head67 18.03.2018 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 czy jest ktoś kto kład kable w stropie filigranowym do zbrojenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2018 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Jakiś czas temu przyszły do mnie termostaty Floureon nad którymi zastanawiałem się tutaj. Całkowity koszt dwóch sztuk to 229,42 zł razem z przesyłką. Jak pisałem mają sterować kablami położonymi w warstwie kleju pod płytkami w łazienkach z zadaniem ogrzania podłogi przed kąpielą/prysznicem. Tu mi nie przeszkadza ich największa wada - histereza 2* (ustawia się 1*, ale włącza się jak temperatura spadnie o ten 1* poniżej zadanej, a wyłącza jak osiągnie o 1* więcej od zadanej), bo tak naprawdę będą odpalane na pół godziny czy godzinę i podłoga ma grzać z pełną mocą. Do grzania wylewki bym ich nie kupował - tu prawdopodobnie lepiej się sprawdzi inny chińczyk, którego polecał J&D do kupienia również u majfriendów Ma możliwość ustawienia sześciu stref. Czy raczej sześciu zmian temperatury. Mogą obowiązywać te same przez cały tydzień, albo w niedzielę lub w sobotę i niedzielę dwie inne strefy (ale tego ostatniego nie testowałem). Miałem podpiąć do podłogówki w łazience w bloku i się pobawić, ale mam tam sterownik w całości na wierzchu - a te chińczyki są dopuszkowe. Przy dzieciach nie zostawię tego na wierzchu, więc się pobawiłem tylko na sucho podpinając LEDa. Dzięki temu, że są dopuszkowę mniej odstają od ściany. Wygląd mi się bardzo podoba. W środku też nie mam zastrzeżeń. Terminale 230V z windami. Tylko do czujnika zewnętrznego (jest w komplecie) jest tandetniejsza wersja z blaszkami, ale tu nie robi to problemu. Ekran właściwie nie jest dotykowy - dotykowych jest 5 pól poniżej ekranu. Kilka fotek: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409568 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409569 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409570 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409571 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409572 I filmik. Sterowanie przez apkę działa zaskakująco szybko. Na filmiku termostat jest połączony z moim WiFi a telefon przez lte - więc działa to przez chmurę a widać, jak szybko reaguje wyświetlacz. Normalnie cyferki są jasne, po chwili braku aktywności przygasają. Pobór prądu wg deklaracji producenta to <0,3W - mój miernik pokazuje 0W, więc jest poniżej 0,5W, bo tak zaokrągla. Edyta: 1. Po zaniku prądu domyślnie termostat nie wraca do życia - wyłącza się (ale loguje się do WiFi i można go włączyć zdalnie). Trzeba wejść do zaawansowanej konfiguracji (na wyłączonym termostacie przytrzymać ikonkę zegara i włączyć termostat), potem ikonką pomiędzy zegarem i power przejść do POn i zmienić na 1. 2. Ustawienie w powyższym menu dIF zmienia histerezę - ale tylko dla zewnętrznego czujnika (czyli tego w podłodze). Wygląda na to że czujnik wewnętrzny (powietrza) ma histerezę na stałe +-1*. Edytowane 6 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 19.04.2018 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Witam wszystkich. Sezon grzewczy można uznać za zamknięty, moze byście zechcieli podzielić się zużyciem prądu. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 25.06.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Witam Wszystkich Mam pytanko - bardzo poważnie rozważam zrobienie ogrzewania podłogowego DEVI na całości domku - 98m2. Będzie to jedyne ogrzewanie + dodatkowo kominek w salonie do dogrzewania w zimowe dni Moje pytanie brzmi, czy aby była gwarancja 20lat to musi to montować ktoś z certyfikatem od nich, czy może ktokolwiek? Póki rozmawiałam z jednym wykonawcą, który mieszka 60km ode mnie. Wycenił mi roczne zużycie energii oraz montaż I teraz uwaga: - roczne zużcyie energii 13700kwh/rok (nie wiem dlaczego, ale policzył mi cene za kwh 0,46, więc wyszło rocznie ponad 6000 )) - materiały - ponad 19.000zł netto!!!! - robocizna - ponad 8.000 netto!!! (90zł/m2) Ja osobiście padłam Co o tym myślicie i jakie są obecnie RZECZYWISTE koszty montażu takiej instalacji oraz jej użytkowania. Dodam, że dom parterowy, raczej