Gnomo 17.02.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 W całym wątku brakuje mi tematu obciążalności termostatów.Będę miał kable w PF i chcę wrzucić Devibasic 20s o mocy 4565 W. Jest też opcja z napięciem 400 V !? Orientujecie się czym sterować takimi kablami? Opcja I - 230VOpcja II- 400V Co do typowych mocy to devireg smart jest ciekawą opcją, 5 stref czasowych na dobę temperatury ustawianej komfortowej, sterowanie czujnikiem podłogowym + powietrza, licznik pobranej energii oraz apka na tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.02.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) No właśnie nie. Te tanie to pokrętełko. Te troszkę droższe jeszcze wyświetlają temperaturę i ikonkę, czy grzeje. Tylko fizycznie nim kręcąc możesz zmienić temperaturę. Te, które znalazłem, co dają sie zaprogramować to tak od 250zł wzwyż. Oczywiście interesuje mnie sterowanie wyłącznie temperaturą podłogi (jako zabezpieczenie przed przegrzaniem) bo chodzi o ciepłą podłogę, a nie powietrze. Dlatego podaj mi plizz jaki znalazłeś z takimi możliwościami za 130zł. Co prawda parę dni minęło ale masz http://allegro.pl/termostat-dotykowy-pokojowy-regulator-temperatury-i6571376175.html Edytowane 17 Lutego 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.02.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Orientujecie się czym sterować takimi kablami? Zasadniczo stycznikiem. Same termostaty nie służą do przewodzenia wielkich prądów mimo iż producenci chwalą się ze ich może 6, 10 czy 16A pociągnać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2018 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 W całym wątku brakuje mi tematu obciążalności termostatów. Najczęściej 16A. Bywa 10A. Ale trzeba uważać, bo są też wersje do wodnej podłogówki czy innych zastosowań z 3A. Jak chcesz więcej, to przez przekaźnik o większej obciążalności trzeba przepuścić. Co prawda parę dni minęło ale masz http://klikl Link nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.02.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Najczęściej 16A. Bywa 10A. Ale trzeba uważać, bo są też wersje do wodnej podłogówki czy innych zastosowań z 3A. Jak chcesz więcej, to przez przekaźnik o większej obciążalności trzeba przepuścić. Link nie działa. Jest poniżej http://allegro.pl/termostat-dotykowy-pokojowy-regulator-temperatury-i6571376175.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2018 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Jest poniżej http://allegro.pl/termostat-dotykowy-pokojowy-regulator-temperatury-i6571376175.html Proponujesz mi ubogiego chińczyka z histerezą 1* za 170zł (bo trzeba czujkę podłogową jeszcze dorzucić i przesyłkę) zamiast chińczyka na wypasie z WiFi za 120zł z przesyłką? Miał mieć histerezę mniejszą chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.02.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Proponujesz mi ubogiego chińczyka z histerezą 1* za 170zł (bo trzeba czujkę podłogową jeszcze dorzucić i przesyłkę) zamiast chińczyka na wypasie z WiFi za 120zł z przesyłką? Miał mieć histerezę mniejszą chyba? I ma 0,5'. Prosty i skuteczny, raz ustawiony robi swoje. U mnie jeden taki zarządza na całych 146m2 tj parter i piętro i to skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Wszystko to badziewie...No ale ma Wi-Fi dla bajeru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.02.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Wszystko to badziewie... No ale ma Wi-Fi dla bajeru... Stara dobra szkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2018 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 I ma 0,5'. I jesteś pewien, że z opisanej na Allegro domyślnej wartości histerezy 1* można zmieniać w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 I jesteś pewien, że z opisanej na Allegro domyślnej wartości histerezy 1* można zmieniać w dół? Histereza minimalna 0,5*... To znaczy np nastawa 22* powoduje załączenie ogrzewania przy 21,5* a wyłączenie przy 22,5*... We wszystkich tych sterownikach ciepło generowane przez stycznik wewnątrz obudowy powoduje kantowanie wskazań i problemy ze stabilnością temperatury w pomieszczeniach ... Badziewie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.02.