Kaizen 07.02.2021 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Ja mam EP 31,3, co nawet dla prądu wynosi poniżej wymaganego 95 dla WT2017. Pozwolenie z maja 2020. EP przy jakim źródle masz 31,3? Jak przy pellecie, to przy prądzie będzie x5 i x3 czyli w okolicach 469,5kWh/m2/r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 07.02.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 EP przy jakim źródle masz 31,3? Jak przy pellecie, to przy prądzie będzie x5 i x3 czyli w okolicach 469,5kWh/m2/r Przy PCPW mam 31,3, wiec dla prądu będzie x 3, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.02.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Jeden z kolegów miał rację. Może da się ograniczyć ilość sterowników?one jak sam wiesz robią połowę kwoty. Ja w stosunku do wyceny zrezygnowałem z 3. Może są jeszcze pomieszczenia, w których zamiast przewodów i sterownika można włożyć malutki grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2021 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Przy PCPW mam 31,3, wiec dla prądu będzie x 3, prawda? Jak to na CO i CWU łącznie to gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 07.02.2021 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Jeden z kolegów miał rację. Może da się ograniczyć ilość sterowników?one jak sam wiesz robią połowę kwoty. Ja w stosunku do wyceny zrezygnowałem z 3. Może są jeszcze pomieszczenia, w których zamiast przewodów i sterownika można włożyć malutki grzejnik? Koledzy, zostawmy proszę temat sterowników bo to mój świadomy wybór i mam na to budżet zapewniony. Po prostu lubię takie bajery. Ewentualnie zostanę przy 3 szt Termostat DEVIreg Smart Wi-Fi czarny, pozostałe 5 DEVIreg Touch czarny, ale to jest kosz minus 800 PLN. Właśnie dlatego tak podoba mi się ten system, każde pomieszczenie z inną temperaturą. Salon: 22 st. Sypialnia: 19 st. Łazienka: 24 st. WC: 22 st. Pokój fitness: 18 st. (obecnie po godzinie na bieżni temperatura w małym pomieszczeniu podnosi się o 2 stopnie) Pokój dla gości: 20 st. Pralnia 22 st. Wiatrołap 18 st. (teraz mam nie więcej) Jak to na CO i CWU łącznie to gratulacje. Pytanie czy mogę od tak zrobić kable i klimatyzację czyli PC PP. Jeśli nie, jaką ścieżkę powinienem przejść by zrobić to na legalu? Kable są już rozplanowane, wybrane, oferta przygotowana. https://i.imgur.com/MZ3pA1S.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2021 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Pytanie czy mogę od tak zrobić kable i klimatyzację czyli PC PP. Jeśli nie, jaką ścieżkę powinienem przejść by zrobić to na legalu? Powinien to przyklepać projektant i przeliczyć PCHE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 07.02.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Wychodzi na to, że produkcja PV mocno wpływa na EP. http://www.kregiewe.it.kielce.pl/wp-content/uploads/2014/03/spotkania-branzowe-prezentacja-3.pdf 31,3 x 3 x 0,7 = 65, więc spełniam nawet dla 2021, dobrze liczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.02.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Wychodzi na to, że produkcja PV mocno wpływa na EP. http://www.kregiewe.it.kielce.pl/wp-content/uploads/2014/03/spotkania-branzowe-prezentacja-3.pdf 31,3 x 3 x 0,7 = 65, więc spełniam nawet dla 2021, dobrze liczę? [ATTACH=CONFIG]452764[/ATTACH] Czyli niestety wyszło,że teoretyzujesz ;/ W zeszłym roku najpierw mój KB a później ja usłyszałem w urzędzie (byłem właśnie z tą tabelką do której ktoś tu linki dawał) że PV nie jest źródłem ciepła które oni mają w swoich papierach/tabelkach, bo jak je można brać pod uwagę. skoro nie wiadomo ile energii wyprodukują - tu pani miała pogodę na myśli. Pozostaje więc liczyć, że ktoś nie zwróci uwagi albo ustawodawca da konkretny przepis, pozwalający na mix kable+PV. A gdyby tak projektant na podstawie tej tabelki wpisał ogrzewanie kablami + PV..pewnie by urzędnik się nie zastanawiał? I jeszcze jedno - skoro redakcja muratora również o PV wspomina w tym temacie, to może mają jakąś jasność w temacie przepisów? https://muratordom.pl/budowa/dom-energooszczedny/wskaznik-ep-jak-zmniejszyc-ep-budynku-aa-m7Vh-Ap2y-yBe7.html "Dzięki energii elektrycznej pochodzącej z paneli fotowoltaicznychmożna zmniejszyć wartość EP o 20-100%" Edytowane 7 Lutego 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.02.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Czyli niestety wyszło,że teoretyzujesz ;/ W zeszłym roku najpierw mój KB a później ja usłyszałem w urzędzie (byłem właśnie z tą tabelką do której ktoś tu linki dawał) że PV nie jest źródłem ciepła które oni mają w swoich papierach/tabelkach, bo jak je można brać pod uwagę. skoro nie wiadomo ile energii wyprodukują - tu pani miała pogodę na myśli. Pozostaje więc liczyć, że ktoś nie zwróci uwagi albo ustawodawca da konkretny przepis, pozwalający na mix kable+PV. A gdyby tak projektant na podstawie tej tabelki wpisał ogrzewanie kablami + PV..pewnie by urzędnik się nie zastanawiał? I jeszcze jedno - skoro redakcja muratora również o PV wspomina w tym temacie, to może mają jakąś jasność w temacie przepisów? https://muratordom.pl/budowa/dom-energooszczedny/wskaznik-ep-jak-zmniejszyc-ep-budynku-aa-m7Vh-Ap2y-yBe7.html "Dzięki energii elektrycznej pochodzącej z paneli fotowoltaicznychmożna zmniejszyć wartość EP o 20-100%" Oni mają takie same tabelki, notabene ta jest nieaktualna. W nowej podana jest energia słoneczna,równiez wiatrowa i inne. Co do sposoby liczenia brak jest szczegołowych wytycznych i dlatego kazdy interpretuje je po swojemu. Nawet w skrajnej interpretacji nie mozna załozyc ze czesc energii z PV nie jest zuzywana na biezaco bo jest. Ile tej energii jest zuzywane na biezaco do co i cwu to mozna obliczyc, dla takiej energii wsp. nakładu wynosi 0. Niestety co PINB to inna interpretacja ale nie znaczy to ze nie przyjmą zadnych obliczen. Poza tym nie weryfikują poprawnosci liczenia charakterystyki energetycznej, a przeciez przyjecie odpowiednich wsp. nakładu i odpowiednich procentowych udziałów poszczegolnych nosników energii jest integralną czescia liczenia tej charakterystyki. Jezeli PINB sie czepia wsp nakładu tzn ze charakterystyka jest sprawdzana o ile mozna to tak nazwac bardzo wyrywkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 07.02.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 To inaczej, jakie konsekwencje mi grożą za montaz kabli i PV? Patrząc po tym co się w okolicy buduje, gdzie się budynie i jak się buduje mogę chyba spać spokojnie. Chociaż nie koniecznie, ja nie jestem lokalnym milionerem z koneksjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.02.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 To inaczej, jakie konsekwencje mi grożą za montaz kabli i PV? Patrząc po tym co się w okolicy buduje, gdzie się budynie i jak się buduje mogę chyba spać spokojnie. Chociaż nie koniecznie, ja nie jestem lokalnym milionerem z koneksjami. https://glogow.naszemiasto.pl/prawnik-wyjasnia-samowola-budowlana-i-jej-konsekwencje/ar/c1-7437237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.02.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Oni mają takie same tabelki, notabene ta jest nieaktualna. W nowej podana jest energia słoneczna,równiez wiatrowa i inne. Co do sposoby liczenia brak jest szczegołowych wytycznych i dlatego kazdy interpretuje je po swojemu. Nawet w skrajnej interpretacji nie mozna załozyc ze czesc energii z PV nie jest zuzywana na biezaco bo jest. Ile tej energii jest zuzywane na biezaco do co i cwu to mozna obliczyc, dla takiej energii wsp. nakładu wynosi 0. Niestety co PINB to inna interpretacja ale nie znaczy to ze nie przyjmą zadnych obliczen. Poza tym nie weryfikują poprawnosci liczenia charakterystyki energetycznej, a przeciez przyjecie odpowiednich wsp. nakładu i odpowiednich procentowych udziałów poszczegolnych nosników energii jest integralną czescia liczenia tej charakterystyki. Jezeli PINB sie czepia wsp nakładu tzn ze charakterystyka jest sprawdzana o ile mozna to tak nazwac bardzo wyrywkowo. Czyli jak wszędzie w urzędzie...totolotek. Gdyby więc projektant wpisał kable i PV ,dodał lawinę cyferek, to urzędnik by to zaakceptował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.02.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 ... Gdyby więc projektant wpisał kable i PV ,dodał lawinę cyferek, to urzędnik by to zaakceptował. Prawdpodobnie, bo na 100% PINB-u nie mozna byc pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2021 00:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Wychodzi na to, że produkcja PV mocno wpływa na EP. http://www.kregiewe.it.kielce.pl/wp-content/uploads/2014/03/spotkania-branzowe-prezentacja-3.pdf 31,3 x 3 x 0,7 = 65, więc spełniam nawet dla 2021, dobrze liczę? [ATTACH=CONFIG]452764[/ATTACH] Archeolog? 0,7 dla PV to było w tym rozporządzeniu Jak widać uchylone 2014-10-03 - od tego czasu dla energii słonecznej jest 0,00000. Ale przecież PV nie grzeje - produkuje prąd (zero jest dla kolektorów - i konia z rzędem dla kogoś, kto udowodni, że PV ongrid grzeje mu CWU czy dom). A prąd (nie ważne, czy kupisz taryfę ekosuper naj 100% oze, czy 100% z węgla) ma współczynnik 3,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Bufor ciepła to też jest COP1 i nie przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 08.02.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Bufor ciepła to też jest COP1 i nie przejdzie? Też nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czemu to takie skomplikowane? Mój projektant mówi, że zmiana sposobu ogrzewania to zmiana nie istotna i nie ma się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2021 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czemu to takie skomplikowane? Mój projektant mówi, że zmiana sposobu ogrzewania to zmiana nie istotna i nie ma się czym martwić. Zmianę nieistotną musi udokumentować. I musi być zgodna z prawem (w tym z limitem EP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.02.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czemu to takie skomplikowane? Mój projektant mówi, że zmiana sposobu ogrzewania to zmiana nie istotna i nie ma się czym martwić. Projektant powiedział czy jego zdanie podziela lokalny PINB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 08.02.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Powinien to przyklepać projektant i przeliczyć PCHE. A po co przeliczać PCHE skoro od 09.03.2015 nie są wymagane świadectwa charakterystyki energetycznej dla budynków nowo budowanych a jedynie dla sprzedawanych i wynajmowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts