Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sensownie przerobić małą łazienką??? Pomocy

Basia_Tomek

Recommended Posts

Cześć,

mamy na parterze taką małą łazienkę, niby rezerwowa, niby dla gości. Problem w tym, że wydaje nam się źle zaprojektowana :confused:

Prysznic chcemy przedłużyć wzdłuż tej wąskiej ściany (okno jest zlikwidowane w łazience).

Nie chcemy żeby umywalka była zaraz obok drzwi.

Ma ktoś u siebie tak umywalkę zaraz obok ubikacji?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386033&d=1491595484

łazienka.jpg

Też mam umywalkę przy muszli. Umywalka przy drzwiach to logiczne rozwiązanie.

Pomieszczenie jest za wąskie, żeby kombinować z przeniesieniem umywalki na drugą ścianę, albo pod "okno".

Co można zrobić

- można przenieść muszle pod "okno". 90 cm na kabinę, zostaje ok 65 cm na muszle. Pod umywalkę dać ładną szafkę i zrobić z niej główny punkt programu albo...

- zostawić tak jak jest tylko prysznic zrobić na całą szerokość łazienki i dać ładne kafle na ścianę z "oknem", albo jakiś widoczek, albo...

- poszerzyć pomieszczenie i wtedy przenieść umywalkę

Nie wiem co Wam przeszkadza w tej łazience, gdyż zaprojektowana jest ona bardzo dobrze, zgodnie ze wszelkimi zasadami.

Nie likwidujcie okna, bo zrobicie z tego pomieszczenia ciemny loszek. Prysznic możecie zrobić otwarty bez brodzika z wejściem na wprost okna:

łazienka.jpg

Nie przesuwałabym kibelka pod okno, bo byłby zbyt widoczny od drzwi, a przy prysznicu byłoby też trochę ciasno.

Nie zamieniłabym też miejscami wc z umywalką, bo muszla weszłaby w światło drzwi.

Jeśli zdecydujecie się na sedes podwieszany, to macie kilka możliwości wyboru i montażu stelaży:

1. slim o głębokości 8cm można wbudować w ścianę

2. niski (82-90cm) z przyciskiem spłukiwania z przodu lub u góry, może być przedłużeniem blatu umywalki

3. standardowy o gł. 15-20cm + obudowa - można nad nim zrobić płytką szafkę na kosmetyki czy zapasowy papier toaletowy

A mogłabyś wrzucić jakieś zdjęcia? Przeglądnęliśmy Twój dziennik, ale pod koniec znaleźliśmy tylko jedno zdjęcie i niewiele na nim widać.

Nie mam jeszcze listw przypodłogowych, trzeba jeszcze wykończyć kilka rzeczy, wymienić deskę, więc nie wklejałam zdjęć do dziennika:

196efe311aa747f8gen.jpg

b9000091eab8c057gen.jpg

a05290a9b5a9b402gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Co można zrobić

- można przenieść muszle pod "okno". 90 cm na kabinę, zostaje ok 65 cm na muszle. Pod umywalkę dać ładną szafkę i zrobić z niej główny punkt programu albo...

- zostawić tak jak jest tylko prysznic zrobić na całą szerokość łazienki i dać ładne kafle na ścianę z "oknem", albo jakiś widoczek, albo...

- poszerzyć pomieszczenie i wtedy przenieść umywalkę

Dzięki za propozycje.

Nie wiem co Wam przeszkadza w tej łazience, gdyż zaprojektowana jest ona bardzo dobrze, zgodnie ze wszelkimi zasadami.

Nie likwidujcie okna, bo zrobicie z tego pomieszczenia ciemny loszek.

Ergonomia nie idzie w tym wypadku w parze z własnymi odczuciami.

Ciemny loszek ma być :D

Nie mam jeszcze listw przypodłogowych, trzeba jeszcze wykończyć kilka rzeczy, wymienić deskę, więc nie wklejałam zdjęć do dziennika:

Dzięki za zdjęcia.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na jeszcze inną wersję:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386249&d=1491775855

To jest toaleta na parterze do sporadycznego użytku, prysznic 80x90 musi wystarczyć każdemu :)

łazienka1.jpg

Spokojnie możesz wstawić 90x90. 10cm niby niewiele, ale w takiej kabinie robi sporą różnicę - nieobijanie się łokciami.

Umywalkę zostawiłabym tak gdzie była. 45 cm na głębokość jest ok, 25 cm najwyżej na umycie rąk i opłukanie twarzy będzie już trudne ( woda wyląduje na podłodze. )

Prysznic może faktycznie powiększymy. Mieliśmy kiedyś 80x80 i był ciasny, 90x90 jest dużo wygodniejszy.

Umywalkę przeniesiemy, żeby była łatwiej dostępna przy wchodzeniu (bez konieczności obracania się w prawo). Długości ścianek też zmienimy na odwrót, żeby umywalka wchodziła głęboka na te 45cm.

tamten projekt pierwotny był prawidłowy. też jestem przeciwna robieniu przy ścianie zewnetrznej pomieszczeń bezokiennych. po pierwsze czasem korki wysiadaja i koniecznie ze swieczką korzystaj chociaż na dworze widno, po drugie ludzie lubią po kąpieli lub po nasmrodzeniu otworzyc okienko po sobie... jesli uwielbiamy wchodzić do łazienki i widzieć umywalkę na wprost to ok, ale nie w tym przypadku, moze któraś inna taka mogłaby być... to architekt sie napracował, że udało mu się normalną łazienkę z oknem stworzyć a tu takie kwiaty... a te lampki co zwisają to ja mam, kupiłam 17 lat temu, nienawidzę ich...

Basia_Tomek, jeśli jest to łazienka na parterze, to najczęściej się w niej korzysta z kibelka oraz umywalki do umycia rąk i to właśnie obszar tych dwóch sanitariatów ma być wygodny. Prysznic ma być zazwyczaj dla gości, którzy może kiedyś zostaną na noc, więc nie jest on w tym konkretnym pomieszczeniu najważniejszy.

Zgadzam się z tym, co napisała semiramida: po pierwsze czasem korki wysiadaja i koniecznie ze swieczką korzystaj chociaż na dworze widno, po drugie ludzie lubią po kąpieli lub po nasmrodzeniu otworzyc okienko po sobie...

A po trzecie, nie trzeba włączać światła za każdym razem gdy wchodzisz do łazienki, bo wystarczy światło naturalne wpadające przez okno.

Dlaczego nie chcecie tego okna? Czy dlatego, że może jest od północy a północ to brak zysków słonecznych?