asolt 08.02.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 A po co przeliczać PCHE skoro od 09.03.2015 nie są wymagane świadectwa charakterystyki energetycznej dla budynków nowo budowanych a jedynie dla sprzedawanych i wynajmowanych? Rozrozniasz PCHE od ŚCHE?, jezeli nie to pora sie douczyc w tej materii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Mogę Was prosić o komentarz do wyniku OZC? Całkowita projektowa strata ciepła: 7957 W Powierzchnia całkowita: 247 m2 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7438 kWh/rokWskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie: 30 kWh/2/rok Powierzchnia, którą będę ogrzewał: 170 m2170 m2 x 30 kWh = 5100 kWh 5100 kWh - energia potrzebna na ogrzewanie powierzchni mieszkalnej domu. Dla kabli COP1: 5100 kWh / 1 = 5100 kWhDla PC PW COP2,7: 5100 kWh / 2,7 = 1889 kWh * * - Średnia sezonowa sprawność układu grzewczego dla PC PW: 2,7 Koszty: Kable: 5100 kWh x 0,4 PLN = 2040 PLN (0,4 PLN - średni koszt kWh w G12W)PC PW: 1889 kWh x 0,66 PLN = 1247 PLN Różnica: 2040 PLN - 1247 PLN = 793 PLN Dobrze to liczę? 2040 PLN za ogrzanie dużego domu kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.02.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 ... Kable: 5100 kWh x 0,4 PLN = 2040 PLN (0,4 PLN - średni koszt kWh w G12W) PC PW: 1889 kWh x 0,66 PLN = 1247 PLN Różnica: 2040 PLN - 1247 PLN = 793 PLN Dobrze to liczę? 2040 PLN za ogrzanie dużego domu kablami? Dlaczego liczysz po innej (wyzszej cenie) dla PC? Nie ma zadnych przeciwskazan aby dla PC była równiez taryfa G12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Przy wyborze PC PW nie widzę ekonomicznego sensu posiadania G12W i akumulowania ciepła, ale mogę policzyć jedną stawkę dla prostego rachunku. Kable: 5100 kWh x 0,4 PLN = 2040 PLNPC PW: 1889 kWh x 0,4 PLN = 756 PLN Różnica: 2040 PLN - 756 PLN = 1284 PLN Tak wygląda różnica w PLN dla tych systemów ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.02.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Przy wyborze PC PW nie widzę ekonomicznego sensu posiadania G12W i akumulowania ciepła, ale mogę policzyć jedną stawkę dla prostego rachunku. Kable: 5100 kWh x 0,4 PLN = 2040 PLN PC PW: 1889 kWh x 0,4 PLN = 756 PLN Różnica: 2040 PLN - 756 PLN = 1284 PLN Tak wygląda różnica w PLN dla tych systemów ogrzewania? A cwu gazem ? Czym się różni w użytkowania pompa ciepła od kabli, że nie widzisz sensu grzać pompą w taniej taryfie ? Edytowane 8 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 08.02.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Przy wyborze PC PW nie widzę ekonomicznego sensu posiadania G12W i akumulowania ciepła, ale mogę policzyć jedną stawkę dla prostego rachunku. Kable: 5100 kWh x 0,4 PLN = 2040 PLN PC PW: 1889 kWh x 0,4 PLN = 756 PLN Różnica: 2040 PLN - 756 PLN = 1284 PLN Tak wygląda różnica w PLN dla tych systemów ogrzewania? Tak mniej więcej netto wychodzi, chodź "kablarze" zwykle w II taryfie grzeją więc koszt jest mniejszy. Dodaj jeszcze w porównaniu koszty inwestycyjne dla każdego z systemu oraz koszty przeglądów (PC) rocznych i wtedy sprawdź kiedy (po ilu latach) oba systemy się spotkają (koszt inwestycji + koszt eksploatacji) Edytowane 8 Lutego 2021 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 A cwu gazem ? Czym się różni w użytkowania pompa ciepła od kabli, że nie widzisz sensu grzać pompą w taniej taryfie ? CWU to temat poboczny i nie biorę tego pod teraz pod uwagę, dla mnie najważniejsze obecnie jest ogrzewanie. Wiem, że przy PC PW dużo taniej wychodzi CWU niż w każdym innym systemie, ale kiedy i czy w ogóle zwróci się jej zakup w porównaniu np. do bojlera za 2500 PLN, którego stawiam sobie w pralni blisko łazienek i nie bawię się nawet w cyrkulację. Zrozumcie mnie proszę. Dziś płacę prawie 4500 PLN brutto za ogrzewanie domu i CWU gazem z sieci. Komfort znikomy, jeden sterownik do całego ogrzewania. Dom z 2010 roku o powierzchni ledwo 100m2, więc jeśli w nowo budowanym domu będę płacił tą samą kwotę za wszystko, będę bardzo zadowolony. Nie uwzględniam tutaj PV. Dziś montuję bojler 150l na dwie osoby, za 5 lat jak ktoś wymyśli inną bardziej ekonomiczną formę grzania wody to będę miał możliwość szybkiej zmiany, więc nie przykładam do tego dużej wagi, gdyż dziś w okresie nie grzewczym płacę prawie 100 PLN miesięcznie za grzanie wody gazem. Nie jestem przeciwnikiem pomp, po prostu uważam, że początkowy nakład finansowy jest niewspółmiernie wysoki do tego co ofertuje. Nie wiedzę sensu posiadania G12W przy PC PW, bo w tym przypadku nie robiłbym akumulacyjnej posadzki. Mając taki drogi system ogrzewania wymagałbym od niego więcej niż nocne ładowanie ciepła w podłogę. Jeśli dodam PV to produkcja pokryje mi koszt ogrzewania, a od kwietnia do października praktycznie codziennie PV będzie mi grzało wodę bez strat na oddawanie do sieci. Tak mniej więcej netto wychodzi, chodź "kablarze" zwykle w II taryfie grzeją więc koszt jest mniejszy. Dodaj jeszcze w porównaniu koszty inwestycyjne dla każdego z systemu oraz koszty przeglądów (PC) rocznych i wtedy sprawdź kiedy (po ilu latach) oba systemy się spotkają (koszt inwestycji + koszt eksploatacji) Przy moich założeniach nawet nie ma co liczyć, bo to się nie zwróci. Prędzej będzie u nas klimat śródziemnomorski, albo kupię nową PC. Zakładam oczywiście, że kable położę sam. Hydrauliki nawet bym się nie dotykał. Nie przekonuję Was do swoich racji, proszę tylko o weryfikację wyliczeń i potwierdzenie, jeśli OZC jest wyliczone dobrze, to tak to właśnie będzie wyglądało kosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2021 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Tak wygląda różnica w PLN dla tych systemów ogrzewania? COP przy PC raczej większy wyjdzie. Za to trzeba doliczyć przeglądy gwarancyjne i naprawy i uwzględnić zmianę pieniądza w czasie. W pierwszym poście masz link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 08.02.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Piszesz o COP dla urządzenia czy całego układu? Mi hydraulik w szczerej rozmowie powiedział, że dla całości na tak dużej powierzchni raczej bliżej 2.5 niż 3. Ten sam człowiek mówi, że 15 lat będzie działać, a co później to nie wiadomo. To nie są już te same pompy, które robili 20 lat temu i chodzą do dziś. Co rok jeździ do gruntowej na przegląd. Montowana była w 2001 roku, a a cały koszt dla domu 140m2 to 80k PLN! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2021 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Piszesz o COP dla urządzenia czy całego układu? Dla całego układu. Pamiętaj też o CWU grzanym przez cały rok. COP raczej wyjdzie znacznie większy, niż 3. COPy najsłabszej pompy z tego posta Więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 09.02.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie chce za głęboko wchodzi w temat PC PW w wątku o kablach, ale... Ekipa z projektstodoala.pl podsumowała roczną pracę PC PW w 2019. Sumaryczne zużycie prądu przez powietrzną pompę ciepła w 2019 roku to: 2954 kWh czyli średnio 246 kWh/miesięcznie. Energia wygenerowana i dostarczona przez powietrzną pompę ciepłą w 2019 roku wyniosła 8127 kWh (1423 CWU i 6704 kWh ogrzewanie). Czyli średni Współczynnik COP charakteryzujący sprawność pompy w całym roku wyniósł 2,75. https://www.projektstodola.pl/2020/02/17/pompa-ciepla-koszt-rocznej-eksploatacji/ Mają pompę Mitsubishi Electric Ecodan 8kW, dla której SCOP wg producenta wynosi 3,36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.02.