Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ostatnie kilka tygodni poświęciliśmy na poszukiwania i spotkania w sprawie wyboru systemu do budowy domu. Jako, że budżet mamy ograniczony szukamy domu szkieletowego/systemowego.

Na tapecie mamy na tą chwilę dwie firmy Interstyl dom z Nowego Sącza -oraz Zimmerman Haus Jemielnica

Nie jesteśmy ekspertami, ale widzimy, że te dwie firmy różnią się systemem budowania domów.

Mam do Was kilka pytań odnośnie tych rozwiązań - czy miał ktoś już jakieś doświadczenia z tymi firmami? Jeśli tak to polecacie czy nie?

Zagwozdką dla nas młodych jest również system do ocieplenia domu. Interstyl montuje piec na eko groszek, natomiast zimmermann pompę ciepła LG z rekuperację ( reklamują się, że domek około 85m2 - koszt grzania to około 700zł / rok - jest to w ogóle możliwe? Ogrzewanie w całym domu do podłogówka. Z tego co wiem to na nią nie można kłaść paneli.. więc równoznaczne jest to z tym, że w całym domu muszą być wyłożone kafelki?

Który system ogrzewania polecacie?

Jeśli mój pierwszy post trafił nie tu gdzie trzeba - przepraszam i proszę przenieść do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Redakcja
https://forum.murator.pl/topic/228300-wyb%C3%B3r-dom-w-systemie-kanadyjskim-czy-dom-prefabrykowany/

Jeśli mój pierwszy post trafił nie tu gdzie trzeba - przepraszam i proszę przenieść do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam!

Skoro firma montuje piec na ekogroszek standardowo i nie montuje rekuperacji, znaczy się, że ich domy są słabo zaizolowane i reprezentują poziom technologiczny z ubiegłego wieku. Innymi słowy kasa wywalona w błoto.

700 zł na rok to normalny wynik dla PC przy takiej powierzchni.

Ja mam panele na podłogówce. Są na forum użytkownicy, którzy mają parkiety na podłogówce. Temperatura prawidłowo wykonanej, WSPÓŁCZESNEJ podłogówki jest na tyle niska, że praca drewna jest ograniczona. Jednak, ponieważ drewno jest izolatorem, w przypadku parkietu, stosuje się gęściej upakowane pętle niż przy podłodze z gresu/płytek, ponieważ ciepło jest słabiej przekazywane do pomieszczenia.

Mity o podłogówce, o których naczytasz się w necie, dotyczą instalacji wysokotemperaturowych sprzed 30-40 lat, kiedy po prostu budowało się z tego co było a nie jak powinno się wykonywać. Wówczas podłogówkę traktowano jak zwykły grzejnik i ładowano w nią wodę o temp. 90 stopni!

Prawidłowo wykonana podłogówka zasilana jest wodą o temperaturze ok. 35-38 stopni. Czyli efektywna temperatura podłogi to jakieś 26-28 stopni. Tyle co ziemia latem na zewnątrz. Jak chodzisz boso, nawet nie czujesz ciepła. Dlatego podłogówka może być montowana także pod meblami, można przykryć ją dywanem. W żaden sposób nie ogranicza aranżacji wnętrz.

O ogrzewaniu poczytasz więcej w dziale "Ogrzewanie".

Swoją drogą nie bardzo rozumiem dlaczego mając ograniczony budżet wybieracie prefabrykaty? To jeden z droższych systemów budowy.

Szkielet a technologia tradycyjna są porównywalne cenowo.

Edytowane przez Elfir
Skoro firma montuje piec na ekogroszek standardowo i nie montuje rekuperacji, znaczy się, że ich domy są słabo zaizolowane i reprezentują poziom technologiczny z ubiegłego wieku. Innymi słowy kasa wywalona w błoto.

700 zł na rok to normalny wynik dla PC przy takiej powierzchni.

Ja mam panele na podłogówce. Są na forum użytkownicy, którzy mają parkiety na podłogówce. Temperatura prawidłowo wykonanej, WSPÓŁCZESNEJ podłogówki jest na tyle niska, że praca drewna jest ograniczona. Jednak, ponieważ drewno jest izolatorem, w przypadku parkietu, stosuje się gęściej upakowane pętle niż przy podłodze z gresu/płytek, ponieważ ciepło jest słabiej przekazywane do pomieszczenia.

Mity o podłogówce, o których naczytasz się w necie, dotyczą instalacji wysokotemperaturowych sprzed 30-40 lat, kiedy po prostu budowało się z tego co było a nie jak powinno się wykonywać. Wówczas podłogówkę traktowano jak zwykły grzejnik i ładowano w nią wodę o temp. 90 stopni!

Prawidłowo wykonana podłogówka zasilana jest wodą o temperaturze ok. 35-38 stopni. Czyli efektywna temperatura podłogi to jakieś 26-28 stopni. Tyle co ziemia latem na zewnątrz. Jak chodzisz boso, nawet nie czujesz ciepła. Dlatego podłogówka może być montowana także pod meblami, można przykryć ją dywanem. W żaden sposób nie ogranicza aranżacji wnętrz.

O ogrzewaniu poczytasz więcej w dziale "Ogrzewanie".

Swoją drogą nie bardzo rozumiem dlaczego mając ograniczony budżet wybieracie prefabrykaty? To jeden z droższych systemów budowy.

Szkielet a technologia tradycyjna są porównywalne cenowo.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź odnośnie ogrzewania! Na pewno poczytam na ten temat.

Pytasz mnie o decyzję prefabrykatów. Nie znam się na tym dokładnie, ale cena za domek z metrażem jaki nas interesuje jest dla nas znośna i nie przekroczy zamierzonego budżetu - dlatego taka decyzja.

Szkielet, który oglądaliśmy ( ten z ekogroszkiem ) był w podobnej cenie jak prefabrykat od Zimmermana z pompą ciepła.

Jak chcecie taki mniejszy domek to nie pakujcie się w szkielet czy prefabrykaty. Ja też kiedyś chciałem taki szkieletowy ale dość dokładnie przyglądałem się budowie takiego domu od podstaw bo budował takowy znajomy poprzez jakąś firmę. No i zmieniłem zdanie, o ile sam szkielet wygląda solidnie to już ściany, podłogi, dach, stropy nie są takie solidne. Szkieleciaki pod względem kosztów wcale nie są tańsze w budowie i nic w nich nie zrobisz sam. Zapłacić trzeba kwalifikowanym pracownikom którzy wybudują od podstaw tj za robociznę, materiały, organizację prac itd. A to podnosi koszt, masz z głowy cały proces budowania ale niestety trzeba za to zapłacić. To tak jakby zlecić budowę domu tradycyjnego murowanego jakiemuś deweloperowi.

Witam wszystkich serdecznie :) :D

Jestem ponieważ planujemy z narzeczonym budowę domu o powierzchni do 100m2, nic spektakularnego mały parterowy domek bez garażu.

Od ponad pół roku czytamy o różnych technologiach budowy, ciągle pojawiają się nowe lepsze, bardziej energooszczędne itd. Ostatnio zainteresowała mnie metoda budowy w systemie SIP macie może jakieś zdanie na ten temat ?? Może jakieś doświadczenia. My już dyskutowaliśmy nad wieloma technologi począwszy od domów tradycyjnych murowanych, przez domy z bali, styropianu, prefabrykatów itd. I szczerze powiem że nie mamy zielonego pojęcia. Wizja budowy domu i zatopienia się w kredyt na 300tys mnie przeraża . Chciałabym z wami podyskutować, poradzić się jaką metodę wybrać żeby zaoszczędzić i nie żałować później . Pozdrawiam Sylwia :bye:projekt-domu-elka_2-wizualizacja-frontowa.jpgwizualizacja_1_dom_przy_makowej_3_ce.jpg

• 5 months później...

Jesteśmy posiadaczami domu wybudowanego w technologii szkieletowej przez firmę [reklama]. Budowa domu do stanu deweloperskiego trwała trzy miesiące. Mamy rekuperację, pompę ciepła LG i ogrzewanie podłogowe. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z firmą [reklama], budowa przebiegała bez zakłóceń, ekipa budowlana bez zarzutu, kontakt z właścicielami firmy przyjazny. Na podłogach mamy panele winylowe, ogrzewanie działa , rekuperacja też. Dom jest ciepły, dźwiękoszczelny. Mieszkamy od kilku tygodni, więc trudno nam ocenić koszty ogrzewania, bo zima jeszcze przed nami. Jeżeli chodzi o koszt budowy do stanu deweloperskiego, to jest naprawdę niski w porównaniu z tradycyjną technologią. Polecam firmę [reklama] jako naprawdę solidnego wykonawcę

pozdrawiam

Edytowane przez Elfir
Odpowiedź do Elfir. Nie rozumiemy , dlaczego inni forumowicze mogą używać nazwy firmy budowlanej, a inni nie. Odpowiedzieliśmy na pytanie OszolomWRC, który użył nazwy firmy, która nam wybudowała energooszczędny dom z pompą ciepła i rekuperacją, dlatego ją rekomendujemy, jak również technologię, w której dom został zbudowany. Nie mamy czasu na ciągłe przebywanie na forum i nie zależy nam na ilości postów, ale na tym, aby odpowiedzieć na pytanie forumowiczów. Rekomendujemy firmę [reklama], odpowiadając na pytanie zadane przez OszolomWRC. Jeżeli według moderatora jednopostowa wiarygodność wpisu jest zerowa, to można zastanowić się nad wiarygodnością całego forum. pozdrawiamy Edytowane przez Elfir

Dlatego, że inni forumowicze nie mają płacone za te polecenia i piszą z własnego doświadczenia, które udokumentowali na forum chociażby pisząc swoje dzienniki budowy.

O tym, że wpis jest bardzo mało wiarygodny świadczy chociażby chwalenie jakości działania ogrzewania w domu, który odebrało się kilka tygodni temu. Latem musicie grzać? To jaki on energooszczędny?

Elfir, nie można obrażać i oskarżać ludzi, nie znając ich. Posądzanie nas o płatną reklamę firmy jest co najmniej niegrzeczne!!! Tak , wypróbowaliśmy ogrzewanie pompą ciepła w chłodne noce( a takie we wrześniu są normą w naszym klimacie) , żeby sprawdzić jak działa. I działa!!! Dom w technologii szkieletowej spełnia oczekiwania osób, takich jak my , nie dysponujących zbyt dużym budżetem. Poza tym pompa ciepła nie powoduje zanieczyszczenia powietrza, co w dobie smogów i braku oddechu w miastach i na wsiach na pewno ma znaczenie. Wszystkim, którzy chcą zbudować dom szybko, energooszczędny i tani , polecamy dom budowany w technologii drewnianej, szkieletowej z zastosowaniem pompy ciepła i rekuperacją. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów. Jednopostowcy! .... Chociaż już nie, bo napisaliśmy trzy;) może będziemy bardziej wiarygodni?

Czytając wiadomości zauważam, że rozmowa schodzi na niewłaściwy tor. Sądzę, że na forum chodzi o podawanie merytorycznych argumentów a nie "hejtowanie" kogokolwiek. Jeżeli Pani jest zadowolona z firmy i piszę, że tak jest to nie wiem czemu Elfir podważa jej zdanie ?

Odnosząc się do komentarza, że "dom jest zimny" pozwolę sobie wytłumaczyć pojęcie POJEMNOŚCI CIEPLNEJ W BUDYNKACH SZKIELETOWYCH. Jeżeli wypowiada się Pan w temacie to również powinien Pan dobrze wiedzieć o tym pojęciu. Zapraszam do literatury.

Pojemność cieplna

Podstawowy parametr różniący ściany szkieletowe od jakichkolwiek innych. W pewnym uproszczeniu chodzi tu o ilość energii cieplnej, którą materiał może przyjąć lub oddać do otoczenia. W wypadku ścian murowanych jest ona zwykle dość duża lub bardzo duża. Dzięki temu temperatura w tak skonstruowanym budynku jest z reguły dość stabilna, przestrzeń wolno się nagrzewa i równie wolno wychładza. W wypadku ścian w technologii szkieletowej pojemność cieplna jest bardzo mała. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać wadą, ale cecha ta właściwie wykorzystana staje się ogromną zaletą. Przede wszystkim pozwala na precyzyjne i szybkie sterowanie temperaturą. Dzięki temu że nie musimy ogrzać murów a jedynie powietrze wewnątrz nich, podniesienie temperatury w pomieszczeniu odbywa się błyskawicznie i nie wiąże się z dużymi kosztami paliwa. Podobnie rzecz się ma z chłodzeniem pomieszczeń. W wersji najprostszej mowa tu o krótkotrwałym otwarciu okna wieczorem po upalnym dniu. W wypadku domu w technologii murowanej nie da to wiele - chłodne powietrze wpuszczone z zewnątrz natychmiast nagrzeje się od gromadzących dużą ilość energii ścian. W budynku zbudowanym w technologii szkieletowej z kolei spowoduje niemal natychmiastowy spadek temperatury i odczuwalną ulgę. Jeszcze większą różnicę zauważymy przy zastosowaniu klimatyzatorów. Przy szkielecie ich moc (a więc i pobór energii) może być zwyczajnie znacznie mniejsza. Rasumując : Domy szkieletowe szybko się wychładzają i szybko nagrzewają, jest to ich wada bądź zaleta ( jednak fizyka budowli jest niezmienna). Pozdrawiam.

Ponieważ reklamowanie swoich usług pod płaszczykiem "zadowolonego klienta" to marketing stary jak świat i nie jest tolerowany na tym forum.

Gdy towar/usługę/wykonawcę reklamuje stały użytkownik, to wiadomo, że pisze z własnego doświadczenia. Jak na forum wchodzi osoba bez żadnego dorobku i jej pierwszy post to reklama firmy - trudno uwierzyć w bezinteresowność takiego polecenia.

A najlepsze jest to jak taki "zadwolony użytkownik" rejestruje sie na forum muratora po zakupie lub jakis czas po przeprowadzce tylko po to zeby pochwalić się jak mu się mieszka :D A ja głupi myślałem, że tutaj przechodzą ludzie przed lub w trakcie budowy, ewentualnie zakupu gotowego obiektu zeby się czegoś dowiedzieć