kemot_p 22.04.2018 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Mam ekipę do budowy, zaklepana na marzec/kwiecień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.04.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Gratuluję ogromnie i cieszę się razem z Wami Przy okazji witam się w dzienniku, bo chyba jeszcze się tu nie odzywałam? Ale poczytuję sobie po cichu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.04.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Gratuluje ale mamy takie czasy że podpisz z nimi umowę notarialną, i niech wpłacą zaliczkę jeśli odmówią roboty kasa im przepadnie:-) takie czasy....dopóki nie przykryją dachem nic nie jest pewne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.04.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 zaliczka nie przepada, to zadatek przepada lub trzeba zwrócić w podwójnej wysokości. Zaliczkę zawsze trzeba oddać. Dziś ekipa jest, za rok może nie istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.04.2018 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Dzięki. Z podpisywaniem umowy notarialnej z ekipą się jeszcze nie spotkałem. A Wy w jaki sposób zaklepywaliście ekipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 23.04.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Heh... ja na gębę przebąkiwałam coś o umowie, żebyśmy mieli jasność, ale jakoś nie doszło do skutku. Budowlańcy, hydraulicy i elektryk - bez umów. Znajome ekipy. Reszta wszystko na umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.04.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 pierwszą ekipę miałem na umowę, ale nie wywiązała się z dzieła, reszta wszystko na gębę i nie było problemu. Na umowę miałem jeszcze dekarzy i tych od okien i drzwi, ale to miejsca w których kupowałem materiał, niejako materiał z usługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.04.2018 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Heh... ja na gębę przebąkiwałam coś o umowie, żebyśmy mieli jasność, ale jakoś nie doszło do skutku. Budowlańcy, hydraulicy i elektryk - bez umów. Znajome ekipy. Reszta wszystko na umowy. W zasadzie ekipa do SSO to też w pewnym sensie znajomi, polecił mi ich dekarz, który bardzo dobrze zna się z moim tatą. Na miejscu okazało się, że kierownik ekipy jest mężem mojej koleżanki z liceum. Tego, że nie zrezygnują z wykonania usługi jestem pewien, a na wypadki losowe (tak jak śmierć mojego poprzedniego majstra) to żadna umowa nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.04.2018 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Namiary na firmy wykonujące ocieplenia pianką PUR działające w powiecie pruszkowskim mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2018 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Mam oferty z 4 firm na wykonanie natrysku pianką otwartokomórkową o lambdzie 0037 warstwą 25 cm. Zakres cen od 62,5 do 75 zł brutto za m2. Już definitywnie rozmyśliłem się że styropianu i wełny. Majster obniży krokwie, bo przy piance nie trzeba tyle miejsca co przy wełnie, na to konto podniesiemy odrobinę ściankę kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.05.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Zastanów się, czy watro obniżać krokwie przy pianie. I czy jednak nie zrobić natrysku o grubości 30 cm. Nie wiem, czy widziałeś moje przeboje z pianą, ale jeszcze walczę ze ścinaniem nadmiaru No i właśnie powtarzałam natrysk, aby zwiększyć grubość izolacji ponad 30 cm grubości. Jak będziesz miał więcej przestrzeni między krokwią a przyszłymi stelażami pod zabudowę g-k, nie będziesz miał ryzyka, że nadmiar piany trzeba ścinać. Zostawisz tak, jak jest. I nie daj sobie wmówić, że ze stelażami nakręconymi na wieszaki, łatwiej jest pianować. Masakra!!! U mnie nakręcili stelaże, mimo, że prosiłam, aby tego nie robili Dzisiaj, na pewno kazałabym to rozbierać przed natryskiem. Jaką masz wysokość krokwi?? Pamiętaj, że na krokwiach też musisz coś psiknąć. A jak będziesz chciał zostawić miejsce na oświetlenie podtynkowe na suficie, to może być ciasno. Ja, po zwiększeniu grubości piany, mam izolację na równi ze stelażami od g-k. Oświetlenie podtynkowe nie wejdzie. Wlazłoby, gdybym zrobiła miejsce w izolacji, ale nie chcę wycinać otworów w pianie Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2018 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Cześć, ja mam zupełnie inną sytuację gdyż będę miał strop żelbetowo-ceramiczny nad poddaszem, czyli patrząc od dołu - 10 cm betonu/dziurawki, 15 cm pianki, krokwie z 10 cm pianki pomiędzy nimi, pustka 5 cm, deskowanie lub membrana, blachodachówka. Dawanie więcej niż 25 cm pianki nie ma uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 11.05.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Dlaczego zrezygnowałeś ze styro? Natrysk pianki będziesz robił w jednym procesie po położeniu więźby, czy w dwóch etapach? Jak ma się cenowo pianka do grafitowego styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2018 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Nie wiem, to już zostawiam do decyzji ekipie od pianki - czy można jednorazowo natrysnac 25 cm czy nie. Pewnie taniej wyszłoby szarym styro (nie liczyłem dokładnie o ile - szacunkowo styro+wełna+robocizna powinno się zamknąć w 50zł/m2), ale moja ekipa murarzy nie preferuje ocieplania betonowych skosów styropianem, nie mają doświadczenia w tym więc i ryzyko błędów wykonawczych większe. Wątpię czy byliby tak precyzyjni i bawiliby się w docinanie, upychanie styropianu w każdą szczelinę itp. Zakładam że natrysk będzie dokładniejszy. Edytowane 11 Maja 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.05.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 U Ciebie natrysk będzie od góry?? Najpierw izolacja, później poszycie dachu?? Ja styro nie brałam pod uwagę, ale wełna nie chciała wyjść taniej niż piana. Robocizna liczona podwójnie, do tego materiał i cena spora. Tak jak szanse na mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Tak izolacja od góry, coś jak tutaj:http://krystekc.mojabudowa.pl/pliki/krystekc/image/6b798f5f361b93a00ca9837fbcfe0e6288e7074d.jpgEkipa stawia krokwie zachowując szczelinę pomiędzy stropem, a dolną krawędzią krokwi około 15 cm i to miejsce wypełniane będzie pianką.Wg moich obliczeń ocieplenie styropianem plus wełna powinno wyjść ok. 10-15 zł taniej na metrze kwadratowym. Ale to są szacunki, finalnie być może różnica byłaby mniejsza. Edytowane 11 Maja 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 11.05.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Są jacyś użytkownicy, którzy mają piankę na stropie żelbetowym? Nie będzie się z tym nic dziać za 10-20 lat? Ja rozważam albo styro albo piankę, ale jakoś zabezpieczony klejem i siatką styro bardziej do mnie przemawia... Poza tym na poziomej części stropu chcę mieć strych, a z pianką jakoś sobie tego nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Dwóch na trzech wykonawców SSO, których robią lane skosy rekomendowali mi piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.05.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 kemot_p: z ciekawości zapytam o koszt takiego tartaku z Twoim drewnem. Jak to jest rozliczane i jaki jest koszt czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.05.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Pytasz o pozyskiwanie drewna z własnego lasu? Koszt wycięcia drewna ok 50 zł/m3, koszt przetarcia 100-110 zł/m3. Są tartaki taśmowe, mobilne, które przyjeżdżają do domu klienta - ja miałem ofertę takiego tartaku po 70 zł/m3, ale we własnym zakresie musiałbym załatwić traktor do ciągnięcia bali i 2 osoby do pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts