Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Witam ,jetem tu nowa i tez mam problem z wyborem blachodachówki ,zapytam czemu nie bierze P. pod uwagę RUUKKI ?

moze jest cos czego nie wiem?

Krajowi producenci (Blachotrapez czy BudMat) oferują produkty jakościowo zbliżone do ruukki, a nawet w przypadku tego pierwszego lepsze więc wybór jest dla mnie łatwy.

Blachotrapez nie rozdziela czasu gwarancji na kolor (powłoka) i rdzeń - w przypadku interesującej mnie powłoki daje 50 letnią gwarancję na powłokę i rdzeń bez dodatkowych obwarunkowań. Z kolei ruukki na swoje produkty dzieli gwarancje na dwie części, powłoka Purex ma 15 lat gwarancji na kolor i 40 technicznej na rdzeń, powłoka Pural Mat ma 20 lat gwarancji na kolor i 50 lat gwarancji technicznej.

W warunkach gwarancji Blachotrapezu nie ma też takich obostrzeń jak u innych np. konieczność użycia dedykowanego modelu rynien, udokumentowany serwis. Jedyny minus jest taki, że ta najlepszą powłoka Blachotrapezu występuje tylko w 3 kolorach - ciemny brąz, antracyt i czarny.

W warunkach gwarancji Blachotrapezu nie ma też takich obostrzeń jak u innych np. konieczność użycia dedykowanego modelu rynien, udokumentowany serwis.

24. Warunkiem koniecznym skorzystania z gwarancji jest odesłanie przez kupującego jej kuponu zwrotnego w terminie 14 dni od dnia zakończenia montażu (nie później niż 3 miesiące od daty wyprodukowania gotowego wyrobu). Kupujący zobowiązany jest wysłać kupon listem poleconym, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru na adres: BLACHOTRAPEZ Spółka z o.o., 34-700 Rabka – Zdrój ul. Kilińskiego 49a oraz zachować potwierdzenie nadania wraz z kartą gwarancyjną i dokumentem zakupu przez okres gwarancji. Brak któregokolwiek z powyższych dokumentów lub ich nieprawidłowe wypełnienie przez kupującego stanowi podstawę do odrzucenia przez BLACHOTRAPEZ roszczeń z niniejszej Gwarancji. 25. Właściciele budynków powinni zapewnić możliwość bezpiecznego wejścia na dach. Kwestia ta może podlegać weryfikacji wedle uznania firmy Blachotrapez. 26. Budynki powinny być okresowo sprawdzane i konserwowane zgodnie z Instrukcjami opublikowanymi przez firmę Blachotrapez.

Budynki powinny być okresowo sprawdzane i konserwowane zgodnie z Instrukcjami opublikowanymi przez firmę Blachotrapez.[/b]

A w Robenie poniższy zapis już mu nie przeszkadzał :rolleyes:

5. Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń i zniszczeń Wyrobów spowodowanych:

− wadliwym ułożeniem Wyrobów, nieprawidłowym wykonaniem bądź wadliwą konstrukcją dachu lub wadami systemu wentylacyjnego dachu

wadliwą eksploatacją lub konserwacją Wyrobów,

Blachotrapez nie rozdziela czasu gwarancji na kolor (powłoka) i rdzeń - w przypadku interesującej mnie powłoki daje 50 letnią gwarancję na powłokę i rdzeń bez dodatkowych obwarunkowań. Z kolei ruukki na swoje produkty dzieli gwarancje na dwie części, powłoka Purex ma 15 lat gwarancji na kolor i 40 technicznej na rdzeń, powłoka Pural Mat ma 20 lat gwarancji na kolor i 50 lat gwarancji technicznej.

W warunkach gwarancji Blachotrapezu nie ma też takich obostrzeń jak u innych np. konieczność użycia dedykowanego modelu rynien, udokumentowany serwis. Jedyny minus jest taki, że ta najlepszą powłoka Blachotrapezu występuje tylko w 3 kolorach - ciemny brąz, antracyt i czarny.

Przeczytałem warunki gwarancji blachotrapezu i bynajmniej nie wyglądają one lepiej niż Ruukki. Żeby nie powiedzieć(co może wynikać z większej szczegółowści), że gorzej.

BLACHOTRAPEZ udziela gwarancji dla blach stalowych z powłoką Pladur®Wrinkle Mat Plus, która wynosi: - 50 lat na perforacje blachy,

- w tym 20 lat gwarancji na kolor oraz rozwarstwianie powłok lakierniczych.

Jak to ma się do Twojego pierwszego zdania?

2. Montaż nastąpił przed upływem 3 miesięcy od daty wyprodukowania wyrobu gotowego.

Jak jako klient mam to zweryfikować?

8. Gwarancją nie objęta jest strona wewnętrzna blachy ze względów technicznych i technologicznych.

Widziałem balchy, które korodowały najpierw od wewnętrznej strony długo zanim zaczęła korodować na zewnątrz.

16. Do montażu w przypadku podkładów z drewna, użyto wkrętów spełniających najwyższe wymagania jakościowe oraz blachy płaskiej i akcesoriów dostarczonych przez firmę BLACHOTRAPEZ, a nie pochodzących od innych producentów.

:rolleyes:

17. Produkty z blach stalowych z powłoką Pladur®Wrinkle Mat Plus nie mogą ulegać trwałemu nagrzewaniu do temperatur powyżej 80°C.

Zagwarantuj to na ciemnej blasze...

Kurczę nie wiem, z tymi 20 latami to mnie zaskoczyłeś, muszę się podpytać faceta ze składu bo od niego mam inne informacje. :(

Pozostałe punkty raczej standardowe.

na składach nie pytaj, ewentualnie weryfikuj u producenta lub pytaj pomijając składy.

A z drugiej strony, ciekawi mnie jak wygląda egzekwowanie tej gwarancji po np. 30,40,45,48,49 latach?

na składach nie pytaj, ewentualnie weryfikuj u producenta lub pytaj pomijając składy.

A z drugiej strony, ciekawi mnie jak wygląda egzekwowanie tej gwarancji po np. 30,40,45,48,49 latach?

Nie wiem, ale jest wątpliwe. Tylko przy niekorzystnych warunkach problem z wyegzekwowaniem możesz mieć już po 2 latach...

Wprowadził cię w błąd nikt nie daje 50 na powłokę

Najwyraźniej. Ciekawe - specjalnie z czy niewiedzy. Na spotkaniu wyglądał fachowo, rozmawialiśmy chyba z godzinę o różnych producentach. A tu taki kwiatek. Nawet mam na mailuod niego:

"...Jedynym produktem na rynku który ma 50 letnią gwarancję na powłokę i rdzeń bez dodatkowych obwarunkowań jest niemiecki Thysenkruupp MAT PLUS. Na dzień dzisiejszy..."

Brać to co Ci się podoba i pasuje. Przypominam sobie na FM jeden problem z blachą. Była to Ruukki z roszczeniem odrzuconym przez producenta z, o ile dobrze kojarzę, powodu cięcia jej gumówką. Ale tego zakazuje i to wprost w warunkach gwarancji chyba każdy producent. Ponadto najwięcej zależy od producenta. Jeden może dać krótszą gwarancję i jak po jej upływie coś się będzie dziać z jego ewidentnej winy, weźmie temat na klatę podczas gdy inny może dać i 200 lat a wypiąć się po 2 tygodniach.