igor89 06.04.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy ktoś ma lub miał doświadczenie i mógłby się wypowiedzieć w kwestii kompaktów WC ze spłuczką 2/4L jak wygląda ich skuteczność? Póki co znalazłem tylko w ofercie Cersanit jeden taki kompakt z serii Nano (w zależ. od sklepu: 500-700zł), jednak posiadający kołnierz. Właśnie, przy okazji, czy bez kołnierzowe miski to rzeczywiście taka wielka różnica i warto dopłacać 2x tyle (np. kompakt Cersant Parva ~500zł) za kompakt co za najtańszą wersję (Cersanit, niższa półka ~250zł)? Natomiast wśród misek Kolo ze spłuczkami 2/4L znalazłem tylko wiszące miski bez kołnierza Rimfree z serii "oszczędne spłukiwanie" http://www.kolo.com.pl/produkty/feature/oszcz%C4%99dne-sp%C5%82ukiwanie Ciekawi mnie czy taka ilość wody jest w praktyce wystarczająca, bo do tej pory miałem okazję wypróbować tylko modele ze spłuczkami 3/6L zarówno w kompaktach jak i wiszących, choć mnie właściwie interesują tylko kompakty. Opcja 3L w dotychczas testowanych (mają po kilka- kilkanaście lat) jest moim zdaniem niewystarczająca nawet do celu do którego została przeznaczona. Niektóre modele także przy spłukiwaniu "pełnym" czyli 6L także sobie nie radziły z tym do czego zostało ono przeznaczone. Na pierwszym piętrze domu w którym mieszkam jest taki "marketowy" kompakt bez nazwy i 6L ze spłukaniem papieru ma problem od nowości. Na drugim piętrze jest kompakt Cersanit i pełne spłukiwanie 7L tak średnio mu wychodzi, chociaż na pewno lepiej jak temu na dole, ale czasami też zostaje papier. A papieru zużywam średnio, na dole biały, na górze szary - czy to ma znaczenie? U kilku znajomych a także w różnych miejscach publicznych miałem okazję skorzystać z misek wiszących i w niektórych, zwłaszcza tych w miejscach publicznych spłukiwanie było lepsze, nawet gdy doszedł papier podkładany wtedy zwykle na desce. Rozumiem że w miskach wiszących lepsze spłukiwanie wiąże się głównie za sprawą wyżej zamontowanego zbiornika z wodą? Zastanawiam się jak tą kwestię rozwiążę kiedyś we własnym domu, bo wiszący nie jest przewidziany w projekcie tylko kompakt. A te mają nisko zbiornik i słabe ciśnienie. Ciekawi mnie też ceramika umywalek i misek z górnej półki z łatwoczyszczącą powłoką nie przyciągającą wody i brudu. Jak wygląda to w praktyce i czy warto dopłacać? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez igor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ja mam firmowy Durawit, który ma ze spłukiwaniem problem. I chiński no name z Leroy który śmiga idealnie. To kwestia kształtu muszli i średnicy odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 07.04.2017 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedź. Jednak chińskie marketowe no namy są chyba gorszej jakości? Przynajmniej z tego co czytam w opiniach na stronie LM są one raczej niepochlebne. Ciekawe jaki kształt muszli i średnica odpływu byłaby najlepsza w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.04.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedź. Jednak chińskie marketowe no namy są chyba gorszej jakości? Przynajmniej z tego co czytam w opiniach na stronie LM są one raczej niepochlebne. Ciekawe jaki kształt muszli i średnica odpływu byłaby najlepsza w tej kwestii? Średnica odpływu każdej muszli to 110 mm. Może są jakieś inne, których nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 odpływ rury tak, Ale mnie chodzi o syfon samej muszli. Chińska miska ma węższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.04.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 odpływ rury tak, Ale mnie chodzi o syfon samej muszli. Chińska miska ma węższy Chińczycy są ogólnie mali, więc mało robią ...i się mieści, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 10.04.2017 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Kompakty amerykańskie mają bardzo wąskie syfony, a po spuszczeniu wody wręcz zasysają zawartość. Niestety u nas nie widzę takowych. nie chodzi mi o to że chcę wyrzucać takie rzeczy do miski, to tylko prezentacja skuteczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.04.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 im mniej wody schodzi tym potem większe problemy(zatory) robią się ze spływem w poziomych ( prawie) odcinkach rur. A wtedy nie dość, że robota z tym gówniana to i oszczędności wody idą w cholerę ( bo trzeba potem dobrze przepłukać taki rozbity zator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts