sanderka77 04.04.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Witam Mam pewien problem. Przy montażu okien tarasowych okazało się, że facet źle wymierzył wysokość okna. Uznał wysokość wylewki za końcową wysokość podłogi i teraz brakuje około 1,7 cm. Po prostu po wylaniu wylewek brakuje miejsca na podłogę. Cała hydraulika i wszystko jest obliczone na wylewkę ( styropian + wylewka ) 23 cm. Nie mogę jej opuścić, ponieważ wtedy będzie problem ze schodami i szafkami w kuchni ( blat jako parapet). Czy można podkuć nadproże o te 1,5 cm i podnieść okno do góry? Murarz powiedział ,że w drodze wyjątku można, ponieważ zbrojenie idzie na wysokości 3 cm. Chciałam zasięgnąć Waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.04.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 O nadproże to najlepiej pytaj swojego projektanta/konstruktora lub kierownika budowy - my nie znamy Twoich rozwiązań projektowych, obciążeń belki itd. Może być bez problemu, a może nie. W zasadzie, to problem tego, co mierzył otwór - nie koniecznie Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Chciałam zasięgnąć Waszej opinii. Czemu chcesz ponosić konsekwencje (w tym ryzyko problemów w przyszłości) za czyjś błąd? Źle zmierzył - niech on poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.04.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Może kolega zapłacił już za całość zamówienia i teraz jest w kropce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 05.04.2017 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Cała hydraulika i wszystko jest obliczone na wylewkę ( styropian + wylewka ) 23 cm. Nie mogę jej opuścić, ponieważ wtedy będzie problem ze schodami i szafkami w kuchni ( blat jako parapet). Jak się nie da z gośćmi od okien, jak się nie da z nadprożem to 3 opcję masz zjechanie brakujących 2 cm z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 05.04.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Jakie sa te okna tarasowe ? HSy ? PSK ?Czy zwykle balkonowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 05.04.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Przy montażu okien tarasowych okazało się, że facet źle wymierzył wysokość okna. Uznał wysokość wylewki za końcową wysokość podłogi i teraz brakuje około 1,7 cm. Co to za okropny facet od okien. Ślepy jakiś! Nie zauważył precyzyjnie naniesionego przez inwestora repera wysokości gotowej posadzki:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 05.04.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Co to za okropny facet od okien. Ślepy jakiś! Nie zauważył precyzyjnie naniesionego przez inwestora repera wysokości gotowej posadzki:-). A co to takiego na Polskich budowach ? Jakieś nieznane słowo. Z kosmosu lub najstraszliwszego horroru Repper ? Jakiś facet od reperacji ? Jak go nanieść na ścianę ? Przybić gwoździem ? Kolego T12345T. Wymagasz za wiele, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.04.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam Mam pewien problem. Przy montażu okien tarasowych okazało się, że facet źle wymierzył wysokość okna. Uznał wysokość wylewki za końcową wysokość podłogi i teraz brakuje około 1,7 cm Podkuć i przeprosić się wzajemnie za problem. Jeśli to balkon rozwierny to położyć podłogę do okna (a nie pod). NOTORYCZNIE Inwestorzy NIE ZNAJĄ swojego poziomu ZERO (czyli KOŃCOWEGO, włącznie z podłogą). Czy gdybym wymuszał podpis pod tym co mówią ludzie, to uznalibyście że winny jest jednak ten co źle wskazał? Czy nadal pomiarowiec który ma odwalić robotę za wszystkich poprzedników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 05.04.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 w załączniku do umowy zawsze zapisuję docelowy poziom wykończonej posadzki oraz względem jakiego miejsca został mierzonyNiestety repery na naszych budowach to rzadkość wręcz sporadyczne przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 05.04.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Panowie, to jacyś wyrozumiali się zrobili:-). Ja chociaż chyba idę w odwrotną stronę. Chętnie pomagam i podpowiadam, ale jak ktoś zaczyna od "facet źle wymierzył", to coś się we mnie buntuje. Nie wiem jak było na tej budowie, ale jeśli "standard", to chyba zacząłbym od: "Kurka wodna nie naniosłem wysokości i stało się. Jest kucha. Pomóżcie." Wtedy nie ma sprawy. A jeśli "facet źle wymierzył", a poziomy były naniesione, to zwyczajna reklamacja. Żadnego kucia. Wymiana okna na wyrób o prawidłowym wymiarze. Koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanderka77 05.04.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o zdanie "facet źle wymierzył" to sam się przyznał do błędu. Chcieliśmy jakoś normalnie rozwiązać problem, nie narażając nikogo na nieprzyjemności i koszty. Mylić się rzeczą ludzką no ale chyba nie każdy zrozumiał, że ja tylko pytam o rozwiązanie a nie oskarżam. Problem mamy rozwiązany, nadproża delikatnie skrócone, okna już wmontowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts