownik ,stycznik ,czujnik i dodatkowy kabelek sterowania to razem w 200zł się zmieścisz...

13-15 na 23*

3-6 na 23*

Cała reszta na 22*

Histereza 0,2-0,4*

Jak śpię, to lubię chłodno. Jak wychodzę z wyra, wolałbym trochę cieplej. Dlatego wolałbym, żeby dało się ustawić dodatkowo 4-6 wyższą temperaturę, niż przez noc. Być może wystarczy odpalić ogrzewanie o 4:00. Ale wolałbym mieć możliwość ustawienia innej temperatury, niż 22-4.

Jak śpię, to lubię chłodno. Jak wychodzę z wyra, wolałbym trochę cieplej. Dlatego wolałbym, żeby dało się ustawić dodatkowo 4-6 wyższą temperaturę, niż przez noc. Być może wystarczy odpalić ogrzewanie o 4:00. Ale wolałbym mieć możliwość ustawienia innej temperatury, niż 22-4.

Jak już zamieszkasz i powalczysz jedną zimę ze sterownikami to sam się przekonasz że te ustawienia są jedynymi słusznymi...:yes:

Chodzi oczywiście o sam sposób ustawienia a nie samą temperaturę...

Kolejne pytanie: w przypadku budynku dwukondygnacyjnego kombinować coś z ogrzewaniem samych schodów i spocznika? Mamy schody z prefabrykatów żelbetowych, ale wylewki na nich nie planuję robić. Pewnie różnica temperatur będzie odczuwalna, ale chyba tak musi być (no chyba że od dołu kable podczepię :D). Co o tym myślicie?

Kolejne pytanie: w przypadku budynku dwukondygnacyjnego kombinować coś z ogrzewaniem samych schodów i spocznika? Mamy schody z prefabrykatów żelbetowych, ale wylewki na nich nie planuję robić. Pewnie różnica temperatur będzie odczuwalna, ale chyba tak musi być (no chyba że od dołu kable podczepię :D). Co o tym myślicie?

Najpierw jakieś szukanie minimalnych oszczędności na sterownikach a za chwilę dokładanie podgrzewanych schodów...:cool:

Po co...?, Bo się da...?

Kto bogatemu zabroni...

Ja u siebie nie mam ogrzewania w holu na piętrze i jakoś nie widzę potrzeby pakowania jakiejś foli grzewczej pod panele ...

Znaczy się że będziesz utrzymywać niską temperaturę cały czas...:cool:

No chyba że przed spaniem będziecie otwierali okna aby trochę spadła...:D

W domach o bardzo małym zużyciu energii na ogrzewanie potrzeba sterowników o bardzo małej histerezie aby dość precyzyjnie dawkowały energię ze względu na bardzo małe dobowe spadki temperatury...

he he - no oczywiście mi chodziło o dwie zmiany chociaż na 24 h... może masz rację z tym wietrzeniem

chłopaki, a co powiecie na taki regulator:

https://trzymajsiecieplo.pl/ogrzewanie-elektryczne/regulatory-i-czujniki/regulator-temperatury-tvt-30-bs.html

Edytowane przez vendea

no, nie - nikomu się nie podoba? jakieś komentarze? liczyłam, że ktoś się zainteresuje i zamówimy razem z WIELKIM rabatem :D

na razie mam ofertę za 212 zł netto czyli 260 zł brutto z VAT 23% lub 229 zł z VAT 8% jak wykonawca kupi...

wydawało mi się to niezłą ceną ale czekam na wasz wkład!!!

thermpval TVT_30_CM_600x600.jpg

18644794_433814920316375_5019015360955809792_n (1).jpg

Edytowane przez vendea