Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Chłopaki to teraz załamałem się :(

Też planuje kable, ale jak piszecie że PV nie załatwia sprawy z Ep to już porażka.

W programie wychodzi mi Ep 106 kW gdzie Eu 35:).

Co ciekawe przy dodaniu kolektorów do CWU - dokładnie 5 m2 - spada mi Ep do 74,7 a Eu 24,9.

Kolektory, aż tyle dają czy program źle liczy??

W piątek mój KB był w NB i się dowiedział, że jeśli będą PV (trzeba ich odpowiednią moc itd) to nie ma problemów z kablami, bo przelicznik/współczynnik liczy się 0,7

Teraz sobie czytam http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php gdzie jest pokazany bezsens tych przeliczników :rolleyes:

PS - gdzie kupowaliście swoje kabelki?

Edytowane przez Pytajnick

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

normalnie oszustwo w biały dzień, ab dotować WUNGIEL:)

Jak liczyłem u siebie, wystarczy dodać kolektory słoneczne do CWU i już jestem z Ep w normach

Cóż począć... sami widzimy, jak to jest choćby tutaj na forum, gdzie niektórzy z uporem maniakalnym udowadniają tylko swoje pomysły/rozwiązania krytykując wszelkie inne, mimo że ..bywają jak nie podobne, to temu samemu służą.

O ile tutaj sobie możemy tylko popisać, o tyle politycy swoim uporem czy niewiedzą... robią krzywdę w o wiele większej skali.

9 lat temu, mój znajomy Anglik, po kilku miesiącach mieszkania w Polsce powiedział, że przepisy w Polsce nie dają ludziom żyć, że chcemy w tym obłędzie przeskoczyć Niemców, gdzie mieszkał ponad rok. Patrząc z tego punktu - wcale się nie dziwię, że chcą UE opuścić.

Wracając do tematu - warto kolektory instalować do samej CWU planując PV?

Kolektory wyjdą mnie ok. 8000 zł i mam ciepłą wodę przez 9 miesięcy, a PV - nie wiem czy zrobię od razu. Do tego przy ogrzewaniu matami, cała nadwyżka z PV pójdzie na CO w zimie.

Z linku, który podałeś wynika że kolektory maja przelicznik 0 "zero" przy liczeniu Ep. To mnie ustawia przy odbiorze budynku :)

Kolektory wyjdą mnie ok. 8000 zł i mam ciepłą wodę przez 9 miesięcy,

Wliczyłeś droższy (bo z wężownicą) bojler i jakieś systemy zabezpieczające, żeby nie zagotowała się woda, jak na dwa tygodnie na wakacje wyjedziesz?

Jak to faktycznie cały koszt - to ile będzie kosztowało utrzymanie? Glikol ma ciężkie warunki pracy przy kolektorach i trzeba regularnie wymieniać. Pojawiają się elementy instalacji wymagające czyszczenia, sprawdzania. Za 8000zł masz prawie 23 000 kWh co wystarczy na grzanie CWU przez 10 lat przy zużyciu w okolicach 100l/doba.

To jest wycena za gotowy zestaw kolektorów próżniowych ze zbiornikiem 300L i resztę akcesoriów.

Instalacja będzie na elewacji pionowo, więc latem nie powinno się przegrzewać.

Ta sama firma ma również wersję bez glikolu. Instalacja wodna z pompką cyrkulacyjną

Czemu miałoby się nie przegrzewać, jak nie odbierzesz ciepła?

A ta bez glikolu, to wymaga spuszczania wody na zimę?

rodzice zrobili po dotacji instalację kolektorów 9 czy 10 lat temu za 5 tys. zł. od tego czasu nie wymagała żadnego serwisu i działa bez zarzutu do dzisiaj. tak tylko piszę, żeby nie demonizować kosztów eksploatacji. jeśli chodzi o czas zwrotu, to w domu mieszkało przez ten czas w sumie 6 osób, wanna była w użyciu codziennie. u mnie nawet za 3 tys. zł bym się na kolektory nie zdecydował.

co do przegrzewania przy instalacji pionowej, to całkiem możliwe, że nie będzie. forumowy M.A.G. ma instalację chyba z 6 kolektorów powieszonych pionowo do grzania CWU i wspomagania wentylacji (w sensie podgrzewania powietrza nawiewanego do pomieszczeń) przez cały rok. latem tylko czasem się przegrzewa, ciepło wpuszcza jakoś w garaż, ale to ogromna instalacja.

Planuję elektryczną podłogówkę na płycie fundamentowej, a pod nią 20cm XPSa. Nie wiem co wybrać kable grzejne w wylewce poziomującej nierówności płyty czy folie już na tej wylewce ? Co lepiej się sprawdzi ? Podłogi będą zarówno z paneli jak i kafle. Czy gigantyczną akumulacyjność płyty uważacia za wadę ?

Planuję elektryczną podłogówkę na płycie fundamentowej, a pod nią 20cm XPSa. Nie wiem co wybrać kable grzejne w wylewce poziomującej nierówności płyty czy folie już na tej wylewce ? Co lepiej się sprawdzi ? Podłogi będą zarówno z paneli jak i kafle. Czy gigantyczną akumulacyjność płyty uważacia za wadę ?

Jeśli dobrze zrozumiałem lekturę tego tematu, to akumulacyjność płyty sprawdza się przy grzaniu w II taryfie. Ma tę wadę, że bardzo ciężko jest sterować temperaturą, bo bardzo długo trwa nagrzewanie i wychładzanie jej. Czyli może zaistnieć (i często się zdarza na początku użytkowania), że będziesz mieć słoneczny, ciepły dzień po zimnej nocy, a podłoga będzie w ciągu dnia oddawać zakumulowane ciepło, mimo że chciałbyś obniżyć temperaturę w domu. Trzeba czasu i ewentualnie różnych czujników temperatury, stacji pogodowych itp. (jeśli to działa, a nie jest tylko marketingiem), żeby mieć pełen komfort i bezobsługowość.

Z kolei maty grzejne tuż pod posadzką dają możliwość zdecydowanie szybszej reakcji na zmiany temperatury otoczenia, choć odpada raczej użytkowanie tylko II taryfy. Tutaj bez fotowoltaiki dla zbilansowania zużycia energii raczej się nie obędzie.

Poza tym panele są niezbyt dobrym nośnikiem ciepła. Piszą, że powinny być z przeznaczeniem na ogrzewanie podłogowe. Nie wiem, czy się różnią, ale w mieszkaniu mam zwykłe panele, pod które dałem płyty z czegoś przypominającego cienki styropian. Taka warstwa wygłuszająca i izolująca. Więc pewnie kiepsko by to działało z podłogówką. Natomiast płytki jak najbardziej.

Ja zastanawiam się nad rozwiązaniem grzania kablami grubej wylewki, jednak z ustawieniem temperatury niezbyt wysokim. Ma być tylko uczucie ciepła w stopy, a jeśli powietrze będzie za zimne to rozważam klimatyzatory i/lub panele IR. Przy czym jeśli już panele, to przy okazji w jakiejś formie dekoracyjnej.

Przy okazji zadam pytanie nieco z innej beczki: czy dając kable grzejne w podłodze można bezpiecznie poprowadzić tam również kable instalacji elektrycznej? Czy nie wystąpią jakieś zakłócenia, interferencje pól itp.? Izolacja izolacją, ale kable swoją moc mają...

Nie. Kładł mi elektryk. Nie zrezygnowałbym z gwarancji. A ta wymaga dwóch pomiarów (przed i po położeniu wylewki) i wypełnienia papierologii. Za kable z położeniem i tymi pomiarami w 115m2 domu łącznie 11kW zapłaciłem 5900zł brutto. Monter z listy Elektry.

Dziś dostałem wycenę z Elektry...

Same kable 4600 netto plus...za sterowniki 10szt 5700 lub 4100netto . 82m2 mieszkalne plus 26m2 garażu.

Delikatnie...dużo więcej ;/

Dziś dostałem wycenę z Elektry...

Same kable 4600 netto plus...za sterowniki 10szt 5700 lub 4100netto . 82m2 mieszkalne plus 26m2 garażu.

Delikatnie...dużo więcej ;/

Ja w zeszłym roku za kable elektry zapłaciłem 3600, 95m2. Około 9kw. I 2400 za 8 sterowników. Zamawiałem przez hurtownie elektryczną, a ułożyłem je z żoną po przeczytaniu tego forum i obejrzen kilku filmików na Youtube. Rezystencje sprawdził mi kolega za piwo. Nic trudnego.

Chyba taniej. 4600*1,08=4968zł

Czyli 932zł taniej.

Ale Ty w cenie podałeś montaż a ja same kable.

Cena sterowników szczególnie ta w opcji droższej niż same kable psuje nastrój ;/

Dziś negocjowałem z pewną firmą i tradycyjną podłogówkę mogą mi zrobić w cenie 100zł/m2 a w niej 3cm twarde styro z folią , rurki itd , wylanie posadzki 7cm czyli ok 11k wszystko plus źródło ciepła...

Kable plus sterowniki w tańszej opcji to ok 9400 do tego robocizna i posadzka.

Ale Ty w cenie podałeś montaż a ja same kable.

Mi cena samych kabli wychodziła w okolicwch 3,5k zł netto w sklepie, o którym już była mowa w tym wątku

sklep.ogrzewanie-podlogowe.com.pl

O sterownikach też było - za 150zł/szt można mieć całkiem przyzwoite (a te same z ali poniżej stówki). Oczywiście można też zaszaleć z devilink.

Dzięki za stronkę. Tam sterowniki o połowę tańsze niż w wycenie Elektry :)

Taka ciekawostka - jak ktoś zapyta i mówię o opcji grzania kablami, to przechodzę fazę hejtowania (modne teraz) :D Wszyscy odradzają, krytykują..od znajomych instalatorów do kolegów humanistów :D

Szkoda tylko, że jakoś nikt nie zna kogoś, kto tego używa w domku podobnym do mojego.

Dzięki za stronkę. Tam sterowniki o połowę tańsze niż w wycenie Elektry :)

Taka ciekawostka - jak ktoś zapyta i mówię o opcji grzania kablami, to przechodzę fazę hejtowania (modne teraz) :D Wszyscy odradzają, krytykują..od znajomych instalatorów do kolegów humanistów :D

Szkoda tylko, że jakoś nikt nie zna kogoś, kto tego używa w domku podobnym do mojego.

Coś o tym wiem "hejt". Zacofanie i strach przed nieznanym. Matematyka mówi swoje, a oni swoje. Ja każdemu mówie że jak zacznę mieszkać to faktury za prąd pokażę i się okaże kto miał rację.