Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ad rem. Kable. Domyślnie instaluje się jeden regulator do jednego kabla. Macie jakos to pospinane razem do kupy? Czasem trzeba zmienić program pracy dla całej chałupy to chyba nikt nie biega z pokoju do pokoju? Jak wygląda centralne sterowanie grzaniem kabli? Jakieś dośwaidczenia praktyczne? Który producent to lepiej rozwiązał?

Właśnie u siebie będę miał sterowanie DeviLink, ale montaż dopiero za kilka dni czy tygodni. Na razie podłogówki spięte na krótko przez styczniki i grzeją nocą, bo muszę tynki wysuszyć. W mniej więcej centralnym pokoju na piętrze mam zaplanowany DeviLink CC (schowany za drzwiami, bo w sumie nie musi być na widoku i nie trzeba przy nim gmerać codziennie). W pokojach będą DeviLink FT (mam nadzieję, że nie będzie problemów z zasięgiem do CC), które dają sygnał na stycznik w rozdzielni włączający kabel grzejny (można bezpośrednio podłączyć kable do sterownika, ale tak chyba bezpieczniej dla niego). A do bieżącego sterowania myślę, że będzie częściej używana aplikacja na Androida (docelowo chcę też w bardziej dostępnym miejscu powiesić tablet do sterowania rekuperacją, podłogówką, alarmem, monitoringiem, domofonem i jak mi się uda ogarnąć, to OpenHabem)...

Mi wychodzi ok 12 obwodów grzewczych, czyli 12 sterowników. Dotychczas widziałem sterowniki względnie tanie i bardzo brzydkie, albo nietanie (lub wręcz bardzo drogie) i "tylko" zwyczajnie brzydkie. Jak mam taki wybór, to wolałbym zwyczajnie pozbyć się ich ze ścian. Tym bardziej, że i tak na NAS będę miał OpenHABa, więc to naturalny kierunek. Tylko jak to wtedy spiąć? Edytowane przez Tern

Pytanie do użytkowników - jak Wasi wykonawcy posadzek reagowali na kable? Dwóch, z którymi rozmawiałem stwierdzili, że to problem, że jak po tym chodzić, że tego nie robili, że to pewnie łatwo uszkodzić ;/

Jeden stwierdził, że nie zaryzykuje, drugi, że jak się na nie zdecyduję, to on się dowie czy są jakieś z tym problemy.

PS - mój KB stwierdził, że nie powinno być problemów z odbiorem, szczególnie jeśli wspomni o PV, dlatego drążę temat.

U mnie wykonawcy nie mieli problemu z kablami. Nie wiem jakie wylewki planujesz, ale ja mam u siebie 8cm B25 W8 niskofrakcyjnego, lany z gruchy (wyszło coś ok.42zł/m2 z przeszlifowaniem), choć kompendium DEVI zaleca B30. Miałem na folii poukładane siatki zbrojeniowe (bez dystansów), do których trytytkami przyczepiłem kable grzejne. Zwróciłem im tylko uwagę, żeby delikatnie podciągali siatki podczas wylewania i starałem się pilnować tego przy robocie. Zrobili sobie hak z druta z siatki i podciągali. Ogólnie kable są dość wytrzymałem, jeździli po nich taczkami z betonem, łazili itd. i wygląda na to, że nic im nie jest - grzeją (właśnie tynki wygrzewam, ale wspomagam się "odrzutową farelką" na diesla)...

Pytanie do użytkowników - jak Wasi wykonawcy posadzek reagowali na kable? Dwóch, z którymi rozmawiałem stwierdzili, że to problem, że jak po tym chodzić, że tego nie robili, że to pewnie łatwo uszkodzić ;/

Jeden stwierdził, że nie zaryzykuje, drugi, że jak się na nie zdecyduję, to on się dowie czy są jakieś z tym problemy.

Chodzić mogą śmiało. Tylko z ustawianiem kreta muszą uważać. No i szuflami nie dziabnąć przy rozgarnianiu.

Moi najpierw zapowiadali, że wysypią trochę z miksokreta, a potem prętami podniosą siatki z kablami, żeby nie były na samym spodzie - ale jak przyszło co do czego to stwierdzili, że nie chcą ryzykować. I kable mam na samym spodzie. Pomiary elektryka po zrobieniu wylewki nie znalazły uszkodzeń kabli.

Przejdź się gdzieś do sklepu i weź do ręki taki kabel. To jest dosyć mocna konstrukcja i nie łatwo ją uszkodzić. Na pewno nie od chodzenia jak leży na styropianie.

Jestem już praktycznie zdecydowany na ogrzewanie kablami (akumulacyjnie), ale chciałbym zobaczyć takie rozwiązanie na żywo. Pooglądać, popytać, dowiedzieć się ile to kosztuje za rok / sezon. Jest ktoś kto grzeje kablami i mieszka niedaleko Białej Podlaskiej (powiedzmy do 100km). Przywiozę flaszkę za zawracanie głowy? Jest ktoś chętny podzielić się wiedzą / doświadczeniami? Dom, który zamierzam zbudować do dom szkieletowy (100m2)z użytkowym poddaszem około. Edytowane przez mld

Siatka w przypadku płyty fundamentowej czy z innego powodu ?

Siatka, bo kable do czegoś trzeba przyczepić. Devi ma takie taśmy (było chyba w tym wątku na filmiku - jak nie to poyoutubuj) - ale je trzeba do wylewki przybić. Może i to najlepsze rozwiązanie, ale to trochę przerost formy nad treścią robienie wylewki w dwóch rzutach.

Do folii (czy raczej przez folię do sytyropianu) chyba słabo się trzyma w porównaniu do opasek zaciskowych i siatki. Do tego siatkę i tak większość wylewkarzy daje - więc nie generuje to żadnych kosztów, nie dziurawisz folii a do tego fajnie, jakby dało się odrobinę unieść.

Wiem że efekt działania jest podobny, ale są pewnie różnice, dlatego pytam

Przy montażu w tym samym miejscu efekt identyczny. Różnica w cenie.

Widać że nigdy nie miałeś do czynienia z tym tematem.

Rozkładałem siatkę 4mm, byłem jak elektryk przyczepiał kable, byłem jak wysypywali jastrych i chodziłem po tym wieloktrotnie. Dystanse musiałyby być co 5cm w każdą stronę, a i tak wiele z nich byłoby wgniecione w styropian. Chyba, że dasz EPS200, to może przy tak gęstym ułożeniu sprawdzi się.

Przy większych dostępach nawet przy EPS200 siatka zostanie powyginana jak fale Dunaju.

A przy słabszym większość zostanie wgnieciona - najpóźniej w czasie deptania kaloszami przez ekipę od wylewki. Pytanie, w ilu miejscach zgrzew puści i jak pokanceruje folię i styropian - a może i kabel.

Jakie są Twoje obserwacje z chodzenia po siatce 4mm?

Edytowane przez Kaizen

Obecnie mam dwie oferty na położenie IR i kabli. Ceny od 10000 do 14000. Jak dobrze pamiętam, kładłeś sam??

Nie. Kładł mi elektryk. Nie zrezygnowałbym z gwarancji. A ta wymaga dwóch pomiarów (przed i po położeniu wylewki) i wypełnienia papierologii. Za kable z położeniem i tymi pomiarami w 115m2 domu łącznie 11kW zapłaciłem 5900zł brutto. Monter z listy Elektry.