Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Gorzej jak będziesz mieć jakiegoś negatywnego sąsiada lub wielbiciela i z hakuje ci system a pod andkiem to nietrudno.

To jest jeden z 90 % życiowych koszmarów, które nigdy się nie spełnią?

Kiedyś miałem wiele takich czarnych scenariuszy.

Wyleczyłem się i buduje drugi dom bez takich lęków.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrzewaniem wtedy bym się nie przejmował zupełnie. Ale pieniędzy wyczyszczonych z rachunku bankowego byłoby mi szkoda.

Ciekawe dlaczego nie notuje się przez ostatnie lata żadnych takich wypadków?

Gdyby tylko taki zaistniał w 5 minut było by na pierwszych stronach Łonietu, GóWno, fejszbukach itp i afera na cały kraj

Ciekawe dlaczego nie notuje się przez ostatnie lata żadnych takich wypadków?

Gdyby tylko taki zaistniał w 5 minut było by na pierwszych stronach Łonietu, GóWno, fejszbukach itp i afera na cały kraj

Jakich "takich"? Pozyskania danych klienta w jakiś perfidny sposób i zalogowanie się do banku? To dosyć częste. Z większych gaf to np. problemy z routerami tplinka.

A o ilu przypadkach włamania na termostat? Tego nikt nie robi, bo nikt się na tym nie zna i nie opłaca się uczyć, bo korzyści z tego nie ma żadnych. Żeby to chociaż była centrala alarmowa którą można rozbroić. To gra byłaby warta świeczki.

• 2 weeks później...
witam mam problem z termostatami devireg touch jak się załączają to temperatura na nich się obniża i termostaty się nie wyłączają.Na pętlach ok 2,7 kw potrafi obniżyć się do 2 stopni na mniejszych od 0,5-1 po czym gdy czas grzania minie to powoli powraca do temperatury rzeczywistej oprócz tego gdy jest nastawiony na 21 to nawet przy 22 się nie wyłączy temperatura podłogi została osiągnięta wszystkie parametry są dobrze ustawione była konsultacja z servisem czy ktoś miał taki problem jeden został już wymieniony i jest to samo

witam mam problem z termostatami devireg touch jak się załączają to temperatura na nich się obniża i termostaty się nie wyłączają.Na pętlach ok 2,7 kw potrafi obniżyć się do 2 stopni na mniejszych od 0,5-1 po czym gdy czas grzania minie to powoli powraca do temperatury rzeczywistej oprócz tego gdy jest nastawiony na 21 to nawet przy 22 się nie wyłączy temperatura podłogi została osiągnięta wszystkie parametry są dobrze ustawione była konsultacja z servisem czy ktoś miał taki problem jeden został już wymieniony i jest to samo

witam czy nikt nie miał nic podobnego

Pamiętam że kilka lat temu devi też miała problem ze sterownikami, żądaj wymiany do skutku lub zmień na inne, choć te fajnie wyglądają.

Te wszystkie sterowniki robią małe żółte rączki i a są tylko firmowane przez wielkiego dostawcę systemów ogrzewania.jak coś pada to partia kilka tysięcy sterowników jest aut. Walcz do skutku o wymianę na nowe.

Witam, przeczytałem większość wpisów w tym wątku (nie wszystkie) i mam pytanie w temacie kabli grzejnych - jak kształtuje się zużycie energii za sezon grzewczy ? Oraz jaki Ep ma budynek ? Bo na takie informacje nie natrafiłem, a interesuje mine ten temat zwłaszcza w kontekście opłacalności w eksploatacji.

Właśnie jak to jest z tym ep. Wiadomo ze grzejąc samym prądem nie zmieścimy się w limicie. Co zrobić aby w miareniskim kosztem spelnić warunki? Wszyscy się zachwycają niskim kosztem instalacji a jednakżeby być w zgodzie z przepisami trzeba albo zainstalować dodatkowe zródło ciepla albo wybudowac dom o tak malym zapotrzebowaniu na cieplo zeby po przemnozeniu ep wyszło prawidĺowo. Jak wiadomo to kosztuje i moim zdaniem nalezaloby ten koszt dodac do kabli porownojac je z pompa ciepla czy innym rozwiazaniem ktore takich manewrow nie potrzebuja. Jezeli ktos chce miec kominek bez wzgledu na wszystko to ok ale juz instalacja kominka dla spelnienia warunkow technicznych powinna byc dopisana do kosztu kabli. Np chcemy grzac kablami koszt instalacji np 6 tys ale zeby wyjsc z ep trzeba zamontowac kominek lub np pompe ciepla do cwu niech wyjdzie 8 tys no to moim zdaniem trzeba porownac 14 tys za prad i powiedzmy 20 za pompe ciepla i dla tych wartości liczyc czas zwrotu.

W projekcie trzeba coś dodać. Czy to PC do CWU, PV, czy kolektory, czy kozę (trzeba przeliczyć, jakie rozwiązanie wyjdzie najtaniej i odpowiednio podrasuje Ep). Z realizacją można się wstrzymać do czasu przyczepienia się PINB po zgłoszeniu do odbioru. A szanse na przyczepie się są małe (ale warto mieć przemyślane wyjście, żeby to zrobić bez komplikacji i niskim kosztem gdyby było trzeba).

PC do CWU można mieć za niewiele za niespełna 2,5zł. A to mniej niż 2K zł drożej, niż tani bojler bez sprężarki czyli sporo oszczędności osiągniętych dzięki kablom zostanie, a i w eksplatacji będą oszczędności i przy 2K ma szanse taki wydatek się zwrócić. To chyba najtańsze wyjście, ale stosunkowo mało pudruje Ep.

"Najwydajniej" pudruje energia słońca i biomasa - pelet, koza.

Po przeczytaniu większości argumentacji zaprezentowanych w tym wątku przez zwolenników różnych opcji grzewczych, nie rozumiem tylko jednego: dlaczego do porównań różnych systemów grzewczych nie stosuje się podobnych kryteriów wyjściowych, tzn np. ceny zakupu ? Oczywistym jest, że jeśli zestawimy cenę zakupu i montażu kabli - z ceną PC gruntową lub powietrzną ale z wymiennikiem wodnym - to jest oczywiste - że ceny zakupu tych drugich będą znacznie wyższe. Jeśli porównywać kable grzejne i cenę ich montażu - to może trafniej byłoby je zestawić z ceną np. grzejników konwekcyjnych z nadmuchem (cena ok. 200 zł/szt) i wtedy porównywać do kabli. Wtedy kable okażą się mega drogą opcją w takim porównaniu. Jeśli więc ktoś porównuje koszt kabli grzejnych do PC - to sensowniejszym porównaniem będzie wybór PC z wymiennikiem powietrze-powietrze. I wtedy raczej na pewno koszt zakupu będzie porównywalny z kablami. A jak do tego dołożymy koszty eksploatacji - to żadne kable, maty czy inne folie szans nie mają. Jak widać "opłacalność" to rzecz względna - zależy do czego porównujemy.

W projekcie trzeba coś dodać. Czy to PC do CWU, PV, czy kolektory, czy kozę (trzeba przeliczyć, jakie rozwiązanie wyjdzie najtaniej i odpowiednio podrasuje Ep). Z realizacją można się wstrzymać do czasu przyczepienia się PINB po zgłoszeniu do odbioru. A szanse na przyczepie się są małe (ale warto mieć przemyślane wyjście, żeby to zrobić bez komplikacji i niskim kosztem gdyby było trzeba).

PC do CWU można mieć za niewiele za niespełna 2,5zł. A to mniej niż 2K zł drożej, niż tani bojler bez sprężarki czyli sporo oszczędności osiągniętych dzięki kablom zostanie, a i w eksplatacji będą oszczędności i przy 2K ma szanse taki wydatek się zwrócić. To chyba najtańsze wyjście, ale stosunkowo mało pudruje Ep.

"Najwydajniej" pudruje energia słońca i biomasa - pelet, koza.

Wstawiasz w projekcie biokominek i po kłopocie. Dopisujesz ilość brakujących kWh z biokominka i Ep spada do potrzebnych wartości.

"Najwydajniej" pudruje energia słońca i biomasa - pelet, koza."

Pelet - koza, pod warunkiem, że inwestor ma komin, co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste. Zwłaszcza jak ktoś idzie na oszczędności i rezygnuje z budowy komina - na rzecz ogrzewania elektrycznego. Panele PV to też dobra opcja pod warunkiem, że jest odpowiednio prosta i dobrze zorientowana powierzchnia dachu, co nie zawsze jest możliwe do uzyskania. Czyli co pozostaje dla kogoś, kto nie ma komina (bo zaoszczędził), oraz nie ma odpowiedniej powierzchni dachowej pod PV (bo ma dach kopertowy lub lukarny i okna dachowe? Według mojej oceny wtedy (i nie tylko) pozostaje PC P/P - która w zakupie jest konkurencyjna nawet z najtańszą ofertą ogrzewania elektrycznego, dobrze wpasowuje się w wymagania Ep, oraz nie jest problematyczna w instalacji, jak również w czasie eksploatacji nie rujnuje finansów użytkownika. Dlatego pytałem o zużycie energii w sezonie przez kable, żeby można było to z czymś innym porównać.

to może trafniej byłoby je zestawić z ceną np. grzejników konwekcyjnych z nadmuchem (cena ok. 200 zł/szt) i wtedy porównywać do kabli. Wtedy kable okażą się mega drogą opcją w takim porównaniu. Jeśli więc ktoś porównuje koszt kabli grzejnych do PC - to sensowniejszym porównaniem będzie wybór PC z wymiennikiem powietrze-powietrze. I wtedy raczej na pewno koszt zakupu będzie porównywalny z kablami

Rozważania czy podłogówka to inny temat. Ten jest dla tych, co wybrali ogrzewanie podłogowe. Postawienie w każdym pomieszczeniu grzejnika akumulacyjnego zajęłoby mi ładnych parę m2 powierzchni i kosztowało więcej, niż kable (9-10 szt po jakieś 1500zł). A bez akumulacji to ogrzewanie elektryczne przegrywa ekonomicznie ze wszystkim i nawet jak ktoś nie przekreśla założenia grzejników, to musiałby robić instalację wodną i spory bufor, żeby przy grzaniu prądem uzyskać koszty ogrzewania podobne jak kable czy kocioł elektryczny z wodną podłogówką.

PC PW porównywałem z ogrzewaniem elektrycznym - i okres zwrotu PC był dłuższy, niż jej teoretyczna żywotność.

Oferty na wodną podłogówkę miałem w okolicach 80zł/m2. Do tego >30K zł na kotłownię. Razem ponad 40K zł. I coroczne płatne przeglądy, żeby mieć kilkuletnią gwarancję. Kable min. 20 lat gwarancji bez przeglądów i konserwacji.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409099

Pewnie, można lepszą pompę, pudrować, zmieniać założenia ceny - niech nawet się pomylę na korzyść kabli, i o 5 lat wcześniej wyjdzie PC taniej. Dalej jest to dla mnie daleko za późno.

Potem zacząłem się zastanawiać, czy kocioł elektryczny, czy kable.

Kable + bojler to jakieś 10-11K zł w momim przypadku (pesymistycznie licząc). Wodna podłogówka bez zmian - razem z bojlerem już wychodzi drożej, niż kable z bojlerem. A jeszcze trzeba kocioł elektryczny i trochę innego osprzętu do kotłowni.

arkusz_oplacalnosci_prad_vs_pompa_ciepla_v_4.jpg

Ad. 1 - właśnie pisałem że obecnie ludzie często rezygnują z projektów zawierających komin, ponieważ twierdzą, że na budowie i projektowaniu komina mają oszczędności, za które kupują "tanie" ogrzewanie elektryczne. Czyli coś - za coś.

Ad.2 - Owszem - na etapie projektu można przewidzieć odpowiednią powierzchnię dachu pod PV, ale nie zawsze dach taki może być ustawiony na południe. Po drugie ludzie często (najczęściej) budują dom nie do oszczędzania energii - tylko do komfortowego mieszkania oraz jeszcze częściej - wybierają projekt bo im się wizualnie podoba. Prosty dach dwuspadowy pozbawiony okien to chyba nie jest marzenie wielu inwestorów.

Ad.3 - Nie chce mi się specjalnie szukać, więc jako przykładową podaje ofertę pierwszą lepszą z brzegu: :spam: I jeszcze jedno - ja nie twierdzę że się myliłeś, bo nie podałeś swojego sezonowego zużycia, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Twierdzę tylko, że według mnie porównania zostały przeprowadzone na źle dobranym zestawieniu. Jeśli dla kogoś priorytetem jest ekonomia (cena zakupu oraz koszt eksploatacji), będzie kierował się innymi kryteriami niż ten - komu zależy na każdym m2, lub ten, komu zależy na bezobsługowości, lub innych kryteriach - jak choćby ekologii.

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.

""Pokaż konkretną analizę opartą na konkretnych ofertach i cenach, co wykaże coś innego. Mnie już nie przekonasz, bo kable mam zabetonowane."" Absolutnie nie chcę nikogo do niczego przekonywać, uważam że bardzo ciekawie opisałeś swoje subiektywne podejście do tematu wyboru ogrzewania. Chciałbym się tylko dowiedzieć jakie u Ciebie wyszły rezultaty, czyli jakie jest rzeczywiste zużycie energii na ogrzewaniu w stosunku do zużycia projektowanego. To też byłoby bardzo pouczające (może nie dla Ciebie - bo już wybrałeś) ale dla tych co stoją przed wyborem - na pewno.