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Histereza minimalna 0,5*... To znaczy np nastawa 22* powoduje załączenie ogrzewania przy 21,5* a wyłączenie przy 22,5*... We wszystkich tych sterownikach ciepło generowane przez stycznik wewnątrz obudowy powoduje kantowanie wskazań i problemy ze stabilnością temperatury w pomieszczeniach ... Badziewie... Zgadza się, nie jest najwyższych lotów, czujnik powietrza robi błąd (chyba M.A.G. je przerabiał). Ma też kalibrację czujnika temperatury. Ja mam to wpięte pod zewnętrzny (w posadzce) i tu dokładność wskazań jest ok. Ważne ze działa tak jak chcę. Tu nie są potrzebne wodotryski, co mi po tym że mam podgląd w ustawienia jak wprowadzone zmiany dopiero się ujawnią za 12-24h może dłużej... im prościej tym lepiej. Edytowane 17 Lutego 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.02.2018 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Tu nie są potrzebne wodotryski, co mi po tym że mam podgląd w ustawienia jak wprowadzone zmiany dopiero się ujawnią za 12-24h może dłużej... im prościej tym lepiej. Nieliczny świadomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.02.2018 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Ale znowu nasuwa się pytanie po ch...Wam jakieś sterowniki skoro reakcja domu na nie nawet o 0,5st.C będzie dopiero za kilkanaście godzin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Ale znowu nasuwa się pytanie po ch...Wam jakieś sterowniki skoro reakcja domu na nie nawet o 0,5st.C będzie dopiero za kilkanaście godzin ? U mnie reakcja jest po ok 0,5 godz a osiągnięcie zadanej temperatury po ok 2 godz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnomo 19.02.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Ale znowu nasuwa się pytanie po ch...Wam jakieś sterowniki skoro reakcja domu na nie nawet o 0,5st.C będzie dopiero za kilkanaście godzin ? To jest atrakcyjna opcja dla tych, którzy przy okazji sterowania ( jakie by nie było dokładne) lubią wiedzieć na bierząco jaka jest aktualna temp. w określonych pomieszczeniach/strefach. Z poziomu telefonu ( czyt. w każdej chwili). Bajer bajerem ale wifi to wygoda a że nie musi to kosztować za dużo a dostępność aplikacji łatwa to w czym problem? Samo sterowanie nie musi być kosmiczną technologią ale należy korzystać z dostępnych rozwiązań z indywidualnych powodów a kazdy może mieć inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 To jest atrakcyjna opcja dla tych, którzy przy okazji sterowania ( jakie by nie było dokładne) lubią wiedzieć na bierząco jaka jest aktualna temp. w określonych pomieszczeniach/strefach. Z poziomu telefonu ( czyt. w każdej chwili). Bajer bajerem ale wifi to wygoda a że nie musi to kosztować za dużo a dostępność aplikacji łatwa to w czym problem? Samo sterowanie nie musi być kosmiczną technologią ale należy korzystać z dostępnych rozwiązań z indywidualnych powodów a kazdy może mieć inny. Gorzej jak będziesz mieć jakiegoś negatywnego sąsiada lub wielbiciela i z hakuje ci system a pod andkiem to nietrudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.02.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Gorzej jak będziesz mieć jakiegoś negatywnego sąsiada lub wielbiciela i z hakuje ci system a pod andkiem to nietrudno. I co zrobi? Podejrzy temperature? To zmieni hasło i po zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 I co zrobi? Podejrzy temperature? To zmieni hasło i po zabawie. Tylko że oprócz podglądu temperatury masz też funkcję zmień, włącz, wyłącz, itp. Nie jestem przeciwnikiem postępu, ale trochę rozsądku w tym szaleństwie, tym bardziej że przy systemach akumulacyjnych wszelkie zmiany maja swój czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.02.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 A te sterowniki to podłącza się do istniejącej sieci Wi-FI, czy sterownik ma własną "sieć" i trzeba się do niej podłączyć? Bo jak to drugie to jest to tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts