Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie do końca jest tak jak piszesz bo adres domu to już jest nadawany na etapie PnB, wniosek do rejestru gruntów i do gminy jest zgłaszany z automatu po wykonaniu inwentaryzacji przez geologicznej którą wykonuje na zlecenie inwestora geodeta, co do ujawnienia w KW to nie powiem czy jest to obowiązek inwestora zgłoszenie tego.

Niezupełnie - o nadanie adresu wystąpiłem do Burmistrza gdy dom był w SSZ, co do ujawnienia domu w KW jest tak jak piszesz - wniosek wpłynął z automatu gdy geodeta robił mapkę.

adres obecnie może być ale raczej na łące się nie zameldujesz coc są pewno wyjątki.

Na 100% jak działce jest nadany numer wypisujesz wniosek ze sie chcesz tam zameldowac. Musi byc dokument wlasnosci np KW. Urząd nie ma podstawy prawnej by sprawdzic czy na danej dzialce jest jakas nieruchomość. Po prostu meldujesz sie pod danym adresem, dajesz skrzynke na listy na garaż, szopke i koniec. Tak wiem, ze jest to malo logiczne- wystarczylo ze wydz meldunkowy dogadalby sie z wydz budowlanym... ale po prostu nie moze wg. przepisów.

Nie wiem tylko co by bylo jak sluzby by pod takibadres przyjechaly;)

Zameldować się można tam, gdzie człowiek ZAMIESZKUJE. Może to być teoretycznie altanka czy nawet namiot.

Ale przystąpienie do użytkowania domu za wcześnie, to złamanie art. 54 lub 55 PB i jak ktoś (nielegalnie) zamieszkuje to wprawdzie ma obowiązek zameldować się, ale wtedy sam się podkłada i grozi 5K zł kary.

Oczywiście gratuluje;)

Gratulejszym dla Asi kemota :)

Raz jeszcze dziękuję, dla mnie był to chyba najbardziej stresujący moment budowy :) Miałem spory dysonans - z jednej strony naczytałem się w necie o różnych sytuacjach gdzie urząd zgłaszał sprzeciw , z drugiej strony mój projektant i KB w jednej osobie mówił, żeby się tych nie stresować. Na szczeście temat już za mną.

Teraz już na spokojnie mogę robić wykończenie, oraz wykonać tarasy, których nie było w projekcie, czy altankę śmietnikową.

Raz jeszcze dziękuję, dla mnie był to chyba najbardziej stresujący moment budowy :) Miałem spory dysonans - z jednej strony naczytałem się w necie o różnych sytuacjach gdzie urząd zgłaszał sprzeciw , z drugiej strony mój projektant i KB w jednej osobie mówił, żeby się tych nie stresować. Na szczeście temat już za mną.

Teraz już na spokojnie mogę robić wykończenie, oraz wykonać tarasy, których nie było w projekcie, czy altankę śmietnikową.

Oraz możesz już skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej 53000 ;)

Hmm, piszesz to w formie żartu, czy na serio? :)

Jeśli dobrze rozumiem intencje ustawodawcy, to do takiego odliczenia można zakwalifikować udokumentowane wydatki poniesione już po oddaniu budynku do użytkowania. Nie i nie wiem jak z podatnikami podatku liniowego.

Jeśli dobrze rozumiem intencje ustawodawcy, to do takiego odliczenia można zakwalifikować udokumentowane wydatki poniesione już po oddaniu budynku do użytkowania. Nie i nie wiem jak z podatnikami podatku liniowego.

Poważnie

Ulga termomodernizacyjna w PIT-36L

Gazeta Podatkowa nr 12 (1678) z dnia 10.02.2020

Agata Cieśla

W prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej od lat korzystam z opodatkowania podatkiem liniowym. Czy w sytuacji, gdy nie uzyskuję poza tym żadnych innych dochodów opodatkowanych według skali podatkowej, mogę w PIT-36L za 2019 r. skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej?

TAK. Co prawda osoba fizyczna, która w prowadzeniu działalności gospodarczej korzysta z opodatkowania podatkiem liniowym, z mocy ustawy nie posiada prawa do uwzględniania w zeznaniu rocznym wielu odliczeń m.in. od dochodu. Jednak Począwszy od zeznań za 2019 r. podatnicy korzystający z podatku liniowego mają również prawo do korzystania z tzw. ulgi termomodernizacyjnej. Zasady stosowania w zeznaniu rocznym odliczenia wydatków związanych z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w budynku jednorodzinnym, którego podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem, zawarte zostały w art. 26h ustawy o pdof. W ramach ulgi odliczeniu podlegają mieszczące się w ustawowym limicie wydatki wymienione w rozporządzeniu Ministra Inwestycji i Rozwoju w sprawie określenia wykazu rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2489). Wydatki te nie mogą być sfinansowane (dofinansowane) ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej lub wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej lub zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie oraz nie mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub być uwzględnione przez podatnika w związku z korzystaniem z ulg podatkowych w rozumieniu Ordynacji podatkowej. Ponadto samo przedsięwzięcie termomodernizacyjne powinno zostać zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.

Z tej preferencji mają prawo skorzystać zarówno osoby fizyczne opłacające podatek dochodowy według skali, jak i opłacające podatek liniowy (art. 26h ust. 1 ustawy o pdof) oraz korzystające z opodatkowania ryczałtem ewidencjonowanym (art. 11 ust. 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym... - Dz. U. z 2019 r. poz. 43 ze zm.). Wszyscy ci podatnicy o wydatki rozliczane w ramach ulgi obniżają podstawę opodatkowania, której podstawę wyliczenia u liniowców stanowi uzyskany w roku podatkowym dochód.

Niezupełnie - o nadanie adresu wystąpiłem do Burmistrza gdy dom był w SSZ, co do ujawnienia domu w KW jest tak jak piszesz - wniosek wpłynął z automatu gdy geodeta robił mapkę.

No widzisz co kraj to obyczaj. U mnie przy składaniu PnB starostwo zażądało nr domu i musiałem z tym udać się do gminy aby nadała mi nr.

Oczywiście że ta ulga przysługuje tylko "starym" domom.

• Like 1

Tymczasem ekipa od ogrodzenia z lekkim poślizgiem dzisiaj dokończyła montaż bramy i furtki oraz wylali fundament pod przęsła.

Wybraliśmy pustaki betenowe joniec gorc 22, kolor piryt. Przęsła - tak jak furtka i brama - ze sztachet metalowych z firmy Budmat.

Jutro wchodzi ekipa od podłóg.

Na budowę przyjechały bloczki ogrodzeniowe łupane Joniec. Wykonawca chwali że są równe i budowa ogrodzenia pójdzie jak z klocków lego. Zabrakło tylko daszków czterospadowych.

Przez najbliższy tydzień ma nie być mrozów więc mam nadzieję że uda się wymurować.

Podłogi położone, ekipa z firmy Fachowiec okazała się sprawna, czysta, nie ma się co czego przyczepić. Efekt nam się podoba :)

IMG_20210313_101348.jpg

IMG_20210313_101748.jpg

Również ogrodzenie zaczyna przybierać docelowy kształt.

1_IMG_20210313_124030.jpg

Do końca tygodnia mają też zostać wykonane tarasy.

A my dzisiaj wybieraliśmy tynk na elewację. Udało się wybrać kolor i producenta w ciągu jednego dnia ;) Za to nie mamy koncepcji na wykończenie cokołu. Cokół jest niski (30 cm w najwyższych punkcie), o nieregularnym kształcie (opaska z kostki położona jest zgodnie ze spadkiem terenu), więc mi najbliżej do położenia mozaiki zamiast bawienia się z odcinaniem płytek klinkierowych.

A może macie jeszcze jakieś inne pomysły jak wykończyć cokół?

Tak, dobrze rozumiesz - mam groszki w 1 kolorze.

W mieszalni był katalog i wybierałeś kolor.

Na każdy składały się składniki 1, 2, 3, 4 + żywica.

W katalogu była legenda jakies składniki trzeba wymieszać by wyszedł dany kolor.

Można było jeszcze dosypać brokat itp....