Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh... ja na gębę ;) przebąkiwałam coś o umowie, żebyśmy mieli jasność, ale jakoś nie doszło do skutku. Budowlańcy, hydraulicy i elektryk - bez umów. Znajome ekipy. Reszta wszystko na umowy.

W zasadzie ekipa do SSO to też w pewnym sensie znajomi, polecił mi ich dekarz, który bardzo dobrze zna się z moim tatą. Na miejscu okazało się, że kierownik ekipy jest mężem mojej koleżanki z liceum. Tego, że nie zrezygnują z wykonania usługi jestem pewien, a na wypadki losowe (tak jak śmierć mojego poprzedniego majstra) to żadna umowa nie pomoże.

• 2 weeks później...

Mam oferty z 4 firm na wykonanie natrysku pianką otwartokomórkową o lambdzie 0037 warstwą 25 cm. Zakres cen od 62,5 do 75 zł brutto za m2.

Już definitywnie rozmyśliłem się że styropianu i wełny. Majster obniży krokwie, bo przy piance nie trzeba tyle miejsca co przy wełnie, na to konto podniesiemy odrobinę ściankę kolankową.

Zastanów się, czy watro obniżać krokwie przy pianie. I czy jednak nie zrobić natrysku o grubości 30 cm. Nie wiem, czy widziałeś moje przeboje z pianą, ale jeszcze walczę ze ścinaniem nadmiaru :sick: No i właśnie powtarzałam natrysk, aby zwiększyć grubość izolacji ponad 30 cm grubości.

Jak będziesz miał więcej przestrzeni między krokwią a przyszłymi stelażami pod zabudowę g-k, nie będziesz miał ryzyka, że nadmiar piany trzeba ścinać. Zostawisz tak, jak jest. I nie daj sobie wmówić, że ze stelażami nakręconymi na wieszaki, łatwiej jest pianować. Masakra!!! U mnie nakręcili stelaże, mimo, że prosiłam, aby tego nie robili :mad: Dzisiaj, na pewno kazałabym to rozbierać przed natryskiem.

Jaką masz wysokość krokwi??

Pamiętaj, że na krokwiach też musisz coś psiknąć. A jak będziesz chciał zostawić miejsce na oświetlenie podtynkowe na suficie, to może być ciasno.

Ja, po zwiększeniu grubości piany, mam izolację na równi ze stelażami od g-k. Oświetlenie podtynkowe nie wejdzie. Wlazłoby, gdybym zrobiła miejsce w izolacji, ale nie chcę wycinać otworów w pianie ;)

Powodzenia!!!

Cześć, ja mam zupełnie inną sytuację gdyż będę miał strop żelbetowo-ceramiczny nad poddaszem, czyli patrząc od dołu - 10 cm betonu/dziurawki, 15 cm pianki, krokwie z 10 cm pianki pomiędzy nimi, pustka 5 cm, deskowanie lub membrana, blachodachówka. Dawanie więcej niż 25 cm pianki nie ma uzasadnienia.

Nie wiem, to już zostawiam do decyzji ekipie od pianki - czy można jednorazowo natrysnac 25 cm czy nie. Pewnie taniej wyszłoby szarym styro (nie liczyłem dokładnie o ile - szacunkowo styro+wełna+robocizna powinno się zamknąć w 50zł/m2), ale moja ekipa murarzy nie preferuje ocieplania betonowych skosów styropianem, nie mają doświadczenia w tym więc i ryzyko błędów wykonawczych większe. Wątpię czy byliby tak precyzyjni i bawiliby się w docinanie, upychanie styropianu w każdą szczelinę itp. Zakładam że natrysk będzie dokładniejszy. Edytowane przez kemot_p

Tak izolacja od góry, coś jak tutaj:

http://krystekc.mojabudowa.pl/pliki/krystekc/image/6b798f5f361b93a00ca9837fbcfe0e6288e7074d.jpg

Ekipa stawia krokwie zachowując szczelinę pomiędzy stropem, a dolną krawędzią krokwi około 15 cm i to miejsce wypełniane będzie pianką.

Wg moich obliczeń ocieplenie styropianem plus wełna powinno wyjść ok. 10-15 zł taniej na metrze kwadratowym. Ale to są szacunki, finalnie być może różnica byłaby mniejsza.

Edytowane przez kemot_p

Są jacyś użytkownicy, którzy mają piankę na stropie żelbetowym? Nie będzie się z tym nic dziać za 10-20 lat? Ja rozważam albo styro albo piankę, ale jakoś zabezpieczony klejem i siatką styro bardziej do mnie przemawia...

Poza tym na poziomej części stropu chcę mieć strych, a z pianką jakoś sobie tego nie wyobrażam.

Pytasz o pozyskiwanie drewna z własnego lasu?

Koszt wycięcia drewna ok 50 zł/m3, koszt przetarcia 100-110 zł/m3. Są tartaki taśmowe, mobilne, które przyjeżdżają do domu klienta - ja miałem ofertę takiego tartaku po 70 zł/m3, ale we własnym zakresie musiałbym załatwić traktor do ciągnięcia bali i 2 osoby do pomocy.