Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

tak okolotematycznie- na dom o pow 55 m kw można zastosować folie grzewcze, cenowo zbliżone do kabli Devi/Elektry, do tego sterowniki albo klasyka, albo wifi. Folie okładane bezpośrednio pod panele, ceramikę i wykładziny

Dostałam wycenę folii... 12-13 tyś red snake i termofol... Jednak kable grzejne tańsze....

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć rycerzyku. Ja za kable (ok. 68 m2 powierzchni podłóg) zapłaciłam:

- 2632 zł za materiał - kable Elektra 20W/m,

- 2000 zł za robociznę (w rzeczywistości zapłaciłam mniej, bo kolega dał mi zniżki, ale taka kwota była w wycenie).

U Ciebie kwoty wyglądają groźnie. Taki mały domek i tyle sobie krzyczą? Rozłożenie kabli, to żadna filozofia. Mając kumpla elektryka, dzisiaj sama bym spróbowała je położyć ;)

Nie wiem, czy Twoja wycena to drogo, czy nie drogo. Od 2017 roku (wtedy zaczęłam budowę), ceny strasznie poszły w górę. Do tego mieszkasz w centralnej Polsce ;) Zrób sobie ze dwie wyceny jeszcze, to będziesz miała porównanie. Ja bym tyle nie dała, za tak prostą pracę.

Pozdrawiam

Ania

Otrzymałam drugą wycenę położenia kabli devi. Kable 2800zł, a robocizna 1200zł... I to jest moim zdaniem sensowna propozycja, bo za robocizne w poprzedniej wyceny pan mi zaśpiewał 3300... ja cały miesiąc pracuje na taką kasę....

Dostałam wycenę folii... 12-13 tyś red snake i termofol... Jednak kable grzejne tańsze....

bez urazy, zarówno Red Snake i Termofol to handlarze, bazujący na brandowaniu foli firmy HEAT PLUS. Marza w wysokości 300% to u nich norma. Według mojej oceny( pobieżnej) komplet foli na dom 55 m nie powinę przekroczyć 5-5,5 tys zł ze sterownikami. Ułożenie foli to praca porównywalna do okładania wykładziny- zatem zero trudności technicznych

• Like 1

bez urazy, zarówno Red Snake i Termofol to handlarze, bazujący na brandowaniu foli firmy HEAT PLUS. Marza w wysokości 300% to u nich norma. Według mojej oceny( pobieżnej) komplet foli na dom 55 m nie powinę przekroczyć 5-5,5 tys zł ze sterownikami. Ułożenie foli to praca porównywalna do okładania wykładziny- zatem zero trudności technicznych

Spokojnie, nie czuję sie urażona, bo i czemuż...? :) Czytałam troche nt. ogrzewania podczerwienią na fb -kowym forum "domy szkieletowe w Polsce". temat jest dobrze wyłozony. To prawda, że zarówno red snake jak i termofol zdzierają jak tylko mogą, korzystajac z technologii heat plusa. Równoczesnie jak prosiłam o wycenę RS i termofol umówiłam także się z instalatorem folii (który bierze towar bezpośrednio od heat plusa) na obejrzenie całości jak to działa w jego domu , bo folie ma zarówno w podłodze jak i suficie. Przed swiętami dostałam wyceny z rs i termofolu (termofol rzekomo miał byc o połowe tańszy od rs a wyszła niemal taka sama cena), czekałam jeszcze na wyjazd do tego pana do Wyszkowa. W międzyczasie znajomy polecił mi kable grzejne devi (fachowiec montujący u niego system alarmowy zachwalał te kable). Poczytałam, popytałam, podzwoniłam i klamka zapadła - będzie devi :) Do Wyszkowa już nie dotarłam... odpuściłam. Zobaczymy jak w praniu będzie wyglądało ogrzewanie kablami.

Otrzymałam drugą wycenę położenia kabli devi. Kable 2800zł, a robocizna 1200zł... I to jest moim zdaniem sensowna propozycja, bo za robocizne w poprzedniej wyceny pan mi zaśpiewał 3300... ja cały miesiąc pracuje na taką kasę....

No i ta druga wycena, godna uwagi ;). Koszt robocizny bardzo przystępny. Skoro tak ładnie zeszłaś z ceny, to może jeszcze spróbuj i popytaj :D.

Chociaż wątpię, żeby ktoś mniejszą kwotę zaproponował. Cóż, wykonawcy teraz dyktują warunki i narzucają ceny z kosmosu. Ale, jak widać, można znaleźć rozsądne oferty.

Powodzenia!

No i ta druga wycena, godna uwagi ;). Koszt robocizny bardzo przystępny. Skoro tak ładnie zeszłaś z ceny, to może jeszcze spróbuj i popytaj :D.

Chociaż wątpię, żeby ktoś mniejszą kwotę zaproponował. Cóż, wykonawcy teraz dyktują warunki i narzucają ceny z kosmosu. Ale, jak widać, można znaleźć rozsądne oferty.

Powodzenia!

Nię będę się wygłupiać, taka cena jest naprawde ok :) Instalator będzie miał do pokonania ponad 200km i to mu sie będzie opłacało, a ten pierwszy, który krzyczał 3300zł mieszka dwie wsie ode mnie... :D Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

Być może offtopic ale gdzieś muszę zapytać głupie pytania, mój specu od budowy stawiał do tej pory domy pod kopciuchy, a ja chce dopilnować dobrej roboty i nie powiesić się później od rachunków. :bash:

Jak mają iść izolacje przy takim ogrzewaniu ? papa na ławy fundamentowe, dysperbit na zewnatrz scian fundamentowych, na scianach folia PVC od dwoch stron i na to znowu papa pod mury z BK ? :confused:

Co do samego chudziaka, widziałem, że ktoś daje pape i na to styropian potem zwykla folia i dopiero kable, tak to ma iść ?

• 2 weeks później...

To ja dołożę swoje pytanie.

Naczytałem się w tym wątku i w "Ogrzewający elektrycznością COP=1 wystąp" nt. ogrzewania czystym prądem. Wiedziałem, że to nie takie proste, przez tę głupotę zwaną EP i wiem, że ludzie różnie kombinują. Tylko ja nie chcę kominka ani kominów, nawet "na sztukę". Nie chcę inwestować w coś, co po pierwsze podniesie mi koszty inwestycji (kominek, komin, kwestia szczelności dla WM), tak samo nie chcę gazu, choć mam go blisko działki.

Czy ktoś obszedł w jakiś sposób (jak pytał pod filmem DEVI na YT Kaizen). Jeśli prąd podnosi współczynnik we wzorze na EP x3, to jak, czym to zbić?

Kaizen wspominał coś o klimatyzacji, ale to też na prąd. A dotychczas sądziłem, że mikroinstalacja PV będzie miała wpływ na ten współczynnik. Czy da radę np. do projektu dodać uwagę że grzanie będzie piecykami na gaz z butli? Coś jak ten:

https://allegro.pl/oferta/piecyk-gazowy-piec-na-butle-promiennik-model-2019-7787133120

Edytowane przez Aydin

To ja dołożę swoje pytanie.

Naczytałem się w tym wątku i w "Ogrzewający elektrycznością COP=1 wystąp" nt. ogrzewania czystym prądem. Wiedziałem, że to nie takie proste, przez tę głupotę zwaną EP i wiem, że ludzie różnie kombinują. Tylko ja nie chcę kominka ani kominów, nawet "na sztukę". Nie chcę inwestować w coś, co po pierwsze podniesie mi koszty inwestycji (kominek, komin, kwestia szczelności dla WM), tak samo nie chcę gazu, choć mam go blisko działki.

Czy ktoś obszedł w jakiś sposób (jak pytał pod filmem DEVI na YT Kaizen). Jeśli prąd podnosi współczynnik we wzorze na EP x3, to jak, czym to zbić?

Kaizen wspominał coś o klimatyzacji, ale to też na prąd. A dotychczas sądziłem, że mikroinstalacja PV będzie miała wpływ na ten współczynnik. Czy da radę np. do projektu dodać uwagę że grzanie będzie piecykami na gaz z butli? Coś jak ten:

https://allegro.pl/oferta/piecyk-gazowy-piec-na-butle-promiennik-model-2019-7787133120

Aydin, u mnie właśnie architekt dorzuciła w projekcie wzmiankę o PV i to załatwiło sprawę. Nie tyle zmniejszyła się wartość Ep, co wykazano, że zapotrzebowanie tej energii na ogrzewanie będzie pozyskane z PV.

