Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami 2017

Kaizen

Recommended Posts

Czytam i widzę, że ceny kabli czy to Elektry czy Devi niezbyt się zmieniły ;)

10 lat temu dostałem ofertę od Elektry na 6700zl(bez montaż),po takiej kosmicznej ofercie stwierdziłem, że idę w kociołek elektryczny Elterm i wodną podłogówke gdyż koszty były podobne :)

Dzięki takiej decyzji,czyli wodnej podłogówce, skończyło się na pompie p-w :)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arturo1972

Dla domu twojej wielkości (ok.115m2 jak pamiętam) można kabelki z elektry zakupić coś za 4,3 tyś plus sterownik. Taka cena z zeszłej wiosny.

Za to wczoraj czytałem o wycenie dla domu o pow.160m2 na kablach Devi z wykonaniem za 30 tyś.(bez jastrychu). Fajnie.

Prawie dobrze pamiętasz bo grzeje aż 125m2 ;)

Ale wtedy dostałem taką wycenę od Elektry, co prawda sam sobie zażyczyłem 9kW pomimo, że dom potrzebował 3,5kW ale nie po to robiłem płytę, żeby grzać non stop :)

Po takiej wycenie kabli, olalem je bo znacznie tańszym rozwiązaniem był Elterm Major 9kW z wodną podłogówką, wielką zaletą tego było, że w każdej chwili mogę wywalić Elterma za grosze i wystawić za niego np.Pansa ;)

Tak też się stało, od 8 lat Panas mi grzeje i płacę rocznie za ogrzewanie ok.400-500zl czyli jakieś 1400-1500kWh ;)

Prawie dobrze pamiętasz bo grzeje aż 125m2 ;)

Ale wtedy dostałem taką wycenę od Elektry, co prawda sam sobie zażyczyłem 9kW pomimo, że dom potrzebował 3,5kW ale nie po to robiłem płytę, żeby grzać non stop :)

Po takiej wycenie kabli, olalem je bo znacznie tańszym rozwiązaniem był Elterm Major 9kW z wodną podłogówką, wielką zaletą tego było, że w każdej chwili mogę wywalić Elterma za grosze i wystawić za niego np.Pansa ;)

Tak też się stało, od 8 lat Panas mi grzeje i płacę rocznie za ogrzewanie ok.400-500zl czyli jakieś 1400-1500kWh ;)

A ile Cię wyszedł ten Panas? Oczywiście samo urządzenie bo reszte kotłowni praktycznie bez przeróbek.

Jeden z nielicznych sterowników na Ali z histerezą 0.5, trochę ładniejszy niż polecany przez J&D. Chyba nie warto patrzeć na sterowniki z histerezą 1 biorąc pod uwagę to jak działały sterowniki Kaizena na literę F, Chińczycy chyba inaczej rozumieją to pojęcie. Tylko rodzi się pytanie czy warto zaufać dalekowschodniej myśli technicznej...

https://a.aliexpress.com/_mtRIg7l

Edytowane przez Jubilerr

Jeden z nielicznych sterowników na Ali z histerezą 0.5, trochę ładniejszy niż polecany przez J&D. Chyba nie warto patrzeć na sterowniki z histerezą 1 biorąc pod uwagę to jak działały sterowniki Kaizena na literę F, Chińczycy chyba inaczej rozumieją to pojęcie. Tylko rodzi się pytanie czy warto zaufać dalekowschodniej myśli technicznej...

https://a.aliexpress.com/_mtRIg7l

Control Accuracy nie koniecznie oznacza histerezę - szybciej oznacza, że możesz ustawić temperaturę co 0,5*.

Czytam, że o kosztach piszecie.

U mnie na grubo dla 170m2 wychodzi tak.

- kable 7100 PLN (całość Devi, łącznie 17,5kW) zapotrzebowanie dla domu 5,4kW

- sterowniki 4080 PLN - 8 szt Termostat DEVIreg Smart Wi-Fi czarny

- grzejnik do pom technicznego 250 PLN

- dwa grzejniki do garażu 900 PLN (może dwa razy w roku będą włączane)

- bojler 2500 PLN

- podgrzewacz do pom technicznego 300 PLN

Całość 15 130 PLN za kompletny system grzewczy i do CWU.

Ułożenie styropianu przez hydraulika 3400 PLN

Robota moja, podłączy elektryk w ramach całego zlecenia.

RAZEM 18 530 PLN

PV 9,9 kWP 32 000 PLN - 5 000 PLN dotacja = 27 000 PPLN

co daje łączną kwotę 45 530 PLN brutto i cała produkcja PV pokrywa mi energię na ogrzewanie - nie płacę za ogrzewanie! To co zostanie pójdzie na wodę i / lub bytowe. Skupiam się tylko na koszcie ogrzania budynku.

Pompa ciepła, hydraulika, robocizna, materiały - około 60 000 PLN, czyli na dzień doby 15 000 PLN więcej na start, w budżecie nie zostaje już fundusz na PV.

Każdy instalator chce wstawiać min 13kW! :o

Gdybym chciał sterować każdym pomieszczeniem, dochodzi dodatkowy koszt termostatów przy rozdzielaczach.

Rocznie 1700 PLN ogrzewanie (nie liczę podwyżek cen prądu)

Rocznie 350 PLN za przegląd PC

Przegląd PC to 20% wydatków na ciepło w domu.

Muszę uczciwie dodać, że przy kablowym akumulacyjnym, koszt wylewki będzie droższy o 1700 PLN.

--

Na czym można jeszcze przyciąć?

Na pewno na sterownikach, ja pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa i wszędzie gdzie jest kabel, leci najdroższa opcja, której w 90% zapewne nie wykorzystam)

- bojler 2500 PLN

RAZEM 18 530 PLN

co daje łączną kwotę 45 530 PLN brutto i cała produkcja PV pokrywa mi energię na ogrzewanie - nie płacę za ogrzewanie! To co zostanie pójdzie na wodę i / lub bytowe. Skupiam się tylko na koszcie ogrzania budynku.

Pompa ciepła, hydraulika, robocizna, materiały - około 60 000 PLN, czyli na dzień doby 15 000 PLN więcej na start, w budżecie nie zostaje już fundusz na PV.

Gdybym chciał sterować każdym pomieszczeniem, dochodzi dodatkowy koszt termostatów przy rozdzielaczach.

Muszę uczciwie dodać, że przy kablowym akumulacyjnym, koszt wylewki będzie droższy o 1700 PLN.

--

Na pewno na sterownikach, ja pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa i wszędzie gdzie jest kabel, leci najdroższa opcja, której w 90% zapewne nie wykorzystam)

A może by spróbował samemu ten styropian ułożyć? Jakoś nie zbyt trudna i brudząca robota:)

- bojler 2500 PLN

RAZEM 18 530 PLN

--

Faktycznie, na grubo :D

Na czym można przyciąć ?

U Ciebie na pewno na bardziej wnikliwym szukaniu normalnych ofert bo 60tys.zl za pompę łącznie z podłogówką to cena z kosmosu...

Ale jak się dajesz łapać na "płatne przeglądy" to nic dziwnego ;)

Ja pierwszy "płatny przegląd" robiłem po 5 latach i to na własne życzenie, koszt 200zl :)

Tak było w 2018r,do dzisiaj to jedyny "płatny przegląd",pompa ciągle smiga bez zastrzeżeń.

Przy pompie, PV są bez sensu.

Edytowane przez Arturo1972

A może by spróbował samemu ten styropian ułożyć? Jakoś nie zbyt trudna i brudząca robota:)

Robota prosta, ale tu uchodzi o czas. Sam się będę z tym długo bawił, a kwota za ułożenie jest akceptowalna.

Na czym można przyciąć ?

U Ciebie na pewno na bardziej wnikliwym szukaniu normalnych ofert bo 60tys.zl za pompę łącznie z podłogówką to cena z kosmosu...

Ja pierwszy "płatny przegląd" robiłem po 5 latach i to na własne życzenie, koszt 200zl :)

Tak było w 2018r,do dzisiaj to jedyny "płatny przegląd",pompa ciągle smiga bez zastrzeżeń.

Jak usłyszeli 247m2 (łącznie z garażem) powierzchni grzania podłogówką to kwoty zaczynały się od 80k.

Był też jeden magik co chciał wstawiać grzejniki do garażu zasilane tą samą temp co podłoga ;)

Sama pompa Stieben Eltron HPA-O 13 Premium to 34k.

Można się licytować kto taniej, bo to czy tamto. Ja piszę jak to wygląda u mnie, a przegląd jest obowiązkowy do utrzymania gwarancji na sprzęt i całą infrastrukturę. Tak mówi instalator. Komu mam więc wierzyć? Człowiekowi, który miał mi montować pompę czy prawdą jest to co piszesz, że nie trzeba robić przeglądów?

Ja miałem kiedyś starego Mercedesa, w którym przez parę lat nikt oleju nie wymieniał. Mam teraz pisać, że nie trzeba, bo jeździł i odpalał w największe mrozy?

Jak usłyszeli 247m2 (łącznie z garażem) powierzchni grzania podłogówką to kwoty zaczynały się od 80k.

Był też jeden magik co chciał wstawiać grzejniki do garażu zasilane tą samą temp co podłoga

I ten magik miał sporo racji jak nie po całości.

Ale skoro on dla Ciebie jest magikiem to więcej od Ciebie nie będę oczekiwał :D

Jak się widzi łosia na celu to trzeba to wykorzystać i ustrzelić :D

Edytowane przez Arturo1972

Na czym można przyciąć ?

Co tu przycinać? Jeśli oszczędza się 15k i na dodatek nie płac za ogrzewanie i ma zostać z PV na CO i bytowe ...to ino robić i się nie zastanawiać.

Oczywiście wszystkie wyliczenia/ceny są prawidłowe i jest pozwolenie na grzanie domu z COP1....choć zapewne przepisem jakim,twórca postu nie rzuci, choć chciałbym się mylić.

Aż tak mocno ceny wzrosły ? U mnie dla 135 m2 podłogówki i CO + CWU były 2 faktury

- podłogówka 9000 zł ( styropian układałem sam )

- PC 7 kW wraz z materiałem i robocizną - 23250 zł - dotacja 25%

Rok 2016

W następnym domu będą raczej kable.

I ten magik miał sporo racji jak nie po całości.

Ale skoro on dla Ciebie jest magikiem to więcej od Ciebie nie będę oczekiwał :D

Jak się widzi łosia na celu to trzeba to wykorzystać i ustrzelić :D

Ja bym jednak nie używał takich słów w stosunku co do inwestora, ale jak już zszedłem na Twój poziom to zapytam kto tu jest łosiem?

Ja, bo nie zgodziłem się na jego wyceny?

Czy może instalator, który biegał, skakał, przyjechał na budowę, zrobił mi ofertę, rysunki, podsyłał karty katalogowe, nawijał przez telefon jak rasowy handlowiec i zarobił na mnie okrągłe zero złotych?

Mam tylko nadzieję, że nie jesteś instalatorem.

Twierdzisz, że garaż 67m2, który na co dzień miał być nieogrzewany da się ogrzać w razie W przez dwa małe grzejniki temperaturą jaka idzie w podłogę?

Pan, który będzie mi robił CWU od razu powiedział, że grzejniki tutaj gunwo zrobią i jak chce mieć możliwość to zamontować dwa dobre nadmuchowe elektryczne.

Co tu przycinać? Jeśli oszczędza się 15k i na dodatek nie płac za ogrzewanie i ma zostać z PV na CO i bytowe ...to ino robić i się nie zastanawiać.

Oczywiście wszystkie wyliczenia/ceny są prawidłowe i jest pozwolenie na grzanie domu z COP1....choć zapewne przepisem jakim,twórca postu nie rzuci, choć chciałbym się mylić.

Kto miałby mi zabronić grzać z COP1?

Ponadto będzie klimatyzacja. COP się poprawi.

Kto miałby mi zabronić grzać z COP1?

Ponadto będzie klimatyzacja. COP się poprawi.

Ten kto sprawdza, czy Twój dom jest wykonany zgodnie z zaakceptowanym przez urzędnika projektem, Masz w nim ogrzewanie kablami?

Sama klima? Na mój domek zalecono mi klimę, PC do CWU i małą kozę.

Teoretyzujesz czy masz pewność, bo pytałeś w urzędzie?

Edytowane przez Pytajnick

Ja mam EP 31,3, co nawet dla prądu wynosi poniżej wymaganego 95 dla WT2017. Pozwolenie z maja 2020.

To jak to w końcu jest? PV zmniejsza EP czy nie? Różnie można przeczytać w artykułach.

OZC - 30k Wh/m2

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7438 kWh / rok (łącznie z garażem, którego nie będę ogrzewał)

170m2 x 30 kWh = 5100 kWh

Przewidywana roczna produkcja PV: 8736 kWh

Odbiór energii w wariancie pesymistycznym (0,8 x 8736 = 6 989 kWh).

Jeśli takiego domu jak mój nie będzie można legalnie grzać prądem to jakie domy można?

Witam wszystkich forumowiczów.

Kochani jest w planach budowa domu jednorodzinnego parterowego bez poddasza 125 M2, garaż w bryle budynku 35 M2, ściany beton komórkowy granulacji 500 oscieplony grafit 25cm, parter posadzki styropian 20 cm, strop teriwa styropian 15 cm, poddasze ocieplenie wełna 20 cm, okna 4szybowe, rekuperacja z GWC to tak opisany w skrócie domek. Jest pomysł ogrzewania podłogowego elektrycznego (kable grzejne) nic poza tym (kominki, PC, itp.) Moje pytanie jest skierowane bardziej do tych forumowiczów którzy używają tego rodzaju ogrzewania. Kochani napiszcie ile metrów kwadratowych ogrzewacie kablami i jaki jest koszt takiego rodzaju ogrzewania (przykładowo sezon grzewczy jaki koszt albo jak ktoś może liczył miesiącami np październik, listopad, itd ) . Czekam na wasze odpowiedzi