kemot_p 27.02.2018 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Zapytam z ciekawości - czy Wasz architekt lokalny zaprojektował Wam śmietnik 2m od granicy? Bo z obserwacji widzę, że większość stawia śmietnik w rogu działki, nawet jak na sąsiedniej działce nie ma altanki przy granicy. A przepisy w tej sytuacji nakazują odsunięcie się na 2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Architekt nie może zaprojektować przy granicy, bo się przyczepią na etapie PnB jeżeli za płotem nie ma takiej wiaty. Przynajmniej nasz tak tłumaczył, że nie przejdzie i zaprojektował dalej i powiedział, żeby dogadać się z sąsiadem po odbiorze i postawić koło siebie.Ale pewnie nie będę robił żadnej wiaty - tylko luźno postawię kontenery. I tak u mnie wymagają wystawienia za płot. Rozporządzenie w sprawie WT. § 23.[...]3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.02.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Trzeba czytać cały artykuł, a nie do połowy... 4. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, nie określa się. Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.02.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Trzeba czytać cały artykuł, a nie do połowy... Link trochę nie trafiłeś, powinieneś napisać raczej, ze trzeba czytać najnowsze rozporządzenie a nie poprzednie już nie obowiązujące Architekt nie może zaprojektować przy granicy, bo się przyczepią na etapie PnB jeżeli za płotem nie ma takiej wiaty. Przynajmniej nasz tak tłumaczył, że nie przejdzie i zaprojektował dalej i powiedział, żeby dogadać się z sąsiadem po odbiorze i postawić koło siebie. Ale pewnie nie będę robił żadnej wiaty - tylko luźno postawię kontenery. I tak u mnie wymagają wystawienia za płot. Rozporządzenie w sprawie WT. § 23. [...] 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. w nowym rozporzadzeniu ten paragraf i ustep brzmi tak : „§ 23. [......] 3. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy odległości, o których mowa w ust.1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. edit: agb, przy okazji dzięki za info o nowym rozporządzeniu. Rozwiązało to mój problem z umiejscowieniem śmietnika Edytowane 27 Lutego 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.02.2018 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Hm, rzeczywiście architekt powołuje się na nieaktualne przepisy. Punkt 4 w paragrafie 23 znosi konieczność zachowania odległości 2 m od granicy dla domów jednorodzinnych. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 28.02.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Na moim osiedlu domków jednorodzinnych i bliźniaków niemal wszystkie altanki śmieciowe stykają się z sąsiednimi przez ogrodzenie. Co prawda mój sąsiad jeszcze się nie pobudował, ale moja altanka jest dosunięta do granicy działki i nawet przez chwilę się nie zawahałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.02.2018 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Generalnie martwy był ten przepis o 2 m, ale w naszym powiecie go egzekwowali. Nasz szczęście od stycznia nie ma już tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.03.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Projekt zagospodarowania naszej działki: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=408755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.03.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Asia, lat 32, filolog romański i Tomek, lat 33, programista, wymyślili sobie, że (...) zamieszkają we wsi pod miastem To zupełnie jak u nas, tylko jesteśmy troszkę starsi i nie jestem filologiem Co to jest na planie zagospodarowania, oznaczone "Sz" przy fioletowym kółku? Szambo? Powodzenia w budowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.03.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 To zupełnie jak u nas, tylko jesteśmy troszkę starsi i nie jestem filologiem Co to jest na planie zagospodarowania, oznaczone "Sz" przy fioletowym kółku? Szambo? Powodzenia w budowaniu! Też Asia i Tomek? Tak, to fioletowe kółko to szambo. Dzięki i wzajemnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.03.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Też Jeśli szambo będzie zwykłym betonowym zbiornikiem, to rozważcie opcję umieszczenia go w podjeździe. Można dokupić zbrojoną płytę najazdową. Opcja o tyle lepsza, że zbiornik nie zajmuje wtedy dodatkowego, cennego miejsca w ogrodzie a wciąż jest zaraz przy wjeździe. Dzięki My się już wykańczamy i powiem szczerze, że budowa szła szybciej i więcej radości sprawiała. Wykańczanie wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.03.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Schody przed nieprzekraczalną linią zabudowy? Szambo w pasie przed linią? O ile szambo jest w ziemi to może i można ale schodów, tarasów to raczej nie.Może się mylę, ale proponuję się dowiedzieć. U mnie oprócz śmietnika i ogrodzenia nie ma prawa być jakiejkolwiek zabudowy. Żadnych schodów, tarasów itp. Wszystko musi być za nieprzekraczalną linią zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.03.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Schody przed nieprzekraczalną linią zabudowy? Szambo w pasie przed linią? O ile szambo jest w ziemi to może i można ale schodów, tarasów to raczej nie. Może się mylę, ale proponuję się dowiedzieć. U mnie oprócz śmietnika i ogrodzenia nie ma prawa być jakiejkolwiek zabudowy. Żadnych schodów, tarasów itp. Wszystko musi być za nieprzekraczalną linią zabudowy. Architektka lokalna zapoznała się z zapisami MPZP i stwierdziła, że schody moga być przed tą linią. Wg niej lico ściany frontowej nie może wychodzić poza ta linię. Najwyżej będzie poprawiać jeśli urząd zakwestionuje. P.S. Ty nie podlegasz pod powiat pruszkowski, prawda? Edytowane 7 Marca 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.03.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Też Dzięki My się już wykańczamy i powiem szczerze, że budowa szła szybciej i więcej radości sprawiała. Wykańczanie wykańcza Podglądam Twój dziennik od czasu do czasu i podziwiam ile rzeczy zrobiliście sami. Co do szamba - chcę zrobić w płoci szybkozłączkę do wybierania i to miejsce pasowało najbardziej. W podjeździe byłby z tym kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.03.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ja też mam szambo obok podjazdu, a szybkozłączkę przed ogrodzeniem. To rozwiązanie sprawdza się Natomiast nie wiem czy można mieć szambo tak blisko granicy działki - pamiętam, że u mnie musieliśmy dostosować tę odległość do przepisów. Ale na pewno Twoja architektka sprawdziła tę kwestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.03.2018 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ja też mam szambo obok podjazdu, a szybkozłączkę przed ogrodzeniem. To rozwiązanie sprawdza się Natomiast nie wiem czy można mieć szambo tak blisko granicy działki - pamiętam, że u mnie musieliśmy dostosować tę odległość do przepisów. Ale na pewno Twoja architektka sprawdziła tę kwestię. Ta czarna kropka, czyli dekiel musi być 2 metry od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.03.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 No to super Jeszcze patrząc na projekt zagospodarowania... fajnie byłoby mieć miejsca dla co najmniej 2 samochodów gości. 6 metrów od linii ogrodzenia do garażu to trochę mało, bo co najmniej pół metra odejdzie na ogrodzenie, no i już będzie ciasno np. dla kombi, już nie mówiąc i jakimś dostawczaku. Nie rozważałeś odsunięcia garażu do tyłu o 1-2 metry? Masz na to miejsce, a dzięki temu parkowanie dodatkowych samochodów byłoby bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.03.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Te dwie koperty narysowane przez architektkę to miejsca postojowe - to pozwolenie będzie tylko na dom, bo na garaż nie mamy jeszcze koncepcji. Jak stanie już dom pomyślimy jak do tego dołożyć garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.03.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Aha, no to wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.03.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Dodatkowo w kotłowni i gabinecie w ścianie zewnętrznej zlecę zamurowanie nadproża gdyby w przyszłości pojawił się pomysł dobudowania garażu do domu albo jakiejś rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts