Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

zamiescisz zdjecia z prac ? U siebie mam rure 32mm jako studnie i nie wiem jak to ugryźć. Czy hydrofor moge do niej podpiac czy powinienem wpuscic wąż na dno ?

Zdjęć nie mam, ale nie bardzo rozumiem. Jak to studnia 32mm?

Ja mam studnię 110mm, wpuszczam pompę 3,5 cala, na pompę nakręciłem nypel, potem zawór zwrotny, złączka PE, dalej rura PE, kolejna złączka PE, kolejna mufa, głowica studni, nypel, kolanko. A potem w zależności od potrzeb złączka do węża 3/4 cala lub podłączenie do hydroforu, albo kranik. Wszystkie gwinty uszczelniłem taśmą.

Edytowane przez kemot_p

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ostatnim czasie objechalismy z żoną kilka okolicznych składów z materiałami na dach, udało nam się też obejrzeć kilka interesujących nas blachodachówek na dachach, co zmienia całkiem perspektywę i ocenę danego modelu, rodzaju przetłoczenia i koloru. Ostatecznie chyba zdecydujemy się na model German z Blachotrapezu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415906

Na żywo, położony obok Germanii wygląda o wiele lepiej, to samo na dachu.

Początkowo, na podstawie próbek wybraliśmy kolor brąz 8017, ale dzisiaj po obejrzeniu dachów chyba jednak zdecydujemy się na ciemny brąz 8019. To nawet lepiej, bo najlepsza powłoka Blachotrapezu (z 50 letnią gwarancją) - Pladur Wrinkle Mat Plus nie występuje w kolorze 8017.

german.jpg

• 3 weeks później...
Drogo, bo to najwyższa półka blachodachówki, średnio 10 zł na metrze droższa od innych dobrych powłok, ale dach się robi na lata. Dachówki nie rozważałem więc nawet nie znam cen materiału i robocizny. Edytowane przez kemot_p

• 2 weeks później...
Mam już wycenę pracy dekarza - 60 zł/m2 za więźbę, krycie wstępne (z powodu posiadania lanych skosów zdecydowałem się na membranę zamiast deskowania) i pokrycie blachodachówką modułową. Orientujecie się, czy to dobra cena na naszym terenie? Ekipy nie zmienię, bo jest sprawdzona, pytam z ciekawości jak się kształtują ceny. Edytowane przez kemot_p

Czyli robocizna za SSO (dom 150 m2 po podłodze, 100 m2 zabudowy - ceramika max na poziomą i pionową spoinę, strop monolityczny, lane skosy nad poddaszem, pokrycie blachodachówką) wyniesie mnie 48 tyś.

Ja miałam podobną wycenę za SSO, ale bez fundamentów. Płytę wykonała firma zewnętrzna. Moi budowlańcy wchodzili od murowania parteru. Także u Ciebie coś tanio wyszło, biorąc pod uwagę strop monolityczny i lane skosy, których jestem bardzo ciekawa ;) Mam nadzieję, że fotorelacja będzie szczegółowa :cool:

Pozdrawiam

Ja miałam podobną wycenę za SSO, ale bez fundamentów. Płytę wykonała firma zewnętrzna. Moi budowlańcy wchodzili od murowania parteru. Także u Ciebie coś tanio wyszło, biorąc pod uwagę strop monolityczny i lane skosy, których jestem bardzo ciekawa ;) Mam nadzieję, że fotorelacja będzie szczegółowa :cool:

Pozdrawiam

Postaram się relacjonować przebieg prac, ale musisz się uzbroić w cierpliwość bo start na wiosnę.:)

Mam już wycenę pracy dekarza - 60 zł/m2 za więźbę, krycie wstępne (z powodu posiadania lanych skosów zdecydowałem się na membranę zamiast deskowania) i pokrycie blachodachówką modułową. Orientujecie się, czy to dobra cena na naszym terenie? Ekipy nie zmienię, bo jest sprawdzona, pytam z ciekawości jak się kształtują ceny.

Nie wiem jak się kształtują ceny pokrycia blachodachówką modułową, ale wydaje mi się, że bardzo dobra. Za samą więźbę miałem wyceny min 30zł/m2.

Nie wiem jak się kształtują ceny pokrycia blachodachówką modułową, ale wydaje mi się, że bardzo dobra. Za samą więźbę miałem wyceny min 30zł/m2.

Pytałem - za samo krycie blachodachówką modułową, plus obróbki blacharskie itp - 30 zł/m2 dachu.

48 tys razem z fundamentami ? jesli tak to bardzo dobra cena - az podejrzanie niska jak na obecne czasy. Rozumiem ze ekipa sprawdzona?

A msz moze podzial na poszczegolne etapy -czy wszystko robi jedna ekipa

Ekipy są dwie od murów i dekarze, obydwie sprawdzone, są przyjezdne - stąd atrakcyjniejsza cena.