energooszczędny (na płycie fundamentowej, itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Uciekaj od niego. Nie to, że nie potrafi policzyć zapotrzebowania - tego wykonawca nie musi potrafić. Ale nie powinien się brać za coś, o czym nie ma pojęcia. Przesadził tak ze 3x co najmniej z tymi 13,7MWh/r. Co byś nie wybrała, to zacznij od rzetelnego policzenia OZC, żeby świadomie wybrać źródło ciepła. Gdyby faktycznie było takie, jak wyliczył Ci wykonawca, to popełnił samobója, bo przy takim zużyciu kable się nie opłacają. Nie fiksuj się na Devi. U mnie oferta od ich instalatora była 2x droższa, niż Elektra. Ale i tak to było 97zł brutto za m2. Co do gwarancji - poczytaj. Wystarczą zwykłe uprawnienia elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Uciekaj od niego. Nie to, że nie potrafi policzyć zapotrzebowania - tego wykonawca nie musi potrafić. Ale nie powinien się brać za coś, o czym nie ma pojęcia. Przesadził tak ze 3x co najmniej z tymi 13,7MWh/r. Nie byłbym taki pewny ze przesadził 3 krotnie, nic nie wiemy o ociepleniu, rodzaju wentylacji i okien. Ze 2 dwukrotnie to jest mozliwe, ale ok 4600 kWh nie sądzę. Im budynek mniejszy tym trudniej obnizyc zapotrzebowanie na ciepło, w kazdym razie bardzo rzadko spotykam sie z zapotrzebowaniem ponizej 6000 kWh dla domów ok 100 m2, a ponizej 5000 kWh to naprawde jednostkowe przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Nie byłbym taki pewny ze przesadził 3 krotnie, nic nie wiemy o ociepleniu, rodzaju wentylacji i okien. Ze 2 dwukrotnie to jest mozliwe, ale ok 4600 kWh nie sądzę. EUco 46,6kWh/m2/r to wyczyn? To cegiełka do EP przy kotle gazowym prawie 59kWh/m2/r. A w tak małym domu to ile trzeba doliczyć na CWU? Zmieści się jeszcze w limicie WT 2017? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 25.06.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Panowie, To, że trzeba uciekać to ja wiem Powiedzcie mi proszę jak wyliczyć to OZC? Dom jest na płycie fundamentowej, ocieplonej 20cm XPS300, dodatkowo pod posadzką będzie pewnie jeszcze z 10cm styropianu. Dach bez stropu - sufit z płyty gipsowej, a na tym wełna 30cm. Okna 5 komorowe, 3 szybowe, ściany porotherm PROFI + 20cm styropianu. Myślę więc, że domek w miarę ciepły wyjdzie. Co do wentylacji - to raczej grawitacja, choć tak sobie myślę, że jakby nie drogo wyszło mi to ogrzewanie, to byłabym wstanie zrobić rekupertację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 http://bdec.builddesk.pl/Teraz nawet certyfikat energetyczny i PCHE za darmo można wydrukować. Albo zatrudnij speca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 EUco 46,6kWh/m2/r to wyczyn? To cegiełka do EP przy kotle gazowym prawie 59kWh/m2/r. A w tak małym domu to ile trzeba doliczyć na CWU? Zmieści się jeszcze w limicie WT 2017? Wbrew pozorom przy małych domach to wyczyn. Nie wiem dlaczego pytasz?, ja mam skalę porównawczą dla obliczen domów ok 100 m2 i wiem jakie są najczesciej wyniki jezeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło. Mniemam ze i Ty takie posiadasz, jezeli tak jest to nasze praktyki róznią sie w sposób zasadniczy. Nie dyskutujemy teraz o Ep, to wartosc wirtualna konieczna do uzyskania PNB. Ten sam budynek w zaleznosci od sposobu grzania, sprawnosci systemu grzewczego, sposobu dystrybucji cwu i jeszcze kilku innych parametrów moze miec rózne Ep, zwykle ma na poziomie 95 kWh/m2 bo tyle wymaga prawo. Z rzeczywistoscią nie ma nic wspolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Wbrew pozorom przy małych domach to wyczyn. Nie wiem dlaczego pytasz? Czemu zapotrzebowanie na EUco małych domów miałoby być większe, niż dla większych? IMO logika nakazuje tu spodziewać się mniejszego zapotrzebowania, przez większe zyski bytowe na m2. Pamiętasz, że tu mowa ciągle o zużyciu prądu przez kable do ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Czemu zapotrzebowanie na EUco małych domów miałoby być większe, niż dla większych? IMO logika nakazuje tu spodziewać się mniejszego zapotrzebowania, przez większe zyski bytowe na m2. Pamiętasz, że tu mowa ciągle o zużyciu prądu przez kable do ogrzewania podłogowego? Pamietam ze mowa o zuzyciu prądu przez kable, pamietam również ze energia dostarczona przez te własnie kable słuzy do ogrzewania domu, a czesciowo chociaz bardzo mało równiez gruntu pod budynkiem czyli ze energia ta będzie wieksza niz obliczona Eu. Co do logiki to nie znam twojej, ale wiem ze do obliczen ozc stosuje sie stałe przeliczniki na m2, aczkolwiek zmieniły sie one przy nowych WT2017, poprzednio były na poziomie 3,0 W/m2 i taką tez wartosc przyjmuję, natomiast obecnie przyjmuje sie 6,8 w/m2 co uwazam i na co wskazuja wyniki obliczen jest to wartosc znacznie zawyzona. Czy to równiez podpowiada logika, mi nie podpowiedziała, a szkoda. Nie ma rózróznienia wartosci wskaznika zysków bytowych w zaleznosci od powierzchni budynku, logika powinna podpowiedziec ze jest to nieprawidłowe, widocznie moja logika szwankuje, twoja zas nie, wiec sie ciesz. Przy okazji logika to jedno a rozporzadzenia, metodologia obliczen to drugie. Jezeli będziemy wykonywac obliczenia wg metodologii to wyniki powinny miec przyblizoną dokladnosc, jezeli do obliczen wezmiemy logikę, to obliczenia będą calkowicie nieprzewidywalne, bo kazdy z liczących bedzie miał swoją logikę. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Pamietam ze mowa o zuzyciu prądu przez kable, pamietam również ze energia dostarczona przez te własnie kable słuzy do ogrzewania domu, a czesciowo chociaz bardzo mało równiez gruntu pod budynkiem czyli ze energia ta będzie wieksza niz obliczona Eu. Zaraz, zaraz. Czyli twierdzisz, że EUco nie obejmuje strat do gruntu? I trzeba je dodać? To uzupełnianie jakich strat obejmuje? Co do logiki to nie znam twojej, ale wiem ze do obliczen ozc stosuje sie stałe przeliczniki na m2, aczkolwiek zmieniły sie one przy nowych WT2017, poprzednio były na poziomie 3,0 W/m2 i taką tez wartosc przyjmuję, natomiast obecnie przyjmuje sie 6,8 w/m2 co uwazam i na co wskazuja wyniki obliczen jest to wartosc znacznie zawyzona. Że niby 666kWh zysków bytowych rocznie w tym domu to za dużo? To zdecydowanie za mało. Praktycznie cała energia elektryczna zużyta wewnątrz domu zostaje zamieniona na ciepło. O ile nie zostanie wyeksmitowana na zewnątrz (np. jako ścieki), to stanowi zyski bytowe. Jakaś część to są ciepłe ścieki ze zmywarki czy pralki. Ale policzmy kilka rzeczy. Lodówka - moja produkuje 453kWh ciepła rocznie. Komputer 50Wx2h dziennie = 36,5kWh TV 100Wx2h dziennie = 73kWh 2x1l zagotowanej (i wystudzonej wcześniej czy później) wody dziennie razem ze stratami czyli ogrzewaniem domu - 2x0,1kWh*365=73kWh Oświetlenie 50Wx3h dziennie = 54,75kWh I już mamy więcej, niż ministerialne stałe w tym domu. A jeszcze pralka czy zmywarka są dosyć słabo izolowane i nie całe ciepło idzie do kanalizacji. Czasami ktoś odpali kuchenkę, piekarnik... Ministra może i obchodzą teoretyczne założenia. Inwestora interesują rzeczywiste dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Zaraz, zaraz. Czyli twierdzisz, że EUco nie obejmuje strat do gruntu? I trzeba je dodać? To uzupełnianie jakich strat obejmuje? Że niby 666kWh zysków bytowych rocznie w tym domu to za dużo? To zdecydowanie za mało. Praktycznie cała energia elektryczna zużyta wewnątrz domu zostaje zamieniona na ciepło. O ile nie zostanie wyeksmitowana na zewnątrz (np. jako ścieki), to stanowi zyski bytowe. Jakaś część to są ciepłe ścieki ze zmywarki czy pralki. Ale policzmy kilka rzeczy. Lodówka - moja produkuje 453kWh ciepła rocznie. Komputer 50Wx2h dziennie = 36,5kWh TV 100Wx2h dziennie = 73kWh 2x1l zagotowanej (i wystudzonej wcześniej czy później) wody dziennie razem ze stratami czyli ogrzewaniem domu - 2x0,1kWh*365=73kWh Oświetlenie 50Wx3h dziennie = 54,75kWh I już mamy więcej, niż ministerialne stałe w tym domu. A jeszcze pralka czy zmywarka są dosyć słabo izolowane i nie całe ciepło idzie do kanalizacji. Czasami ktoś odpali kuchenkę, piekarnik... Ministra może i obchodzą teoretyczne założenia. Inwestora interesują rzeczywiste dane. W jednym przypadku bedzie za duzo, w przypadku duzych domów za mało. Jezeli ma byc dokladnie to kazdy inwestor powinien podac do obliczen ilosc sprzetów zasilanych energią elektryczną, czas ich pracy (sredni) ilosc