Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Witam i proszę o radę

Parterowy szkielet na płycie fundamentowej 20 cm na 20 cm EPS 200 - tam gdzie na podłodze kafle (salon, kuchnia, przedpokoje, łazienka, wc) grzanie akumulacyjne na II taryfie) co polecacie:

-kable grzewcze w górnej warstwie zbrojenia płyty zatartej na gładko + na to kafle (czy tak się w ogóle da - 2 cm betonu na zbrojeniem )

- czy w tradycyjnej wylewce 7 cm na płycie kable mocowane bezpośrednio do płyty.

A w sypialniach wymyśliłem podłogi z deski barlineckiej folia grzewcza pod deska lub ścienne panele infrared.

Bede wdzięczny za wszelkie opinie - pozdr

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze pierwotnie nie miała być płyta grzewcza (cieńszy 10 cm xps pod płytą i dodatkowo na płycie) ale udalo mi się ostatecznie nabyć kształtki i eps 200 w dosyć dobrej cenie stąd zacząłem się zastanawiać nad płytą grzewczą i podłogą bezpośrednio na płycie;

-brak akumulacji w sypialniach ( generalnie założenie bardzie intuicyjne niż wynikające z jakiejś profesjonalnej analizy) -lubimy chłodek w sypialni oraz podloge z drewna (a jakoś nie do końca wierzę w efektywność klasycznego ogrzewania podłogowego przez drewno), ponadto chciałbym zachować jakąś sterowalność temperaturą przynajmniej w części budynku - ekonomia - praca z dojazdami - mały dom na wsi

- będzie jeszcze kominek i myślę nad dgp

Trochę w międzyczasie poczytałem że nie jest łatwo przygotować płytę gotową do kładzenia podłogi szczególnie że mój potencjalny wykonawca (głęboka prowincja) będzie ją robił pierwszy i teraz tego się najbardziej obawiam :confused:

... oraz podloge z drewna (a jakoś nie do końca wierzę w efektywność klasycznego ogrzewania podłogowego przez drewno), ... :confused:

To nie jest kwestia wiary, a obliczen i praktyki a ta pokazuje na tysiącach przykadów ze drewno lite i warstwowe nie jest przeszkodą do prawidłowego działania podłogówki. Oczywiscie pewne wymogi są, jak zresztą do wszystkiego.

Też skłaniam się do takiego rozwiązania tym bardziej że przy moim szkielecie (ściany montowane na wiercone kotwy do płyty) przy kablach w płycie spore ryzyko ich nawiercenia...

Trzeba odpowiednio rozplanować kable a jeszcze lepiej dać poniżej głębokości wiercenia.

Temperaturę sobie ustawiasz. To nie problem. Problemem przy podłogówce może być przesuszenie drewna. I o to trudniej przy kablach w wylewce, bo temperatura stabilniejsza niż przy matach/foliach. A wilgotność względna zależy bardziej od temperatury, niż od ilości wody.

gdzie te obliczenia i przykłady.

Poczytaj to

W niejednej dyskusji podawałem już link do tego.

Przy podłogówce producenci okładzin drewnianych podają limit 27* temperatury podłogi. Przy takiej temperaturze moc grzewcza to ok 80W/m2 (zależy jeszcze od rozstawu). Od 2014r. nie zbudujesz legalnie domu, co ma takie obciążenie cieplne przez limity na U przegród i stolarki, a i z EP byłby problem. Jak dodamy, że drewno jest zazwyczaj w sypialniach, gdzie chcemy chłodniej, to do pokrycia obciążenia w największe mrozy (których w roku jest kilka godzin) wystarczy połowa tej mocy.

Producenci zalecają też wilgotność 40-60% zazwyczaj. I to jest trudne do utrzymania nie tylko przy ciepłej podłodze, ale i wyżej.

Trzeba odpowiednio rozplanować kable a jeszcze lepiej dać poniżej głębokości wiercenia.

Temperaturę sobie ustawiasz. To nie problem. Problemem przy podłogówce może być przesuszenie drewna. I o to trudniej przy kablach w wylewce, bo temperatura stabilniejsza niż przy matach/foliach. A wilgotność względna zależy bardziej od temperatury, niż od ilości wody.

A czy jest jakiś rozsądny cenowo patent na trwałe zainstalowanie kabli w środku płyty (pomiędzy siatkami) króry przetrwa wylewanie betonu ?

Jak masz siatkę po całości, to na dolnej siatce.

To u mnie by było jakieś 16 cm poniżej górnej powierzchni płyty (a 4 nad dolną) a doliczając do tego warstwę wylewki wyrównawczej bez której chyba się nie obędzie jakieś 21 cm pod posadzką ... czy dla 20 cm EPS pod płytą to się sprawdzi (tzn. za dużo nie pójdzie w grunt) ? :???:

Najlepiej płyta grzewcza - o ile ekipa jest w stanie ją wypoziomować idealnie.

Kable dałbym niżej, żeby nie uszkodzić wiercąc.

Czemu pod deską chcesz rezygnować z akumulacji?

Coraz bardziej skłaniam sie do płyty grzewczej na kablach na dolnej siatce zbrojenia - b. wdzięczny na jakieś namiary na projektantów / dostawców / wykonawców (z praktyką) płd. - zachod. Polska, łódzkie....

Brinkmann i Globaltech - na pewno robią grzewcze wodne. Czy do kabli musiałbyś szukać elektryka, to nie wiem.

No i Legalett.

Brinkmann nie zrobi kabli w płycie i nie pozwoli komus w ich płycie też - temat próbowałem przepchnąć jakies pół roku temu.

Dla nich to ciągle zbyt mało sprawdzone / rozpowszechnione wykonanie.

artpelc - czemu tak bardzo chesz w dolnym zbrojeniu - szczególnie że masz tradycyjną płytę ?

Jesli Ci cos kiedys sie popsuje to nie dokopiesz sie do tej dolnej siatki. Ja bym kładł na górnej. I tak akumulacja całą płytą. Może sie co prawda dlużej nagrzewac z dolnej siatki, ale to chyba niewielkie opóźnienie.

Witam. Buduję dom 80m2 i przy temacie ogrzewania był tylko jeden faworyt PC P-W. Ale z czasem zacząłem przeliczać czy przy tak małym domku koszt inwestycji do zapotrzebowania, bo będzie bardzo ciepły, nie będzie za duży. I tak l myślałem i wymyśliłem kable grzejne i panele fotowoltaiczne. Mam płyte fundamentową i na to kable i wylewka i taki "grzejnik" chcę sobie zrobić. Padło na firmę Warmup. 6,6 kw w pięciu obiegach ze sterownikami, w tym jeden sterowany przez internet wycenili mi na 5400. Ułożę sobie sam. A panele 6,2 kw na 29000. I mam nadzieję że mi to się zbilansuje. Zresztą wg moich wyliczeń to kable są przewymiarowane dwa razy więć wierzę że to będzie działać.

Pozdrawiam:cool:

Padło na firmę Warmup. 6,6 kw

Które? Te 20W/m wychodzą ŚREDNIO co 25cm. Zdecydowanie za duże odstępy (w łazience daj co 10cm - gdzie indziej nie rzadziej niż co 20cm.

Czy te 1,8mm? Ciekawe, czy przeżyją betonowanie.

Ułożę sobie sam.

Masz uprawnienia do podbicia gwarancji i SEP? Czy rezygnujesz z gwarancji (10 lat to słabo na tle konkurencji)?

Jaka histerezę maja termostaty, bo nie mogę znaleźć

BTW. Chyba nie można u nas sprzedawać sprzętu bez polskiej dokumentacji?