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie chce za głęboko wchodzi w temat PC PW w wątku o kablach, ale... Ekipa z projektstodoala.pl podsumowała roczną pracę PC PW w 2019. https://www.projektstodola.pl/2020/02/17/pompa-ciepla-koszt-rocznej-eksploatacji/ Mają pompę Mitsubishi Electric Ecodan 8kW, dla której SCOP wg producenta wynosi 3,36. Czyli Mitsu to badziewie Takie dane to o kant d....y rozbić. Oczywistą oczywistością jest, jak to GURU niektórych się wyraził, że przy wysokiej temp.zasilania, każda pompa ciepła będzie miała niski COP,to jest normalne i naturalne i to bez propagandy z TVPis. Kiedy będzie taka wysoka temp.zasilania ? Tylko i wyłącznie w przypadku grzejników ściennych. Dlatego jak mantrę powtarzam, że pompa ciepła, czy to gruntowa czy powietrzna nie nadaje się pod grzejniki ścienne. Chyba, że goście pakujący tam pompę są tego świadomi, że taniej wyszedł by im gaz ziemnych, ale boją się wybuchu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.02.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Czyli Mitsu to badziewie Takie dane to o kant d....y rozbić. Oczywistą oczywistością jest, jak to GURU niektórych się wyraził, że przy wysokiej temp.zasilania, każda pompa ciepła będzie miała niski COP,to jest normalne i naturalne i to bez propagandy z TVPis. Kiedy będzie taka wysoka temp.zasilania ? Tylko i wyłącznie w przypadku grzejników ściennych. Dlatego jak mantrę powtarzam, że pompa ciepła, czy to gruntowa czy powietrzna nie nadaje się pod grzejniki ścienne. Chyba, że goście pakujący tam pompę są tego świadomi, że taniej wyszedł by im gaz ziemnych, ale boją się wybuchu.. Akurat ta chata ma 100% podłogówki, aczkolwiek ten niski COP zastanawiający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.02.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Akurat ta chata ma 100% podłogówki, aczkolwiek ten niski COP zastanawiający. Czyli coś tam zostało spier... Nie chce mi się oglądać ale jak będzie czas to rzucę okiem na to i znajdę babola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 09.02.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Powierzchnia całkowita: 247 m2 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7438 kWh/rok Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie: 30 kWh/2/rok Powierzchnia, którą będę ogrzewał: 170 m2 170 m2 x 30 kWh = 5100 kWh Wybacz, ale nie rozumiem tego toku myślenia. Chociaż mogę się mylić, bo powyższe wypowiedzi nie negują Twojego liczenia. Ale.... Zastanawiam się jak to działa. Masz dom 247 mkw. Żeby go ogrzać do np. 21 stopni potrzebujesz rocznie 7.4 mWh. I teraz, zakładasz, że np. jeśli zaczniesz ogrzewać połowę domu, to będziesz potrzebował równo. 3.7 mWh. No wg mnie jednak sporo więcej. Moim zdaniem, duża część ciepła jednak będzie Ci uciekała na część nieogrzewaną (chyba, że masz odizolowane pomieszczenia... ale jeszcze jest problem wentylacji jeśli jest mechaniczna, też częściowo jest wychładzana przez nieogrzewane pokoje). Nieogrzewane pokoje na pewno nie będą miały temperatury takiej jak na zewnątrz. Siłą rzeczy ich ciepło to jest strata z ogrzewanej części. Jeśli mamy iść głębiej w tą analizę - to co z zyskami słonecznymi? A jeśli jest ogromne okno od południa w części nieogrzewanej? Ono ci zmniejszyło zapotrzebowanie na 30 kwh, ale przez to, że jest w części nieogrzewanej, ono dla Twoich obliczeń nie ma żadnego znaczenia. Jak to OZC zostało zrobione? Zwykle podajesz jaka część jest ogrzewana a jaka nie i wtedy wszystko jasne. Obliczanie, że całość jest ogrzewana, a potem robienie proporcji moim zdaniem nie jest do końca poprawne. PS co do COPu PC, podobno 2.6 to realny wynik, ale nie umiem znaleźć inne źródła niż to. PS2 jeśli chcemy rzeczowo porównać kable w G12W i PC w G11, trzeba by też porównać o ile wzrośnie koszt prądu dla wszystkich innych urządzeń. Jednak przez system grzewczy i jego taryfę, sprawiamy że, lodówka, telewizor i inne sprzęty będą droższe w utrzymaniu bo będą korzystać także z drogiego prądu. Edytowane 9 Lutego 2021 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 10.02.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Wybacz, ale nie rozumiem tego toku myślenia. Chociaż mogę się mylić, bo powyższe wypowiedzi nie negują Twojego liczenia Już wyjaśniam, część nieogrzewana to duży garaż i pom techniczne. Grzeje całą część mieszkalną. Wiem, że nie powinienem odejmować od tego dokładnie tyle co nie ogrzewam i mnożyć przez zapotrzebowanie, ale coś przyjąć muszę. Część mieszkalna od garażowej będzie odizolowana matą termiczną i styropianem min 15cm. Między garażem i wiatrołapem bardzo ciepłe i szczelne drzwi. Wylewka też będzie dobrze odizolowana. Czy zatem mogę przyjąć, że 10% ciepła z domu ucieknie do garażu i te 10% rocznie więcej będę musiał dostarczyć. Od południowego zachodu mam prawie 29m2 okien, w tym 2 X HST 280cm oraz witrynę 600cm. Tak to będzie wyglądać. Część fioletowa - nieogrzewana. https://i.imgur.com/Q3JLPSD.jpg Fundament pozwoliłem sobie ocieplić 20cm styropianu zamiast 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 .... Czy zatem mogę przyjąć, że 10% ciepła z domu ucieknie do garażu i te 10% rocznie więcej będę musiał dostarczyć. .... To tylko zgadywanie lub pobozne zyczenia. Liczenia proporcjonalnosci prowadza do sporych błedów czyli sens takiego liczenia jest zaden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 10.02.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Ok, czyli sytuacja nie jest taka zła bo dość dobrze masz odizolowaną część nieogrzewaną. Pytanie jak ze stropem? Tam może być lekki mostek. Jeśli się uprzesz możesz dodać pasek pół metrowy styropianu przy suficie. Ale wiadomo -estetyka. Myślę, że też nie ma co się spinać o każdy kWh, w końcu OZC też Ci nie wyjdzie zawsze w 100% zgodne z rzeczywistościa - chociażby zimy są różne, więc 10% to dość dobra dokładność. Więc jeśli licząc że koszt kabli wyjdzie u Ciebie 5k, a koszt PC + podłogówka i kotłownia to 50k to masz 45k do przodu. Odpowiedź nasuwa się sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 10.02.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jakby nie liczył, nawet w wariancie pesymistycznym, nie kalkuluje mnie się POMPA CIEPŁA. Nie stać mnie na ogrzewanie pompą ciepła. Wariant pesymistyczny: 1. + 10m2 do ogrzania 2. + 10% do sumy zapotrzebowania: 5940 kWh= 5500 kWh + 10% (strata ciepła do garażu) 3. Uzysk PV - oddaję 20% do sieci, nie pobieram na bieżącą konsumpcję. SCOP PC do ogrzewania: 2,7 SCOP PC do CWU: 3,5 Produkcja PV: 8 820,00 - 9,9 kWp, dach 30 stopni, azymut 240 stopni Konsumpcja: 0,00 Do odbioru: 80% Pozostanie: 7 056 kWh Porównałem również koszty roczne przez 20 lat, zakładając serwis tylko serwis PC (350 PLN) oraz 3 procentowy wzrost ceny. Nie zakładam awarii kabli i PC. Dopiero widać różnicę. Nie przewiduję awarii kabli, sterowników i PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 10.02.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jeśli dobrze rozumiem Twoje założenia, to do kabli dorzucasz PV za 40 tys, które rocznie mają ci dać 7mWh. Czyli zwrócą Ci się za 9-10 lat. To już otwarte pytanie czy inwestycja w panele ma sens. 10 lat to niestety dość długo.... Każdy serwis i naprawa wydłuża ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts