Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Ad. 1. Te kable są dosyć grube i solidnie izolowane. Podnoszeniem siatki i chodzeniem nie zaszkodzisz im. Na końcówkę miksokreta trzeba uważać i przedmioty o ostrych krawędziach.

Ad. 2

Moc posadzki zależy od temperatury powierzchni wylewki, jej pola i temperatury powietrza. Są do tego tabele. A ile ciepła trzeba dostarczyć - to się zmienia. Zależy od strat i zysków. Więc ustawiając stałą temperaturę posadzki nie uzyskasz stałej temperatury powietrza. Trzeba uzależnić temperaturę posadzki co najmniej od temperatury zewnętrznej.

Ad. 3. Full wypas to Devi Link - masz centralny "tablet" i termostaty w każdym pokoju. Trochę drogie. Ale uzyskujesz, co chcesz.

Można też dać termostaty do rozdzielni. Wtedy musisz pociągnąć tam też sygnał z czujników (IMO nie warto sterować temperaturą powietrza, ale gdybym się mylił, to u siebie daję czujniki i do puszek, i w posadzkę).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Kaizen, chyba nie rozumiem Twojej odpowiedzi. W punkcie 2 piszesz, że sterując temperaturą podłogi nie da się uzyskać stałej temperatury powietrza, a z drugiej strony w punkcie 3 piszesz, że wg Ciebie nie warto sterować temperaturą powietrza ;). To jak w końcu? Po ostatnim zdaniu ("gdybym się mylił") wnioskuję, że jeszcze z takiego ogrzewania i sterowania nie korzystasz, tak?

Ktoś ma może więcej doświadczenia w tym temacie?

Witam, napisze na szybko ze mam od 6 lat kable Devi w wylewce 11cm, w łazience nie mam ustawionej temp jedynie moc grzania tak samo w wiatrołapie (mam jeszcze te stare sterowniki reg 550) w pokojach steruje podłogowym, mam 9kW mocy calowitej na 92m2 domu moglo by byc mniej ale praktycznie nigdy mi sienie wlacza w drogiej taryfie

@annatulipanna, dzięki - jakiej grubości jest ta siatka zbrojeniowa? Wygląda na drobniutką

To zwykła siatka posadzkowa, gr. 2,5 mm. Nie ma co szaleć z grubszą. Łaziłam po niej przed wylewkami, żeby sprawdzić, jak się będzie zachowywała po ułożeniu dystansów. Nie zauważyłam żadnych problemów. Nie odkształcała się. Wracała po zdjęciu ciężaru do stanu pierwotnego ;)

Przy wysokich dystansach było zdecydowanie gorzej. W płycie, do ułożenia kabli, też zastosowali u mnie cienką siatkę. I z samą siatką też nic się nie działo, ale dystanse czasem nie wytrzymywały ciężaru buciorów i potrafiły pękać, albo się wywracać.

@Kaizen, chyba nie rozumiem Twojej odpowiedzi. W punkcie 2 piszesz, że sterując temperaturą podłogi nie da się uzyskać stałej temperatury powietrza, a z drugiej strony w punkcie 3 piszesz, że wg Ciebie nie warto sterować temperaturą powietrza ;). To jak w końcu? Po ostatnim zdaniu ("gdybym się mylił") wnioskuję, że jeszcze z takiego ogrzewania i sterowania nie korzystasz, tak?

Nie da się ustawić 25* i zapomnieć. Trzeba sterownika, który będzie zmieniał temperaturę posadzki.

Nie korzystam z ogrzewania w wylewce - od wielu lat mam kable w warstwie kleju pod płytkami jako dodatkowe.

@Kaizen, orientujesz się jak duże są wahania temperatury posadzki? Ogólnie słyszałem gdzieś, że w przyzwoicie izolowanych domach, temperatura powierzchni posadzki jest tylko nieznacznie niższa niż temperatura powietrza.

Teoretycznie gdy robi się chłodniej i zaczyna spadać temperatura powietrza, to różnica temperatur między posadzką a powietrzem rośnie, przez co więcej ciepła jest oddawane (rośnie efektywna moc grzewcza).

Myślę, że to zależy od akumulacyjności posadzki, akumulacyjności reszty domu i tego, czy grzanie jest cały czas czy tylko w taniej taryfie. U mnie nawet 5 stopni w ciągu doby, dom szkieletowy, 8cm posadzki. Co ciekawe, to się prawie nie zmienia przy niższych temperaturach, tylko zużycie energii rośnie.

Przykład poniżej (w tej chwili nie ma żadnych źródeł ciepła oprócz ogrzewania).

kuchnia podloga.jpg

Kuchnia.jpg

@kroles, dzięki. Ciekawe jest to, że jak tylko przestaje się ładować wylewkę, to zarówno wylewka jak i powietrze zaczynają się wychładzać. Podczas ładowania wylewki, temperatura w pomieszczeniu się stabilizuje. A gdy wylewka osiąga 28 stopni, to pojawia się wzrost temperatury w pomieszczeniu.

Mierzyłeś może również temperaturę samej posadzki na wierzchu?

@kroles, dzięki. Ciekawe jest to, że jak tylko przestaje się ładować wylewkę, to zarówno wylewka jak i powietrze zaczynają się wychładzać.

Ja widzę, że temperatura powietrza rano zaczyna spadać z godzinę po zakończeniu ładowania. A po południu nie chce spadać. Pewnie zyski bytowe i słoneczne.