Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

W weekend postanowiłem załatwić formalności związane z wycinką sosen na drewno budowlane i dębów na wykończenie. Ze Starostwa wziąłem wypis dla 3 działek leśnych, następnie spotkałem się z leśniczym celem ocechowania. Oprócz tego spotkanie z drwalem i właścicielem tartaku, w którym drewno będzie przecierane.

W miedzy czasie dostałem telefon z mojego Starostwa, że wniosek o PnB został zweryfikowany pozytywnie przez Panią Inspektor i czeka na podpis Naczelnika. Od chwili złożenia wniosek był procesowany niewiele ponad tydzień, więc jestem pozytywnie zaskoczony.

Dzisiaj rano kolejny telefon - tym razem od architektki, z informacją, że wniosek został zakwestionowany przez Naczelnika, z powodu przekroczenia linii zabudowy schodami. Niedawno pisał Slawko123, że mogą być z tym problemy. I okazało się, że są. Urzędniczka powiedziała, że jeśli nie chcemy decyzji obligującej nas do zmian, co wydłuży proces uzyskiwania pozwolenia o 30 dni, mamy czas do godziny 18 na poprawienie planu zagospodarowania i będzie decyzja pozytywna. Po 15 minutach architektka odebrała ode mnie nową mapkę i zabrała się do roboty. Ciekawe czy się wyrobi... :D

Edytowane przez kemot_p

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym żeby u mnie urzędy tak pracowały, musiałem podzielić działki, geodeta zrobił podział, złożył dokument po 3 tygodniach dowiedziałem się ze były błędy i odesłali projekt, teraz znów trzeba czekać aż minie 2 tygodnie wydadzą decyzję, potem wyślą do gminy a potem 2 tygodnie na uprawomocnienie....na wszystko jest czas....a ja go nie mam:-(

tak myślałem :)

wszędzie tak interpretują bo takie są przepisy prawa :)

Niezupełnie, na sąsiedniej działce facet ma schody przed linią zabudowy, urzędnik uznał, że wystarczy lico ściany frontowej w linii zabudowy ustawić, ja się tym zasugerowałem bo chciałem jak najwięcej ogrodu z tyłu domu, ale u mnie nie przeszło, bo decyzję podpisywał inny. Nie ma tematu - nie będę o 155 cm z urzędami wojował. Jest dobrze :)

To jest bardziej zagmatwane. Wg planu zagospodarowania schody zewnętrzne tak samo jak podjazdy mogą wystawać przed linię zabudowy, z tym że nad moimi schodami jest daszek podparty słupami. Gdyby nie był podparty słupami tylko wisiał w powietrzu, był podparty odkosami w ścianie lub nad schodami był balkon to by przeszło.

• 2 weeks później...
Wszystkie materiały na SSO mam już wybrane, pozostała kwestia dachu. Po wstępnym rekonesansie na pewno wybierzemy rynny i rury spustowe metalowe oraz okna dachowe Fakro. Nie możemy się zdecydować w jaki sposób wykańczać kominy - klinkier czy tynk w kolorze elewacji, a może obłożenie takim samym materiałem jak cokół. No i wielką niewiadomą jest wybór blachodachówki modułowej. Obejrzałem kilka produktów różnych producentów, ale trudno się zdecydować. Może ktoś z Was jest na bieżąco w temacie aktualnej oferty i mógłby się podzielić opiniami?

Tylko nie bierz z Pruszyńskiego mieliśmy sporo problemów z nimi. Blacha nie trzymała wymiarów, ńie schodziła się większa partia materiału, niby różnica 2mm a na kilka rzędów to jużbył problem ze złożeniem według wzorów katalogowych. Reklamowaliśmy zima się zbliżała a spec, który przyjechał powiedziłą, że inna metoda się ja układa nie taką jak w katalogu, i po jakimś czasie przyszła do nas fakturka za dodatkowe prace, które rzekomo wykonał na dachu, a których w ogóle nie robił i musielismy płacić 535zł za tę usługę. Nic nie moglismy zrobić, firma tutejsza u której zamawialiśmy tę blachę wystapiła do sądu i przegraliśmy, bo nie mielismy dowodów na to. A że sprawa nie toczyła się z tym rzekomym specjalistą to przegralismy. I tak to wyglada, że w polsce to sami naciągacze i wyłudzacze jak ktoś się buduje. Tyle w temacie, strach co kolwiek reklamować. :mad:

O szlag.... ciężko będzie :( Wszystkie dobre ekipy są na pewno od dawna zarezerwowane, więc jak kogoś znajdziesz, patrz im na ręce.

Jakby co mogę dać kontakt do człowieka od pokrycia dachu - uratował mnie w zeszłym roku jak dach zaczął lekko przeciekać, naprawdę zrobił solidne wrażenie. Ewentualnie jeszcze mam gościa od ogrodzeń, ale to dla Ciebie za wcześnie :)

Tak czy inaczej, trzymam kciuki!

Mój majster zmarł nagle :(

Byłem umówiony na marzec 2019 więc myślę że znajdę inną ekipę, chociaż łatwo nie będzie, bo mam wymaganie murowanego stropu nad poddaszem, a u nas to niezbyt popularne rozwiązanie. Miałem robić strop z dziurawki, bednarki i dwuteowników (tzn

Kleina), ale drugiej ekipy, która to wykonuje nie znajdę - zostanie zwykły monolit żelbetowy. Do dachu mam już zaklepaną ekipę dekarzy, o dalszych pracach na tym etapie jeszcze nie myślę.

• 2 weeks później...