Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana przekroju więźby

hudy8

Recommended Posts

Dzień dobry. Chciałbym uzyskać od was informację czy cieśla oczywiście za zgodą kierownika budowy mógł zmienić przekroje niektórych elementów więźby. Dach jest dwuspadowy o nachyleniu 37 stopni z dwoma jaskółkami, będzie pokryty dachówką betonową. Budynek będzie stał w Małopolsce w 3 strefie śniegowej i 2 wiatrowej. Projekt był adaptowany i w oryginalnym stanie podane przekroje były jeszcze mniejsze.

W oryginale wyglądało to tak:

Krokiew 6/18

Krokiew koszowa 12/22

Płatew 14/25 oraz 14/16

Płatew kalenicowa 12/22

Miecze 14/14

Słupy 14/18 oraz 16/16

Murłata 16/12

W oryginale nie było w ogóle wypisanych jętek.

W projekcie po adaptacji mam takie zestawienie:

Krokiew 8/18

Krokiew koszowa 14/22

Płatew 16/25 oraz 16/16

Płatew kalenicowa 12/24

Słupy 16/18 oraz 16/16

Murłata 16/16

Miecze 14/14

Jętki 6/18 - nie podana ilość

W zestawieniu cieśli są pewne zmiany a mianowicie:

Krokiew koszowa 12/22

Płatew wszystkie 16/22

Słupy wszystkie 16/16

Jętki 5/15 - 6 metrowe 32 sztuki

Nie widzę w tym zestawieniu płatwi kalenicowej oraz mieczy. Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego to zestawienie nie posiada tych elementów oraz co z tymi przekrojami? Kierownik budowy twierdzi że wszytko jest ok a jest to człowiek który ma już swoje lata, niejedną budowę za sobą i jest strasznym służbistą i godzi sie tylko na drobne zmiany.

Edytowane przez hudy8

Kierownik budowy jest od tego aby pilnować wykonania zgodnie z projektem a w Twoim przypadku zgodnie z adaptacją projektu. Natomiast jak ma uprawnienia projektowe to może to przeliczyć i nanieść poprawki w projekcie. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. A czy te zmiany mają jakieś negatywne skutki na całą konstrukcji i nośność dachu?

Projektant adaptujący projekt chyba jest trochę przewrażliwiony gdyż powiększył średnice każdego elementu konstrukcyjnego tzn zaczynając od fundamentów głębokość przemarzania u mnie jest 1m on "pogłębił" fundamenty do 1,3m, Każde zbrojenie zostało powiększone np fundamenty pręty 12 na 14 , 6 na 8 również zbrojenie stropu tam gdzie 6 jest 8, gdzie 8 jest 10, gdzie 12 jest 14mm. Do każdej belki, podciągu dodał po dwa pręty np były 3 pręty 16mm jest teraz 5 prętów 16mm...

Zdziwiony jestem że przy adaptacji byl ruszany dach , no chyba że był przystosowany pod gont / blachę a nie pod dachówkę.

Jak dla mnie wykonawca jest od wykonania swopich prac zgodnie z projektem i z takimi przekrojami jak są w projekcie a KB ma to pilnować , a zmiany na "oko" to nie tędy droga ...

U mnie na mały dom 108m2 (dach 190m2) poszlo 11m3 drewna , nie licząc łat/kotrłat ...

Duużo , ale dach solidny i nawet silne podmuchy wiatru nie robią na niego wrażenia.

Wystarczy, że inwestor nie znajdzie drewna klasy z projektu w okolicy, a jak już znajdzie w dalekiej okolicy to cena powali, i trzeba więźbę przeliczyc. Oczywiście, że nie na oko.

Drugi czynnik to sposób łączenia.

Ja miałem w projekcie c27 i łączenia bez wrębów a cieślę specjalizującego się we wrębach. Ani cieśli, ani drewna pasujacych do projektu nie znalazłem, więc więźba została przepiczona.

Edytowane przez Kaizen

Pokrycie dachowe nie było zmieniane tylko kat nachylenia dachu. W projekcie jest dachówka betonowa i taka pozostała. Zmieniła sie tylko waga gdyż w oryginalnym projekcie więźba była przeliczana pod dachówkę betonową o wadze 55kg/m2 dachówka która będę kładł waży ok 41kg/m2

Zastanowiło mnie jednak wasze stwierdzenie o klasie drewna. Zadzwoniłem do projektanta i faktycznie w projekcie jest drewno klasy C30. Projektant stwierdził że takiego i tak nie dostanę wiec zwiększył przekroje pod drewno C24. Tylko po co zwiększał szerokości a nie wysokości tego nie wiem. Z tego co słyszałem to właśnie wysokość ma większe znaczenie niż szerokość.

Ja osobiście sie na tym nie znam a wykonawca i kierownik budowy twierdzą że całkowicie wystarczy zastosować te przekroje które wam podałem. Czy zmiana o te 2cm przy tych trzech elementach ma jakieś większe znaczenie?

kaszpir007 u mnie dom 175 m2 pow całkowitej i dach 200m2 także wychodzi 11m3.

Wykonawca nie ma tu nic do gadania. Kierownik powinien pamiętać jaka jest jego rola albo niech zmiany naniesie na projekt. To projektant bierze całą odpowiedzialność za projekt. Wysokość przekroju ma większy wpływ na wskaźnik przekroju na zginanie ale niekorzystny wpływ na wiodkość (wyboczenie).

Projektant zapewne rozważył te kwestie wybierając optymalny przekrój. Ile zaoszczędzisz zmniejszając przekroje a ile możesz stracić? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Ile zaoszczędzisz zmniejszając przekroje a ile możesz stracić?

Tu mowa czy zwiększać.

A jak projektant rozważał, to niech mi pokaże gdzie i za ile kupić C30 czy nawet C27. Wydumali sobie wygodne dla nich rozwiązania wpisując cuda na kiju, a inwestor ma kłopot który w prosty sposób można rozwiązać biorąc drewno bez certyfikatu i zwiększając wymiary.

Oczywiście że nie mam zamiaru na niczym oszczędzać. Po prostu się na tym nie znam dlatego zadałem tu pytanie. Mam wykonawce który na moim terenie jest uważany za jednego z lepszych fachowców. Kierownika budowy także wziąłem bardzo solidnego, z ponad 40 letnim doświadczeniem, niezgadzającego sie na żadne poważne odstępstwa od projektu. Dlatego trochę mnie zdziwiło że zgodził sie na te zmiany i potwierdził że wszytko jest w porządku i można zmniejszyć te przekroje jak proponuje wykonawca.

Tu mowa czy zwiększać.

A jak projektant rozważał, to niech mi pokaże gdzie i za ile kupić C30 czy nawet C27. Wydumali sobie wygodne dla nich rozwiązania wpisując cuda na kiju, a inwestor ma kłopot który w prosty sposób można rozwiązać biorąc drewno bez certyfikatu i zwiększając wymiary.

Cytujesz fragmenty moich wypowiedzi wyjęte z kontekstu. Czy aby uważnie czytałeś mój wpis(# 8 )? Odnosił się on bezpośrednio do wpisu (#7), w który pada stwierdzenie, że projektant adaptujący projekt zmienił klasę drewna z c30 na C24 i w związku z tym powiększył przekroje. W tym wpisie "hudy8" zadaje pytanie czemu zwiększył szerokość a nie wysokość i czy zmiana o te 2 cm ma jakieś znaczenie? I właśnie do tych kwestii się odniosłem.

Zastanawiam się natomiast czy Twoja rada o zastosowaniu niecertyfikowanego drewna jest poważna czy to jakiś żart?:confused: Aktualne przepisy nie zezwalają na stosowania materiałów niecertyfikowanych a tym bardziej gdy dotyczy to elementów konstrukcyjnych. O ile się nie mylę firmom czy osobom wprowadzającym na rynek materiały niecertyfikowane grożą kary nawet do 100.000,-. W świetle obowiązujących przepisów Twoja rada jest kuriozalna żeby nie napisać, że świadczy o dyletanctwie. Pozdrawiam.

Aktualne przepisy nie zezwalają na stosowania materiałów niecertyfikowanych a tym bardziej gdy dotyczy to elementów konstrukcyjnych. O ile się nie mylę firmom czy osobom wprowadzającym na rynek materiały niecertyfikowane grożą kary nawet do 100.000,-. W świetle obowiązujących przepisów Twoja rada jest kuriozalna żeby nie napisać, że świadczy o dyletanctwie. Pozdrawiam.

Podasz ten przepis? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby wszystkie sklady w mojej okolicy sprzedawały nielegalną tarcicę.

Jakiej klasy drewno dajesz na łaty i ile kosztuje?

Sprzedają legalnie tylko zobacz jaki produkt jest wpisany na fakturze ( drewno budowlane, krawędziak itp.). Kierownik budowy nie powinien pozwolić na wbudowanie drewna niecertyfikowanego. Rozbierałem taki dach w Sosnowcu. Cały koszt wymiany został sfinansowany z ubezpieczenia kierownika budowy.

Tak naprawdę to i łaty powinny być certyfikowane ale z mojej wiedzy może 1% realizowanych obecnie dachów ma takie łaty. Postaram się dotrzeć do tych przepisów. Pozdrawiam. świątecznie.

Oczywiście Andrzej ma rację - drewno konstrukcyjne powinno mieć certyfikat CE, natomiast praktyka jest jeszcze różna, niestety. Choć u mnie w okolicy większe tartaki się dostosowały.

Tu kilka informacji w tym temacie:

http://www.drewno.pl/artykuly/10142,...-znaku-ce.html

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/b...,10_58040.html

Oczywiście Andrzej ma rację - drewno konstrukcyjne powinno mieć certyfikat CE, natomiast praktyka jest jeszcze różna, niestety. Choć u mnie w okolicy większe tartaki się dostosowały.

Tu kilka informacji w tym temacie:

http://www.drewno.pl/artykuly/10142,...-znaku-ce.html

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/b...,10_58040.html

Artykuł jest nieaktualny. Chyba ktoś poszedł po rozum do głowy, bo jak 115/6000 tartaków (1,9%) certyfikowało, to przepis był i tak martwy a drewno certyfikowane nieosiagalne dla indywidualnych inwestorów.

Art. 105. W ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o wyrobach budowlanych (Dz. U. z 2014 r. poz. 883 oraz z 2015 r.

poz. 1165) wprowadza się następujące zmiany:

[...]

4) uchyla się art. 34;

5) art. 35 otrzymuje brzmienie:

„Art. 35. Kto utrudnia lub udaremnia wykonywanie czynności kontrolnych właściwego organu lub pobieranie

próbek wyrobów budowlanych przez ten organ, podlega karze grzywny.”;

Edytowane przez Kaizen

Artykuł jest nieaktualny. Chyba ktoś poszedł po rozum do głowy, bo jak 115/6000 tartaków (1,9%) certyfikowało, to przepis był i tak martwy a drewno certyfikowane nieosiagalne dla indywidualnych inwestorów.

Art. 105. W ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o wyrobach budowlanych (Dz. U. z 2014 r. poz. 883 oraz z 2015 r.

[...]

4) uchyla się art. 34;

„Art. 35. Kto utrudnia lub udaremnia wykonywanie czynności kontrolnych właściwego organu lub pobieranie

poczytaj dalej:

Art. 36a [Wprowadzanie do obrotu wyrobu nienadającego się do zamierzonego zastosowania] Producent albo importer, który wprowadza do obrotu wyrób budowlany nienadający się do zamierzonego zastosowania w zakresie zadeklarowanych właściwości użytkowych, podlega karze pieniężnej w wysokości do 100 000 zł.

Art. 36b [umieszczanie oznakowania CE] Producent, który umieszcza oznakowanie CE albo znak budowlany na wyrobie budowlanym, który nie posiada właściwości użytkowych określonych w deklaracji właściwości użytkowych lub krajowej deklaracji, podlega karze pieniężnej w wysokości do 100 000 zł.

Art. 36c [Wprowadzanie do obrotu bez oznakowania] Producent albo importer, który wprowadza do obrotu wyrób budowlany podlegający obowiązkowi oznakowania CE lub znakiem budowlanym bez tego oznakowania, podlega karze pieniężnej w wysokości do 20 000 zł.

Ergo - Andrzej ma rację.

[...]

4) uchyla się art. 34;

Art 34 i 35 to tylko kwestia kar - obowiązek deklaracji CE pozostaje w mocy.

Wszystko zostało tu powiedziane (napisane) choć jest jeden niuans. A co gdy ktoś ma prywatny las i pozyska drewno z tego lasu na potrzeby swojego domu? Pozostaje jednak jeszcze inna niezmiernie istotna kwestia. A co gdy ubezpieczymy dom i nie daj Bóg coś złego się wydarzy? Gdy ubezpieczyciel stwierdzi, że wbudowano elementy niecertyfikowane to odmówi wypłaty odszkodowania. Życzę wszystkim inwestorom rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.