Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem działkę od wspólnoty gruntowej. Wspólnota gruntowa sprzedawała kilka działek, wszystkie po podzieleniu jednej dużej działki. Do tych działek została wyznaczona dodatkowa działka jako droga. Nie jest oznaczona jako droga na żadnych mapach.

W moim akcie notarialnym mam informacje że

"... działka nr (moja działka) jest niezabudowana oraz posiada bezpośredni dostęp do drogi nieutwardzonej"
Właścicielem działki pod drogą jest Wspólnota Gruntowa.

Czy muszę występować do Wspólnoty do ustanowienie służebności drogi koniecznej? Inni właściciele mają podobno na ich wniosek taka informacje w aktach notarialnych.

cześć,

Czy ta działka jest budowlana? Jezeli tak to powinieneś mieć dostęp do drogi publicznej wlasnie poprzez tą dodatkową działkę która przeznaczona jest na drogę. Drugie pytanie - co to jest ta droga nieutwardzona? chodzi wlasnie o tą dodatkową działke na potrzeby drogi? jakbyś wrzucił jakiś schemat to by to ułatwiło zrozumienie orientacji Twojej działki, działki na drogę i drogi publicznej. pzdr

Uważam, że warto było wpisac służebnośc drogi i zgodę na poprowadzenie mediów w drodze.

Przesyłam schemat mniej więcej jak to wygląda. Działka jest budowlana, w miejscowym planie zagospodarowania jest oznaczenie MN, w najbliższej okolicy są domki jednorodzinne.

https://images81.fotosik.pl/493/89fa17c27ddd4178.jpg

Droga nieutwardzona to właśnie ta działka przeznaczona na drogę. W tym momencie jest prawie nie przejezdna.

Edytowane przez many201777

Teraz wszystko jasne. Jesteś w domu bo masz MPZP, w którym działka figuruje jako MN (czyli budowlana) i masz dostęp do drogi publicznej poprzez właśnie ta działkę wspólnoty nieutwardzoną. O służebność drogi koniecznej musiałbyś wystąpić tylko wtedy, gdy nie miałbyś dostępu do drogi publicznej. A masz.

Jedyne co to wg mnie zapis w akcie notarialnym (również identycznie powinieneś miec w księdze wieczystej) jest niefortunny, bo co to znaczy droga nieutwardzona? Powien być wskazany numer tej działki, żeby było wszystko jasne.

Tu jeszcze druga kwestia czy Ty i wlasciciele sąsiednich działek macie wpisaną służebność przejazdu prze tą działkę nie utwardzoną czy jesteście jako współwłaściciele (raczej to pierwsze). Dodatkowo tak jak słusznie napisała Elfir warto aby w służebności od razu wpisać prawo do poprowadzenia mediów.

Zobacz raz jeszcze co masz w akcie i KW. Nie zaszkodziłaby Ci jeszcze wizyta u notariusza.

Pzdr

powinni Ci sprzedać działkę wraz z udziałem w tej drodze wewnętrznej. Wtedy jesteś współwłaścicielem tej drogi. Dla mnie to dziwne, ze ktos dzieli dużą działkę, wydziela drogę i sprzedając wydzielone działki nie sprzedaje/daruje/czy w innej formie udziału w tej drodze.

Np. masz taka drogę prywatna, przylega do niej 5 działek, to każdy dostaje 20% udział.

Te wszystkie słuzebnosci itp. to później czkawką sie odbijają.

No ale kupiłes jak kupiłeś, to w akcie notarialnym powinieneś mieć nieodpłatna służebność. jesli tego nie masz, to własciciel w kazdej chwili moze zabronic Ci korzystania z niej

Edytowane przez Slawko123