Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

nie zauważyłam nigdzie wątku typu "Przedstaw się", więc tutaj kilka słów.

Jestem Ada i założyłam tutaj konto, ponieważ podjęłam się remontu starego mieszkania, które wynajmuję. Oczywiście za wszystko płaci właściciel, a ja wedle umowy mogę zrobić w nim wszystko według własnego upodobania. Jest w nim sporo niezrozumianych przeze mnie rozwiązań, które częściowo już zmieniłam, ale zostało kilka, które kłują w oczy.

A wątek ten o... podłodze w kuchni. Ktoś wpadł na pomysł wyłożenia kuchni wielkimi granitowymi płytami o szorstkiej powierzchni... Wygląda jak wielka płyta chodnikowa. (Zdjęcia postaram się wrzucić później.) Żyjemy z chłopakiem w biegu, więc nie zawsze zdejmuje się u nas buty, a granit robi się coraz ciemniejszy i coraz trudniej go umyć. Doszłam więc do wniosku, że warto byłoby go przemalować i zmienić jego powierzchnię na łatwą do szybkiego umycia. I tutaj proszę o pomoc. (Nie znalazłam wcześniej podobnego wątku, może nie umiem szukać.)

Czym taką podłogę przemalować? Jakie farby, lakiery czy inne podobne mogą się nadać do pokrycia tego abstrakcyjnego pomysłu? Planuję zrobić szachownicę w kolorach biały - lawendowy, bo taki wzór będzie bardzo pasował do kuchni, którą tworzę na wzór prowansalski.

Myślałam o farbie olejnej, ale przyznam, że wyjątkowo jej nie lubię.

Za pomoc z góry dziękuję. :)

• 4 weeks później...

Malowanie granitu to dosyć karkołomny pomysł. Granit jest bardzo twardym kamieniem i nie chłonie, dlatego impregnacja nie byłaby tutaj rozwiązaniem… Zabrudzenia na podłodze spowodowane są z pewnością jego chropowatą powierzchnią. Farba do płytek ceramicznych (trzeba sprawdzić parametry ścieralności) lub farba do podłóg mogłaby być rozwiązaniem, także żywica epoksydowa (co jest znacznie droższym pomysłem).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka