Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zasadzie nie mieliśmy założeń co do koloru AGD, ale ten na projekcie wygląda bardzo fajnie, więc pewnie pójdziemy w kierunku czarnego.

Tymczasem na budowie trzeci dzień pracy tynkarzy. Wykonali obrzutkę wszystkich ścian i sufitów, oraz narzucili drugą warstwę na sufit i lany skos dwóch pomieszczeń na poddaszu.

84081438_174935173793984_1622604396359581696_n.jpg

84352759_194241508354144_7161226790571081728_n.jpg

83888621_508555649790307_7733690435855450112_n.jpg

82692642_519844828671908_6764435459541041152_n.jpg

84469610_121642935886379_2691150164629913600_n.jpg

W salonie zainstalowali kozę więc dzisiaj po pracy przywiozłem zapas 10 worków węgla. Majster twierdzi, że tynkowanie zajmie im około 3 tygodnie, więc jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to gdy wrócimy z wyjazdu na narty, dom będzie wytynkowany.

Szczerze to nie spodziewałem się, że pogoda będzie na tyle łaskawa, że w lutym będę miał tynki.

Dobrze że tam gdzie jedziemy jest mróz i śnieg :D

Mam pytanie odnośnie skosów. One były ful zbrojone i jeszcze do tego cegła? Widziałem ten patent z cegłami ale tam były tylko żebra rozdzielcze bez kratownicy..

Wygladąło to tak:

[ATTACH=CONFIG]430574[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430575[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430576[/ATTACH]

Udało nam się znaleźć zimę 400 km od domu, dzieciaki zachwycone, my z żoną także :)

[ATTACH=CONFIG]440895[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440896[/ATTACH]

Tymczasem w Mazowieckim prawie wiosna, na budowie widać postępy prac:

[ATTACH=CONFIG]440897[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440898[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440899[/ATTACH]

Jak wrócimy poddasze będzie gotowe.

Ferie się skończyły, czas wracać do codzienności.

Tym razem powrót z urlopu nie był ciężki - z niecierpliwością czekałem żeby zobaczyć postępy na budowie i zacząć powoli planować kolejne prace.

Poddasze już gotowe, teraz chłopaki wzięli się za sufit parteru. Musiało być ciepło, gdyż z 10 worków węgla, które im kupiłem spalili tylko cztery i pół.

Poniżej zdjęcia - efekt ich 2,5 tygodniowej pracy:

[ATTACH=CONFIG]441131[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441132[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441133[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441134[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441135[/ATTACH]

Jadąc na działkę kupiłem 3 paczki stropianu EPS80 na podłogę. Czy mogę zaraz po zakończeniu tynków zlecać rozkładanie styropianu, czy trzeba trochę odczekać, powietrzyć itp?

Jadąc na działkę kupiłem 3 paczki stropianu EPS80 na podłogę. Czy mogę zaraz po zakończeniu tynków zlecać rozkładanie styropianu, czy trzeba trochę odczekać, powietrzyć itp?

Możesz układać. I tak przecież mokrym zasypiesz albo i zalejesz. Ja teraz na styropian nie dawałbym folii, żeby swobodnie mógł wyschnąć razem z jastrychem (tylko układać trzeba na ścisk i/lub szczeliny wypełniać pianą, żeby jastrych tam nie wpadał.

A co do tynków, to z winklem i łatą posprawdzaj i z bliska oglądaj przyświecając halogenem wzdłuż ściany, żeby każda nierówność cień rzucała - bo oglądany na z perspektywy jak na fotkach, to każdy ładnie wygląda.

To jeżeli poświeci z halogenem i będą nierówności to znaczy że ma nie odebrać? I pytanie co nazywasz nierównościami. Tynki odbiera się łatą anie halogenem!

Pytałem czy to maszynowe bo obrzutka zupełnie wygląda inaczej niż workowana ( tak jakby miała mało kruszywa- z ręcznymi nie mam doświadczenia i nie mówię że to źle :) )

Edytowane przez ag2a

Dzięki, tempo również i nas zaskoczyło - pierwotnie zakładaliśmy że w tym okresie będziemy zamykać budynek, a nie przymierzać się do podłogłówki :D Teraz będzie spowolnienie, bo dopiero za rok mam termin na przyłączenie gazu.

Łazienki będą otynkowane bez ostatniej warstwy - czyli do takiego stanu jak widać na zdjęciach w poście #791 - chłopaki mówią na to "tynk na ostro". Jeśli chodzi o puszki to są wyczyszczone z tynku, uszkodzeń nie zauważyłem.

Zaakceptowaliśmy ostateczny kształt kuchni. Kolor szary mleczny RAL 7047, meble jak poniżej.

[ATTACH=CONFIG]441167[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441168[/ATTACH]

Niefortunne rozmieszczenie AGD. Z lodówki daleko do blatu. Z piekarnika wyrzucasz od razu do zlewu ;). Z umytą kapiącą marcheweczką przemierzasz przez połowe kuchni żeby wrzucić do gara ;). Wspłóczuje gotującemu. Ale ładnie ;).

[ATTACH=CONFIG]441167[/ATTACH]

Do tego przy lodówce bardzo potrzebny jest blat na to co wkładasz/wyjmujesz z lodówki.

Zlew dwukomorowy IMO przy zmywarce jest zupełnie zbędny - 1 komora z ociekaczem albo suszarka nad pojedynczą wystarcza.

Wielki trójkąt roboczy.