Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Mierzylem zużycie pradu, który lodówka w 100% zamienia na ciepło.

Nie jest możliwe aby miała sprawnośc 0%. Ogarnij sie troszke chłopie...

Nie mów ze mam sie ogarniac, sam sie doucz a nie pouczaj innych, zyski bytowe i słoneczne liczy sie tylko dla okresu grzewczego a ich wielkosc jest uzalezniona od stopnia ich wykorzystania. Jezeli zyski powodują przekroczenie temperatury zadanej nie są liczone jako zyski. Podaj jak zmierzyłes zyski bytowe w okresie grzewczym i jaki był stopien ich wykorzystania.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest możliwe aby miała sprawnośc 0%. Ogarnij sie troszke chłopie...

Lodówka z jednej strony chlodzi (wewnątrz) z drugiej grzeje. Żeby latwiej się liczyło weźmy, że pobiera 50W energii elektrycznej i pompuje 100W ciepła z wnetrz lodówki na zewnątrz.

To jak to się bilansuje?

Mamy 100W mocy chlodniczej wewnatrz i 100W+50W mocy grzewczej na zewnątrz. Bilans musi wyjść na zero.

Ale co się dzieje z tym chłodem wyprodukowanym wewnątrz? Wychladza dom. Czy to przez ścianki, czy jak wyciągniesz piwo. Czyli bilans lodówki to tak naprawdę zamiana 100% zużytej energii elektrycznej w ciepło. Ze sprawnością 100%.

Telewizor LCD też 100% energii zamienia w cieplo ?

Oswietlenie led ? Pralka ? Rekuperator ?

Tu bardziej chodzi o długosc okresu grzewczego i stopien wykorzystania zysków bytowych, oczywiscie nie zawsze w 100% energia jest zamieniania na ciepło, szczegolnie dotyczy to pralki, rekuperatora.

Telewizor LCD też 100% energii zamienia w cieplo ?

Oswietlenie led ? Pralka ? Rekuperator ?

Praktycznie tak. Co najwyżej część ucieknie na zewnąrrz - np. swiatło zostanie zamienine na cieπlo dopiero za oknem.

Bo na co jeszcze finalnie jest zamieniany prąd, jak nie na ciepło? Na energie mechaniczną? To co się z nią dzieje potem? Tarcienzamienia ją w cieplo.

Praktycznie tak. Co najwyżej część ucieknie na zewnąrrz - np. swiatło zostanie zamienine na cieπlo dopiero za oknem.

Bo na co jeszcze finalnie jest zamieniany prąd, jak nie na ciepło? Na energie mechaniczną? To co się z nią dzieje potem? Tarcienzamienia ją w cieplo.

Czyli wlewajac do wozka widlowego 1L ON i jezdzac nim przez 20 minut po hangarze przewożac z jednego konca na drugi paczki, ogrzejemy ten hangar TAK SAMO, co w przypadku , gdybyśmy ogrzewali go, spalajac przez 20 minut ten 1l ON ?

Jesli tak, i CAŁA energia z 1l ON wlanego do wózka zostala zamieniona za cieplo, to co przetransportowalo nam paczki ?

Edytowane przez fotohobby

Czyli wlewajac do wozka widlowego 1L ON i jezdzac nim przez 20 minut po hangarze przewożac z jednego konca na drugi paczki, ogrzejemy ten hangar TAK SAMO, co w przypadku , gdybyśmy ogrzewali go, spalajac przez 20 minut ten 1l ON ?

Jesli tak, i CAŁA energia z 1l ON wlanego do wózka zostala zamieniona za cieplo, to co przetransportowalo nam paczki ?

A powiedz, jak podniesiesz paczkę i opuścisz, to na jaką energię zostanie zamieniony prąd?

To, o czym piszesz - finalnie zamienia wszystko w ciepło. Chyba, że zostawisz paczki wyżej - wtedy będą miały większą energię potencjalną.

A Twoim zdaniem na jaką energię zamieniany jest finalnie prąd w domu? Czy może na masę?

Zatem jak to zrobic, zeby przeszlo ?

Wpisać do projektu kominek, solar czy PC do CWU.

Na 99,99% nikt nie będzie sprawdzał, czy faktycznie zainstalowałeś - ale bądź gotowy wstawić takie urządzenie, gdyby się tego PINB czepił. Mi sprawę załatwia koza, na którą i tak żona się uparła.

A to do LEDow, to zamknij w dwoch takich samych pudelkach klasyczną zarowkę 20W i led i tej samej mocy, potem zmierz temperaturę.

Nie mam takiego LEDa. Najmmocniejszy, mam 13W (wg etykiety powinien mieć 15W). Niem mam też tak słabej zwykłej żarówki.

Co Twoim zdaniem dzieje się z energią w LEDzie? Znika? Czy zamieniane jest na światło, które potem zamienia się w ciepło (oczywiście w tej części, która od razu nie zamienia się w ciepło, bo LEDy też nieźle się grzeją)?

Czy może mam pudełka wytapetować panelami PV żeby światło zamiast w ciepło zamieniło się w energię elektryczną?

Uważałeś na lekcjach fizyki? Znasz zasadę zachowania energii? Czy może studiowałeś, i wiesz, że energię można zamienić na masę? Ale to ostatnie w domu raczej się nie uda ;)

Wpisać do projektu kominek, solar czy PC do CWU.

Na 99,99% nikt nie będzie sprawdzał, czy faktycznie zainstalowałeś - ale bądź gotowy wstawić takie urządzenie, gdyby się tego PINB czepił. Mi sprawę załatwia koza, na którą i tak żona się uparła.

Jak zwykle prosto i bez problemu, wpisanie pc do cwu niewiele pomoze jezeli do 95 kWh/m2 brakuje niewiele, a przy wsp. nakładu = 3 brakowac moze duzo i zwyle tak jest. Kominka w Krakowie juz nie wpiszemy bo zakaz, na pozostałym terenie jeszcze mozna, kolektory słoneczne pomogą praktycznie tylko przy cwu. Faktycznie wyglada najczesciej to tak, projektant wpisuje wartosc Ek z czapy tzn. taką aby pasowała do pózniejszych obliczen, wstawia kominek (w zasadzie jest to koza, bo nie kosztuje zbyt wiele i mozna ją szybko zdemontowac) dodaje do charakterystyki i obniza do 95 kWh/m2. Kilent zadowolony bo otrzymał PNB, projektant tym bardziej. Co do sprawdzenia to niedawno klient opowiadał mi jak PINB sprawdził budynek zgloszony do odbioru i odbiór został zablokowany z powodu instalacji kotła III klasy (smieciucha) a jest to zabronione. W kazdym razie uwazałbym z tymi procentami bo ilosci kontroli nikt nie podaje takze nformacje od 99,99% prawdopodobienstawa braku kontroli są wyssane z palca. Niedawno gminy z mojego powiatu i zepewne inne z Malopolski tez, otrzymały zalecenie wykonania inwentaryzacji systemów grzewczych we wszystkich budynkach takze i nowych. Byc moze i podobne zalecenia otrzymają PINB w zakresie systemów grzewczy w nowo odbieranych budynkach co bedzie skutkowało zwiekszeniem ilosci kontroli.

Jak zwykle prosto i bez problemu, wpisanie pc do cwu niewiele pomoze jezeli do 95 kWh/m2 brakuje niewiele, a przy wsp. nakładu = 3 brakowac moze duzo i zwyle tak jest.

Mi projektant wpisałe w PCHE zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania 3264kWh/r a na CWU 3086kWh/r.

Więc CWU dokładałoby do EP przy grzałce 80,5kWh/m2/r, a przy PC 1/3 tego, czyli 26,83kWh/m2/r.

i to już pozwala zejść do 112kWh/m2/r zamiast 165kWh/m2/r - czyli zmieścić się w WT2014 które akurat mnie obowiązują.

Ciekawą masz definicję "niewiele".

Dorzucenie kominka... No właśnie aż mnie kusi, żeby wpisać mu 90% ogrzewania. Bo w przepisach stoi, że budynek musi być wyposażony w inne źródło ciepła, niż kominek. Nie ma, że to źródło musi dostarczać jakiegokolwiek % ciepła.

Zapomniałem jeszcze o pompie ciepła powietrze-powietrze do przypudrowania EP. Jak ktoś ma poddasze, to i tak pewnie przyda się do chłodzenia (a może i na parterze - zależnie od projektu). To i dodanie jej do PCHE jako źródła ciepła nie będzie kosztowało nic.

oczywiscie nie zawsze w 100% energia jest zamieniania na ciepło, szczegolnie dotyczy to pralki, rekuperatora.

Na jaką energię jest finalnie zamieniana energia elektryczna dostarczona do tych urządzeń, skoro nie na cieplną?

Natomiast faktycznie w przypadku tych urządzeń część ciepła wytworzonego przez te urządzenia jest wydalana na zewnątrz z wodą lub powietrzem (ale część ogrzewa wnętrze budynku).

Pewnie, że zdarzają się urządzenia, które zamieniają energię elektryczną na inną energię, niż ciepło. Ale tę inną energię trzeba "wynieść" z domu (np akumulator naładowany prostownikiem) żeby finalnie nie skończyło się ogrzaniem budynku. Ale to marginalne zużycie ja na typowe sprzęty domowe.

Edytowane przez Kaizen

Na jaką energię jest finalnie zamieniana energia elektryczna dostarczona do tych urządzeń, skoro nie na cieplną?

Natomiast faktycznie w przypadku tych urządzeń część ciepła wytworzonego przez te urządzenia jest wydalana na zewnątrz z wodą lub powietrzem (ale część ogrzewa wnętrze budynku).

Pewnie, że zdarzają się urządzenia, które zamieniają energię elektryczną na inną energię, niż ciepło. Ale tę inną energię trzeba "wynieść" z domu (np akumulator naładowany prostownikiem) żeby finalnie nie skończyło się ogrzaniem budynku. Ale to marginalne zużycie ja na typowe sprzęty domowe.

Ok, nie dopisałem, a powinno to brzmiec "oczywiscie nie zawsze w 100% energia jest zamieniania na ciepło które jest uwzgledniane do zysków bytowych".

Taki skrót myslowy wynikajacy z szybkiego pisania.