Kaizen 10.01.2018 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Ad. 1. Te kable są dosyć grube i solidnie izolowane. Podnoszeniem siatki i chodzeniem nie zaszkodzisz im. Na końcówkę miksokreta trzeba uważać i przedmioty o ostrych krawędziach. Ad. 2Moc posadzki zależy od temperatury powierzchni wylewki, jej pola i temperatury powietrza. Są do tego tabele. A ile ciepła trzeba dostarczyć - to się zmienia. Zależy od strat i zysków. Więc ustawiając stałą temperaturę posadzki nie uzyskasz stałej temperatury powietrza. Trzeba uzależnić temperaturę posadzki co najmniej od temperatury zewnętrznej. Ad. 3. Full wypas to Devi Link - masz centralny "tablet" i termostaty w każdym pokoju. Trochę drogie. Ale uzyskujesz, co chcesz.Można też dać termostaty do rozdzielni. Wtedy musisz pociągnąć tam też sygnał z czujników (IMO nie warto sterować temperaturą powietrza, ale gdybym się mylił, to u siebie daję czujniki i do puszek, i w posadzkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 10.01.2018 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 @annatulipanna, dzięki - jakiej grubości jest ta siatka zbrojeniowa? Wygląda na drobniutką @kroles, z czego masz to sterowanie zrobione? Kupowałeś jakieś regulatory na szynę, czy jakaś większa samoróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 10.01.2018 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 @Kaizen, chyba nie rozumiem Twojej odpowiedzi. W punkcie 2 piszesz, że sterując temperaturą podłogi nie da się uzyskać stałej temperatury powietrza, a z drugiej strony w punkcie 3 piszesz, że wg Ciebie nie warto sterować temperaturą powietrza . To jak w końcu? Po ostatnim zdaniu ("gdybym się mylił") wnioskuję, że jeszcze z takiego ogrzewania i sterowania nie korzystasz, tak? Ktoś ma może więcej doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.01.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witam, napisze na szybko ze mam od 6 lat kable Devi w wylewce 11cm, w łazience nie mam ustawionej temp jedynie moc grzania tak samo w wiatrołapie (mam jeszcze te stare sterowniki reg 550) w pokojach steruje podłogowym, mam 9kW mocy calowitej na 92m2 domu moglo by byc mniej ale praktycznie nigdy mi sienie wlacza w drogiej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 11.01.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 @kroles, z czego masz to sterowanie zrobione? Kupowałeś jakieś regulatory na szynę, czy jakaś większa samoróbka? Samoróbka na PLC, jak to robiłem to nie znalazłem na rynku nic gotowego, czym by się dało dodatkowo przez internet sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.01.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 @annatulipanna, dzięki - jakiej grubości jest ta siatka zbrojeniowa? Wygląda na drobniutką To zwykła siatka posadzkowa, gr. 2,5 mm. Nie ma co szaleć z grubszą. Łaziłam po niej przed wylewkami, żeby sprawdzić, jak się będzie zachowywała po ułożeniu dystansów. Nie zauważyłam żadnych problemów. Nie odkształcała się. Wracała po zdjęciu ciężaru do stanu pierwotnego Przy wysokich dystansach było zdecydowanie gorzej. W płycie, do ułożenia kabli, też zastosowali u mnie cienką siatkę. I z samą siatką też nic się nie działo, ale dystanse czasem nie wytrzymywały ciężaru buciorów i potrafiły pękać, albo się wywracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.01.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 @Kaizen, chyba nie rozumiem Twojej odpowiedzi. W punkcie 2 piszesz, że sterując temperaturą podłogi nie da się uzyskać stałej temperatury powietrza, a z drugiej strony w punkcie 3 piszesz, że wg Ciebie nie warto sterować temperaturą powietrza . To jak w końcu? Po ostatnim zdaniu ("gdybym się mylił") wnioskuję, że jeszcze z takiego ogrzewania i sterowania nie korzystasz, tak? Nie da się ustawić 25* i zapomnieć. Trzeba sterownika, który będzie zmieniał temperaturę posadzki. Nie korzystam z ogrzewania w wylewce - od wielu lat mam kable w warstwie kleju pod płytkami jako dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 12.01.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 @Kaizen, orientujesz się jak duże są wahania temperatury posadzki? Ogólnie słyszałem gdzieś, że w przyzwoicie izolowanych domach, temperatura powierzchni posadzki jest tylko nieznacznie niższa niż temperatura powietrza. Teoretycznie gdy robi się chłodniej i zaczyna spadać temperatura powietrza, to różnica temperatur między posadzką a powietrzem rośnie, przez co więcej ciepła jest oddawane (rośnie efektywna moc grzewcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.01.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Myślę, że to zależy od akumulacyjności posadzki, akumulacyjności reszty domu i tego, czy grzanie jest cały czas czy tylko w taniej taryfie. U mnie nawet 5 stopni w ciągu doby, dom szkieletowy, 8cm posadzki. Co ciekawe, to się prawie nie zmienia przy niższych temperaturach, tylko zużycie energii rośnie. Przykład poniżej (w tej chwili nie ma żadnych źródeł ciepła oprócz ogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 12.01.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Dlaczego w domu szkieletowym jest tylko 8cm posadzki? w mysl pojemnosci cieplnej trzeba zrobic tym grubsza poszadzke im mniej akumulacyjny jest budynek, stad wychładza sie dosc szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.01.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 w mysl pojemnosci cieplnej trzeba zrobic tym grubsza poszadzke Po co? Wahania temperatury powietrza nie przekraczają 0.5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 12.01.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 A grzejesz tylko w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.01.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 tak, widać na wykresach zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 12.01.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 @kroles, dzięki. Ciekawe jest to, że jak tylko przestaje się ładować wylewkę, to zarówno wylewka jak i powietrze zaczynają się wychładzać. Podczas ładowania wylewki, temperatura w pomieszczeniu się stabilizuje. A gdy wylewka osiąga 28 stopni, to pojawia się wzrost temperatury w pomieszczeniu.Mierzyłeś może również temperaturę samej posadzki na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2018 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 @kroles, dzięki. Ciekawe jest to, że jak tylko przestaje się ładować wylewkę, to zarówno wylewka jak i powietrze zaczynają się wychładzać. Ja widzę, że temperatura powietrza rano zaczyna spadać z godzinę po zakończeniu ładowania. A po południu nie chce spadać. Pewnie zyski bytowe i słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 12.01.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 @Kaizen, w sumie racja, jest tam ze 2h przesunięca w czasie. Ale po południu obstawiam że za utrzymanie temperatury jest odpowiedzialne południowe doładowanie wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2018 00:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Ale po południu obstawiam że za utrzymanie temperatury jest odpowiedzialne południowe doładowanie wylewki To czemu po nocnym doładowaniu spada, a po dziennym nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.01.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Mi sie wychładzało szybko w pierwszych 2 latach ale jak juz chata wyschła to sie ustabilizowało, ale ja mam gruba wylewke to stabilniej trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 13.01.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Ja widzę, że temperatura powietrza rano zaczyna spadać z godzinę po zakończeniu ładowania. A po południu nie chce spadać. Pewnie zyski bytowe i słoneczne. Tu akurat tylko słoneczne, od tygodnia nie ma żadnych bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 13.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Mierzyłeś może również temperaturę samej posadzki na wierzchu? Nie, nie mam czym, ale różnica byłaby niewielka, może z 15-20 min różnicy czasu względem pomiaru ze środka posadzki - opóźnienie przy grzaniu i wyprzedzenie jak się ochładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts