Basia_Tomek 07.04.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Cześć, mamy na parterze taką małą łazienkę, niby rezerwowa, niby dla gości. Problem w tym, że wydaje nam się źle zaprojektowana Prysznic chcemy przedłużyć wzdłuż tej wąskiej ściany (okno jest zlikwidowane w łazience). Nie chcemy żeby umywalka była zaraz obok drzwi. Ma ktoś u siebie tak umywalkę zaraz obok ubikacji? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386033&d=1491595484 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 ja mam umywalkę koło ubikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 07.04.2017 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 ja mam umywalkę koło ubikacji. A mogłabyś wrzucić jakieś zdjęcia? Przeglądnęliśmy Twój dziennik, ale pod koniec znaleźliśmy tylko jedno zdjęcie i niewiele na nim widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 08.04.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Też mam umywalkę przy muszli. Umywalka przy drzwiach to logiczne rozwiązanie. Pomieszczenie jest za wąskie, żeby kombinować z przeniesieniem umywalki na drugą ścianę, albo pod "okno". Co można zrobić - można przenieść muszle pod "okno". 90 cm na kabinę, zostaje ok 65 cm na muszle. Pod umywalkę dać ładną szafkę i zrobić z niej główny punkt programu albo... - zostawić tak jak jest tylko prysznic zrobić na całą szerokość łazienki i dać ładne kafle na ścianę z "oknem", albo jakiś widoczek, albo...- poszerzyć pomieszczenie i wtedy przenieść umywalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 08.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Nie wiem co Wam przeszkadza w tej łazience, gdyż zaprojektowana jest ona bardzo dobrze, zgodnie ze wszelkimi zasadami. Nie likwidujcie okna, bo zrobicie z tego pomieszczenia ciemny loszek. Prysznic możecie zrobić otwarty bez brodzika z wejściem na wprost okna: Nie przesuwałabym kibelka pod okno, bo byłby zbyt widoczny od drzwi, a przy prysznicu byłoby też trochę ciasno. Nie zamieniłabym też miejscami wc z umywalką, bo muszla weszłaby w światło drzwi. Jeśli zdecydujecie się na sedes podwieszany, to macie kilka możliwości wyboru i montażu stelaży: 1. slim o głębokości 8cm można wbudować w ścianę 2. niski (82-90cm) z przyciskiem spłukiwania z przodu lub u góry, może być przedłużeniem blatu umywalki 3. standardowy o gł. 15-20cm + obudowa - można nad nim zrobić płytką szafkę na kosmetyki czy zapasowy papier toaletowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) A mogłabyś wrzucić jakieś zdjęcia? Przeglądnęliśmy Twój dziennik, ale pod koniec znaleźliśmy tylko jedno zdjęcie i niewiele na nim widać. Nie mam jeszcze listw przypodłogowych, trzeba jeszcze wykończyć kilka rzeczy, wymienić deskę, więc nie wklejałam zdjęć do dziennika: Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 09.04.2017 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Co można zrobić - można przenieść muszle pod "okno". 90 cm na kabinę, zostaje ok 65 cm na muszle. Pod umywalkę dać ładną szafkę i zrobić z niej główny punkt programu albo... - zostawić tak jak jest tylko prysznic zrobić na całą szerokość łazienki i dać ładne kafle na ścianę z "oknem", albo jakiś widoczek, albo... - poszerzyć pomieszczenie i wtedy przenieść umywalkę Dzięki za propozycje. Nie wiem co Wam przeszkadza w tej łazience, gdyż zaprojektowana jest ona bardzo dobrze, zgodnie ze wszelkimi zasadami. Nie likwidujcie okna, bo zrobicie z tego pomieszczenia ciemny loszek. Ergonomia nie idzie w tym wypadku w parze z własnymi odczuciami. Ciemny loszek ma być Nie mam jeszcze listw przypodłogowych, trzeba jeszcze wykończyć kilka rzeczy, wymienić deskę, więc nie wklejałam zdjęć do dziennika: Dzięki za zdjęcia. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na jeszcze inną wersję: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386249&d=1491775855 To jest toaleta na parterze do sporadycznego użytku, prysznic 80x90 musi wystarczyć każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 10.04.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Spokojnie możesz wstawić 90x90. 10cm niby niewiele, ale w takiej kabinie robi sporą różnicę - nieobijanie się łokciami. Umywalkę zostawiłabym tak gdzie była. 45 cm na głębokość jest ok, 25 cm najwyżej na umycie rąk i opłukanie twarzy będzie już trudne ( woda wyląduje na podłodze. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 11.04.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Prysznic może faktycznie powiększymy. Mieliśmy kiedyś 80x80 i był ciasny, 90x90 jest dużo wygodniejszy. Umywalkę przeniesiemy, żeby była łatwiej dostępna przy wchodzeniu (bez konieczności obracania się w prawo). Długości ścianek też zmienimy na odwrót, żeby umywalka wchodziła głęboka na te 45cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 11.04.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 12.04.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 tamten projekt pierwotny był prawidłowy. też jestem przeciwna robieniu przy ścianie zewnetrznej pomieszczeń bezokiennych. po pierwsze czasem korki wysiadaja i koniecznie ze swieczką korzystaj chociaż na dworze widno, po drugie ludzie lubią po kąpieli lub po nasmrodzeniu otworzyc okienko po sobie... jesli uwielbiamy wchodzić do łazienki i widzieć umywalkę na wprost to ok, ale nie w tym przypadku, moze któraś inna taka mogłaby być... to architekt sie napracował, że udało mu się normalną łazienkę z oknem stworzyć a tu takie kwiaty... a te lampki co zwisają to ja mam, kupiłam 17 lat temu, nienawidzę ich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 13.04.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Basia_Tomek, jeśli jest to łazienka na parterze, to najczęściej się w niej korzysta z kibelka oraz umywalki do umycia rąk i to właśnie obszar tych dwóch sanitariatów ma być wygodny. Prysznic ma być zazwyczaj dla gości, którzy może kiedyś zostaną na noc, więc nie jest on w tym konkretnym pomieszczeniu najważniejszy. Zgadzam się z tym, co napisała semiramida: po pierwsze czasem korki wysiadaja i koniecznie ze swieczką korzystaj chociaż na dworze widno, po drugie ludzie lubią po kąpieli lub po nasmrodzeniu otworzyc okienko po sobie... A po trzecie, nie trzeba włączać światła za każdym razem gdy wchodzisz do łazienki, bo wystarczy światło naturalne wpadające przez okno. Dlaczego nie chcecie tego okna? Czy dlatego, że może jest od północy a północ to brak zysków słonecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts