Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładam trawnik - jaka trawa

Recommended Posts

10-20% nasion wzeszło (maks 1-2cm)!:rolleyes:, wierzę, że większości się uda

Najbliższy tydzień ma być z przelotnymi opadami, a temperatury w ciągu dnia mają oscylować w okolicy 20 stopni. Przez ten tydzień będę na szkoleniu i liczę, że po powrocie mogę w końcu rozejrzeć się za kosiarką:lol2:. Co polecacie na taki areał???

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie taka która nie wymarza .... Jak patrze i widzę co zostało po zimie... szkoda gadać ...

O czym Ty kolego piszesz ??? Nie pal tyle w kominku !!! Kolega dawiddur wysiewał w kwietniu 2017, jaka zima :jawdrop: :bash::bash:

PS. jeszcze jeden dowód szkodliwości palenia w kominkach - szkodzi na zdolność czytania ze zrozumieniem.

Zdecydowanie taka która nie wymarza .... Jak patrze i widzę co zostało po zimie... szkoda gadać ...

O czym Ty kolego piszesz ??? Nie pal tyle w kominku !!! Kolega dawiddur wysiewał w kwietniu 2017, jaka zima :jawdrop: :bash::bash:

PS. jeszcze jeden dowód szkodliwości palenia w kominkach - szkodzi na zdolność czytania ze zrozumieniem.

Kolega Darek patrzy w przyszłość i sugeruje trawę która za rok nie wymarznie - tak to zinterpretowałem.

Ale ja też mogę mieć problemy z czytaniem ze zrozumieniem , jednak mój trawnik też czuje tą zimę dlatego jak co rok wertykulacja areacja i nawóz z Yary

Najwidoczniej masz rację w sprawie czytania ze zrozumieniem- wg mnie czas przyszły od słowa zostać to zostanie, a nie zostało ( czas przeszły )
Czepiasz się nadmiernie po roku wrócimy do tematu wysiewu i post ten nabierze wartości.

nawet kominka nie mam :cool:

Na mnie nie licz w tym miesiącu dofinansowałem już schronisko dla piesków w Gliwicach.

...ale o czym Wy do diabła?! Trawy przybywa z każdym dniem, niestety troszkę zaniedbałem podlewanie, ale jak mogę to naprawiam ten temat. W mojej ocenie w chwili obecnej co najmniej 3/4 nasion wzeszło. Niestety mimo wysiewu siewnikiem pokrycie nie jest równomierne. Dosiew i regularne koszenie tego co już rośnie pomoże?

Czepiasz się nadmiernie po roku wrócimy do tematu wysiewu i post ten nabierze wartości.

Na mnie nie licz w tym miesiącu dofinansowałem już schronisko dla piesków w Gliwicach.

O następny wróżbita nam na forum się objawił :yes:

Ps. ja wolę koty ( mądrzejsze i mniej chałaśliwe ).

...ale o czym Wy do diabła?! Trawy przybywa z każdym dniem, niestety troszkę zaniedbałem podlewanie, ale jak mogę to naprawiam ten temat. W mojej ocenie w chwili obecnej co najmniej 3/4 nasion wzeszło. Niestety mimo wysiewu siewnikiem pokrycie nie jest równomierne. Dosiew i regularne koszenie tego co już rośnie pomoże?

Jakby 3/4 nasion wzeszło to miałbyś łan trawy . Oczywiście że podlewanie, regularne koszenie, nawożenie, dosiewanie pomoże ale to wymaga czasu .

Ps, lato zweryfikuje trawnik .

Jakbyś droga Elfir przeczytała ze zrozumieniem to byś odkryła że autor napisał iż wydał na trawę BARENBRUG WATERSAVER 1000 PLN - do sprawdzenia np.ceneo - daje to ok. 45 kg nasion , zalecane przez producenta 1kg na 40m2 = 1800 m2 , autor podawał iż ma ok 2000 m2 ziemi do obsiania . Trudne do zrozumienia ? No chyba nie dla moderatora :cool:

Jakbyś droga Elfir przeczytała ze zrozumieniem to byś odkryła że autor napisał iż wydał na trawę BARENBRUG WATERSAVER 1000 PLN - do sprawdzenia np.ceneo - daje to ok. 45 kg nasion , zalecane przez producenta 1kg na 40m2 = 1800 m2 , autor podawał iż ma ok 2000 m2 ziemi do obsiania . Trudne do zrozumienia ? No chyba nie dla moderatora :cool:

Czyli opisywany "łan trawy" dałoby skiełkowanie 100 % normy siewu a nie 3/4.

Na dodatek autor posiał mniej niż powinien na te 2000 m2.

Bo powinien posiać 50 kg.

Natomiast 3/4 z 45 kg to 33,75 kg.

Nie wiem jak chcesz uzyskać łan siejąc dawkę 33 kg zamiast 50 kg.

Czyli opisywany "łan trawy" dałoby skiełkowanie 100 % normy siewu a nie 3/4.

Na dodatek autor posiał mniej niż powinien na te 2000 m2.

Bo powinien posiać 50 kg.

Natomiast 3/4 z 45 kg to 33,75 kg.

Nie wiem jak chcesz uzyskać łan siejąc dawkę 33 kg zamiast 50 kg.

To ze jesteś moderatorem Elfir nie upoważnia Cię do zaklamywania rzeczywistosci. Kolega wyraźnie napisał ze ma coś pomiedzy 1800 a 2000m ( skąd masz wiedzę ze to jest 2000m2 ??). Ponadto wyraźnie napisał ze wysiał 45kg nasion . Skąd Twoje 33kg?..? Chyba nie chcesz powiedzieć ze wg ciebie 100% wysianego ziarna wzejdzie. Gdyby tak było to producent zalecałby nie 1kg na 35-40m2 tylko na np. 60 czy więcej.

Ps. Twoja Twojsza nie jest Twojsza niż moja mojsza.