Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Zapytam z ciekawości - czy Wasz architekt lokalny zaprojektował Wam śmietnik 2m od granicy? Bo z obserwacji widzę, że większość stawia śmietnik w rogu działki, nawet jak na sąsiedniej działce nie ma altanki przy granicy. A przepisy w tej sytuacji nakazują odsunięcie się na 2 metry.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Architekt nie może zaprojektować przy granicy, bo się przyczepią na etapie PnB jeżeli za płotem nie ma takiej wiaty. Przynajmniej nasz tak tłumaczył, że nie przejdzie i zaprojektował dalej i powiedział, żeby dogadać się z sąsiadem po odbiorze i postawić koło siebie.

Ale pewnie nie będę robił żadnej wiaty - tylko luźno postawię kontenery. I tak u mnie wymagają wystawienia za płot.

Rozporządzenie w sprawie WT.

§ 23.

[...]

3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy.

Trzeba czytać cały artykuł, a nie do połowy...

Link

trochę nie trafiłeś, powinieneś napisać raczej, ze trzeba czytać najnowsze rozporządzenie a nie poprzednie już nie obowiązujące :)

Architekt nie może zaprojektować przy granicy, bo się przyczepią na etapie PnB jeżeli za płotem nie ma takiej wiaty. Przynajmniej nasz tak tłumaczył, że nie przejdzie i zaprojektował dalej i powiedział, żeby dogadać się z sąsiadem po odbiorze i postawić koło siebie.

Ale pewnie nie będę robił żadnej wiaty - tylko luźno postawię kontenery. I tak u mnie wymagają wystawienia za płot.

Rozporządzenie w sprawie WT.

§ 23.

[...]

3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy.

w nowym rozporzadzeniu ten paragraf i ustep brzmi tak :

„§ 23.

[......]

3. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy odległości, o których mowa w ust.1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

edit: agb, przy okazji dzięki za info o nowym rozporządzeniu. Rozwiązało to mój problem z umiejscowieniem śmietnika :)

Edytowane przez Slawko123

Asia, lat 32, filolog romański i Tomek, lat 33, programista, wymyślili sobie, że (...) zamieszkają we wsi pod miastem

To zupełnie jak u nas, tylko jesteśmy troszkę starsi i nie jestem filologiem ;)

Co to jest na planie zagospodarowania, oznaczone "Sz" przy fioletowym kółku? Szambo?

Powodzenia w budowaniu! :D

To zupełnie jak u nas, tylko jesteśmy troszkę starsi i nie jestem filologiem ;)

Co to jest na planie zagospodarowania, oznaczone "Sz" przy fioletowym kółku? Szambo?

Powodzenia w budowaniu! :D

Też Asia i Tomek? :p

Tak, to fioletowe kółko to szambo.

Dzięki i wzajemnie!

Też :D

Jeśli szambo będzie zwykłym betonowym zbiornikiem, to rozważcie opcję umieszczenia go w podjeździe. Można dokupić zbrojoną płytę najazdową. Opcja o tyle lepsza, że zbiornik nie zajmuje wtedy dodatkowego, cennego miejsca w ogrodzie a wciąż jest zaraz przy wjeździe.

Dzięki :) My się już wykańczamy i powiem szczerze, że budowa szła szybciej i więcej radości sprawiała. Wykańczanie wykańcza ;)

Schody przed nieprzekraczalną linią zabudowy? Szambo w pasie przed linią?

O ile szambo jest w ziemi to może i można ale schodów, tarasów to raczej nie.

Może się mylę, ale proponuję się dowiedzieć.

U mnie oprócz śmietnika i ogrodzenia nie ma prawa być jakiejkolwiek zabudowy. Żadnych schodów, tarasów itp. Wszystko musi być za nieprzekraczalną linią zabudowy.

Schody przed nieprzekraczalną linią zabudowy? Szambo w pasie przed linią?

O ile szambo jest w ziemi to może i można ale schodów, tarasów to raczej nie.

Może się mylę, ale proponuję się dowiedzieć.

U mnie oprócz śmietnika i ogrodzenia nie ma prawa być jakiejkolwiek zabudowy. Żadnych schodów, tarasów itp. Wszystko musi być za nieprzekraczalną linią zabudowy.

Architektka lokalna zapoznała się z zapisami MPZP i stwierdziła, że schody moga być przed tą linią. Wg niej lico ściany frontowej nie może wychodzić poza ta linię. Najwyżej będzie poprawiać jeśli urząd zakwestionuje.

P.S. Ty nie podlegasz pod powiat pruszkowski, prawda?

Edytowane przez kemot_p

Też :D

Dzięki :) My się już wykańczamy i powiem szczerze, że budowa szła szybciej i więcej radości sprawiała. Wykańczanie wykańcza ;)

Podglądam Twój dziennik od czasu do czasu i podziwiam ile rzeczy zrobiliście sami.

Co do szamba - chcę zrobić w płoci szybkozłączkę do wybierania i to miejsce pasowało najbardziej. W podjeździe byłby z tym kłopot.

Ja też mam szambo obok podjazdu, a szybkozłączkę przed ogrodzeniem. To rozwiązanie sprawdza się :)

Natomiast nie wiem czy można mieć szambo tak blisko granicy działki - pamiętam, że u mnie musieliśmy dostosować tę odległość do przepisów. Ale na pewno Twoja architektka sprawdziła tę kwestię.

Ja też mam szambo obok podjazdu, a szybkozłączkę przed ogrodzeniem. To rozwiązanie sprawdza się :)

Natomiast nie wiem czy można mieć szambo tak blisko granicy działki - pamiętam, że u mnie musieliśmy dostosować tę odległość do przepisów. Ale na pewno Twoja architektka sprawdziła tę kwestię.

Ta czarna kropka, czyli dekiel musi być 2 metry od granicy.

No to super :) Jeszcze patrząc na projekt zagospodarowania... fajnie byłoby mieć miejsca dla co najmniej 2 samochodów gości. 6 metrów od linii ogrodzenia do garażu to trochę mało, bo co najmniej pół metra odejdzie na ogrodzenie, no i już będzie ciasno np. dla kombi, już nie mówiąc i jakimś dostawczaku.

Nie rozważałeś odsunięcia garażu do tyłu o 1-2 metry? Masz na to miejsce, a dzięki temu parkowanie dodatkowych samochodów byłoby bardzo wygodne.