• Like 1

Kaizen wspominał coś o klimatyzacji, ale to też na prąd.

Tyle, że przy kablach masz COP=1 i mnożnik x3.

Przy klimie masz COP=3 i mnożnik 3.

Czyli jak dom potrzebuje 50kWh EU, to grzejąc kablami masz EP 150, grzejąc klimą masz 50, grzejąc pół na pół masz 75.

Klik w sygnaturce na EU EP itp.

Wpisujesz sobie w PCHE że klimą grzejesz taki %, jaki trzeba żeby EP zmieściło się w limicie - i plaża. Chyba, że zabraknie CO - to trzeba jeszcze PC do CWU.

Aydin, u mnie właśnie architekt dorzuciła w projekcie wzmiankę o PV i to załatwiło sprawę. Nie tyle zmniejszyła się wartość Ep, co wykazano, że zapotrzebowanie tej energii na ogrzewanie będzie pozyskane z PV.

PV zmieniło to coś w PCHE? Jeżeli nie, to nie ma znaczenia.

• Like 1

Tylko ja nie chcę kominka ani kominów, nawet "na sztukę". Nie chcę inwestować w coś, co po pierwsze podniesie mi koszty inwestycji (kominek, komin, kwestia szczelności dla WM), tak samo nie chcę gazu, choć mam go blisko działki.

Ta sama sytuacja u mnie. Nie chcę kominów z tych samych względów co Ty, plus kwestie estetyczne (komin pasuje mi do stylu wiejskiej chałupy... nie mówię, chciałbym taki domek, ale warunki działki takie, że bardziej wpasowuje się nowoczesna stodoła i nijak nie mogę tu wpasować komina... ale mniejsza o to). Już decydowałem się na PC P-W, ale okazuje się że chyba będę musiał zmienić lokalizację jednostki zewnętrznej... wiem, że są w miarę ciche, znajomi mają, ale mimo wszystko jakoś nie uśmiecha się przesuwać tego kloca bardziej do ogrodu albo pod okna sypialni. Zatem wróciłem do rozważanej niegdyś koncepcji kabli... i też się zawiodłem, że PV nic nie wniesie do EP.

Z bezkominowych systemów pozostają chyba tylko solary. Działają efektywnie pół roku w zakresie cwu, więc ich użyteczność w stosunku do ceny jest IMO raczej taka sobie... ale są dotacje.

Teraz próbuję sam siebie przekonać do kominka, na wypadek apokalipsy zombie dobrze mieć alternatywne ogrzewanie... ale nie po to tak bardzo starałem się zaplanować jak najmniejszy (acz jeszcze wygodny) i energooszczędny domek, żeby teraz pakować do salonu kloca, z którego pewnie nawet nigdy nie skorzystam... no może najmniejszą najprostszą kozę i wywalić komin przez ścianę?

Wskaźnik EP ma chyba przede wszystkim znaczenie projektowe i na etapie zatwierdzania projektu? A jak ktoś buduje na PnB i ma oddany budynek do użytku to już zupełnie nie jest nielegalny, bez względu jakie EP realne wyliczą, mogą mu skoczyć? Najwyżej nie dostanie dotacji, bo nie spełni WT2021, czy coś jeszcze grozi?

Gdzieś tu wcześniej w tym wątku (albo tym o COP=1) pytałem o to, ale chyba nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. IMHO powinna być możliwość zrobienia charakterystyki tak, aby za ogrzewanie odpowiadały tylko kable. A przynajmniej w programie Audytor Sankomu wiem, że jest taka opcja. Zamiast wybierać jako źródło energii prąd pochodzący z elektrowni węglowych (ze współczynnikiem 3,0) należy wybrać prąd pochodzący z fotowoltaiki (współczynnik 0,7). Wtedy spokojnie powinniśmy się zmieścić z Ep poniżej wymaganych, ewentualnie można zmienić zwykły bojler na pompę ciepłą do CWU. Patrząc na spadające ceny fotowoltaiki myślę, że cena wykonania wodnej podłogówki + pompa ciepła P-W jest zbliżona do wykonania ogrzewania kablami grzejnymi + mikroinstalacji PV. Pytaniem pozostaje jak do takiej charakterystyki (z PV) podejdą przy odbiorze budynku (o ile ktoś się w ogóle pojawi) - czy musi być faktycznie wykonana PV czy może być "w planach". Ale to już myślę, że zależy od lokalnego nadzoru budowlanego... Edytowane przez abes99

A przynajmniej w programie Audytor Sankomu wiem, że jest taka opcja. Zamiast wybierać jako źródło energii prąd pochodzący z elektrowni węglowych (ze współczynnikiem 3,0) należy wybrać prąd pochodzący z fotowoltaiki (współczynnik 0,7).

Dziwny współczynnik. 0,7 w ogóle nie występuje w Tabeli 1. w Rozporządzeniu w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku...

Energia słoneczna, geotermalna i wiatrowa ma 0,00. Tyle, że PV nie grzejesz. Pewnie przy offgridzie który zaspokaja 100% ciepła (albo inny, który da się ustalić) dałoby się wybronić uwzględnienie współczynnika 0,00 dla tej części ogrzewania. Ale przy on-grid i raczej słabo.

Przepisy, jak to często bywa, nie są jednoznaczne. Przewidują skorzystanie z energii słonecznej - tylko jak udowodnisz, że to ze słońca zostało wyprodukowane ciepło? Zwłaszcza, jak przepuścisz przez zakład energetyczny? Celowałbym w źródło ciepła które trudno zakwestionować jak dodatek do kabli.

Pewnie, że szanse na to, że ktoś w ogóle się zainteresuje, jak wyszło EP w limicie przy kablach jest IMO bliskie zera. Bo i zrozumienie liczenia EP jest znikome. Ale lepiej mieć bezpieczne rozwiązanie w przypadku zakwestionowania takiego ogrzewania. Do policzenia w konkretnym przypadku, czy wystarczy PC do CWU, czy solar, czy klima która wyprodukuje 20, 30 czy 50% ciepła w sezonie grzewczym. I lepiej mieć to wpisane w PCHE - bo jak trafi na świadomego urzędnika i zaświta mu, że kablami i bojlerem elektrycznym nie da się wykręcić EP w limicie, to uspokoi go wpisanie kozy, klimy czy kolektora. I dokładnie już pewnie wnikać w cyferki nie będzie. Bo jak zakwestionuje że np. 30% grzania klimą nie obniży EP wystarczająco, to poprawiasz .na 40% i gra.

Faktycznie masz rację, rozporządzenie nic nie wspomina o takim współczynniku. Ciekawe skąd Sankom w takim razie go wziął ;). Bawiłem się tylko demem jak liczyłem pod siebie, więc nie wgłębiałem się w to zagadnienie. Z drugiej strony, skoro istotą naszego systemu prosumenckiego jest traktowanie sieci energetycznej jako akumulatora (z odpowiednią stratą), to może przeszłoby przyjęcie prądu do ogrzewania jako energii wyprodukowanej w budynku, a jedynie przechowywanej w sieci energetycznej :D. Ciekawe, czy byłoby to do wybronienia? Wtedy mamy współczynnik prądu 0,0 :evil::evil::evil:...

tab1.jpg

prąd_PV.jpg

Chłopaki to teraz załamałem się :(

Też planuje kable, ale jak piszecie że PV nie załatwia sprawy z Ep to już porażka.

W programie wychodzi mi Ep 106 kW gdzie Eu 35:).

Co ciekawe przy dodaniu kolektorów do CWU - dokładnie 5 m2 - spada mi Ep do 74,7 a Eu 24,9.

Kolektory, aż tyle dają czy program źle liczy??

Chłopaki to teraz załamałem się :(

Też planuje kable, ale jak piszecie że PV nie załatwia sprawy z Ep to już porażka.

W programie wychodzi mi Ep 106 kW gdzie Eu 35:).

Co ciekawe przy dodaniu kolektorów do CWU - dokładnie 5 m2 - spada mi Ep do 74,7 a Eu 24,9.

Kolektory, aż tyle dają czy program źle liczy??

Zrób klimę, która zapewni ponad 50% zapotrzebowania. To jest jak PC. A klimę kup najtańszą i po sprawie. Dorzuć bio kominek jak musisz.