domowników, czas ich przebywania w domu (srednio), wiek (dziecko emituje mniej energii) i być moze sie zaplątamy w obliczeniach. Dlatego tez przyjeto wskaznik zysków bytowych, nie jest to doskonałe rozwiązanie ale jest, to samo dotyczy bzdurnego moim zdaniem sposoby liczenia zapotrzebowania na energie dla cwu. Wazna jest powierzchnia a nie ilosc osób, chociaz tak było kiedys. Jak by nie liczył, inwestor na ogół nie jest w stanie dostarczyc tak szczególych danych aby niec tak dokladne wyliczenie zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.06.2018 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jezeli ma byc dokladnie to kazdy inwestor powinien podac do obliczen ilosc sprzetów zasilanych energią elektryczną, czas ich pracy (sredni) Wystarczy zużycie prądu na cele bytowe. Nie ma właściwie znaczenia, czy prąd zużyje suszarka, komputer czy piekarnik. A to każdy ma na fakturze. Do tego zużycie CWU której część energii też ogrzeje dom. Jak by nie liczył, inwestor na ogół nie jest w stanie dostarczyc tak szczególych danych aby niec tak dokladne wyliczenie zysków bytowych. To prawie każdy ma w starych rachunkach. Ile osób, psów, kotów i innych grzałek będzie mieszkać na starcie - też wiedzą. Ile zużywali CWU - też jest w dokumentach. Można próbować przekonywać, że nowa fajna wanna u kogoś, kto miał tylko prysznic spowoduje znaczące zwiększenie zużycia w nowym domu... Ale potem się okazuje, że stare przyzwyczajenia zostają a do tego nowe sprzęty bardziej oszczędzają wodę i zużycie zamiast wzrosnąć, to spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.06.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Wystarczy zużycie prądu na cele bytowe. Nie ma właściwie znaczenia, czy prąd zużyje suszarka, komputer czy piekarnik. A to każdy ma na fakturze. Do tego zużycie CWU której część energii też ogrzeje dom. To prawie każdy ma w starych rachunkach. Ile osób, psów, kotów i innych grzałek będzie mieszkać na starcie - też wiedzą. Ile zużywali CWU - też jest w dokumentach. Można próbować przekonywać, że nowa fajna wanna u kogoś, kto miał tylko prysznic spowoduje znaczące zwiększenie zużycia w nowym domu... Ale potem się okazuje, że stare przyzwyczajenia zostają a do tego nowe sprzęty bardziej oszczędzają wodę i zużycie zamiast wzrosnąć, to spada. Bardzo rzadko a w zasadzie nidgy są przypadki ze inwestor przenosi sie z nowego domu do kolejnego nowego domu i prawie identycznego aby mógł przeniesc w stosunku 1 do 1 zuzycie bytowe i na cwu. Zwykle jest to mieszkanie albo wynajmowane, albo z rozdzicami gdzie i ilosc sprzetów i ilosc osób ani ich przyzwyczajenia nie są takie same jak w nowo budowanych domu. Nie znam takiej metodologii i dlatego przyjmowany jest wskaznik zysków. Skoro masz takie pomysły to samemu liczyc dokladne ozc, sadze ze realny poziom zysków bytowych wprowadziłes do swojego ozc w buildesku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Skoro masz takie pomysły to samemu liczyc dokladne ozc, sadze ze realny poziom zysków bytowych wprowadziłes do swojego ozc w buildesku. To jest programdo świadectw i PCHE, więc luczy wg przepisów. Chyba to wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.06.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 To jest programdo świadectw i PCHE, więc luczy wg przepisów. Chyba to wiesz? Tak wiem, bo dlaczego miałbym nie wiedziec, podałes wczesniej zuzycie energii lodówki czy innych sprzętów jako zyski bytowe, jak to obliczyłes? Przypomnij w czym sie podaje wskaznik zysków bytowych, jako wybitny specjalista nie bedziesz miał z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Tak wiem, bo dlaczego miałbym nie wiedziec, podałes wczesniej zuzycie energii lodówki czy innych sprzętów jako zyski bytowe, jak to obliczyłes? Nie obliczałem. Mierzylem zużycie pradu, który lodówka w 100% zamienia na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 27.06.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Mierzylem zużycie pradu, który lodówka w 100% zamienia na ciepło.Nie jest możliwe aby miała sprawnośc 0%. Ogarnij sie troszke chłopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts