kemot_p 28.09.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Wybrałem już kierownika budowy. Porozmawialiśmy jak ma wyglądać nasza współpraca, o proponowanych przeze mnie zmianach w projekcie.Na koniec podpisaliśmy stosowne dokumenty wraz ze zgłoszeniem rozpoczęcia robót, zapłaciłem też 50% umówionego honorarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniowa 01.10.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Zapytam i jaką blachę P. wybrał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.10.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Jeszcze nie wybrałem, mam czas na decyzję. Będzie to venecja lub finnera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.10.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Po rozmowach z kierownikiem, wykonawcą SSO i firmami od pianki PUR mamy następujące pomysły na ocieplenie żelbetowego stropu nad poddaszem:1. Skosy ocieplone wełną 0.033 - 0.035 o grubości 20 cm pod krokwie i 15 cm pomiędzy, płaska część strychu na której będą leżeć kanały WM - 35 cm wełny 0.033-0.035 2. Skosy ocieplone styropianem grafitowym 0.031 20 cm pod krokwie plus 15 cm wełny 0.033 - 0.035 pomiędzy krokwie, płaska część strychu na której będą leżeć kanały WM - 30 cm grafitu 0.031 3. Piana otwartokomórkowa na skosach grubości 25 cm, płaska część strychu na której będą leżeć kanały WM - 35 cm wełny 0.033-0.035 4. Piana otwartokomórkowa na skosach grubości 25 cm, płaska część strychu na której będą leżeć kanały WM - 30 cm grafitu 0.031 4. Piana otwartokomórkowa na skosach grubości 25 cm na skosach i strychu (tutaj musiałbym pianować w dwóch etapach, ponieważ na strychu będą leżeć kanały WM, których w chwili robienia dachu jeszcze nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 02.10.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 A czemu nie rozważasz wariantu 2 ze styropianem między krokwie? Nie boisz się, że wełna zawilgotnieje? Styro można zaciągnąć siatką i klejem i będzie zabezpieczony. Wełnę też trzeba jakoś zabezpieczyć... Ja też będę miał lane skosy i na razie mam w planach właśnie Twoją wersję nr 2, ale bez wełny - wszędzie styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Więźba będzie pracować, czy nie spowoduje to powstawania szczelin pomiędzy styropianem a krokwiami? Wełna jest też bardziej "plastyczna" niż styropian i łatwiej ją upchnąć w szczeliny, ocieplić murłatę. Tak przynajmniej twierdzą wykonawcy. PS. Chyba mam za dużo czasu na planowanie budowy Edytowane 2 Października 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.10.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 PS. Chyba mam za dużo czasu na planowanie budowy Masz zdecydowanie za dużo czasu Z własnego doświadczenia wiem, że kwestie nad którymi ślęczałem godzinami przed i w trakcie budowy okazały się dużo mniej istotne niż myślałem, natomiast trudności wyszły tam, gdzie się tego kompletnie nie spodziewałem... No i nie przewidziałem albo zlekceważyłem wiele drobnych spraw, z którymi teraz mam zagwozdki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Akurat murlatę obrabiam styropianem. Powody są trzy:1. Nie otule jej tak dokladnie wełną, jak styropianem2. Lambda. Tu i tak bedzie mostek, bo cieńsza warstwa niz gdzie indziej i nieszczelności. Wiec warto go zminimalizować.3. Ruch powietrza. Przez wełne sobie swobodnie śmiga. Nie otulisz tego membraną (IMO warto ja położyć na wełnie) i nie połączysz szczelnie z elewacją. Więc cieple powietrze z calej powierzchni stropu może tedy uciekać. Mam jedynie obawę, czy taka obróbka murłaty nie będzie za szczelna i jej nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Ad.1. A no właśnie - wykonawcy twierdzą , że wełną, pianką będzie dokładniej niż styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Między murlatą a styropianem elewacyjnym mam 5-6 cm i kąt 30* do dachu (gorna krawędź). Wytnij mi cos takiego z welny. Z piana tam w ogole nie podejdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Z zewnątrz nie ma się nad czym zastanawiać - murłata bedzie ocieplona styropianem tak jak elewacja. Piankę/wełnę rozważam od strony skosu i na murłacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Piankę/wełnę rozważam od strony skosu i na murłacie. Tez trzeba uciąć wełnę pod skosem. To jest niewykonalne przy welnie z rolki. Utną na prosto, wisną, ile się da. I pod bedzie pusto a na gorze welna bedzie dotykała dachu. Styropianem jest pracochlonne (i pewnie dlatego zniechecają) ale można zrobic to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Masz zdecydowanie za dużo czasu Pracuję przy komputerze, mam więc czas na czytanie forum i "doszkalanie się" w ramach oderwania się od obowiązków:) Pewnie w innych okolicznościach nie miałbym możliwości na takie budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.10.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 i tak podczas budowy wyjdzie, ze cześć tego siedzenia i wyobrażenia o budowaniu na psu budę się zda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.10.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 i tak podczas budowy wyjdzie, ze cześć tego siedzenia i wyobrażenia o budowaniu na psu budę się zda Niestety potwierdzam Ale to się zrozumie dopiero po zakończeniu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 i tak podczas budowy wyjdzie, ze cześć tego siedzenia i wyobrażenia o budowaniu na psu budę się zda Mam tego świadomość, ale mimo to lubię spędzać na tym czas Mimo wszystko myślę że jakiś procent tego co tu się dowiem, uda mi się wdrożyć w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.10.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Ja tam też uważam, że lepiej przeczytać za dużo, niż za mało Gdybym się nie przygotowała do budowy, wiele rzeczy miałabym zrobionych nieprawidłowo, bo zwyczajnie nie miałabym pojęcia, jak to powinno wyglądać. A fachowcy wiadomo, robią, jak im wygodniej i szybciej. Parę rzeczy mi umknęło i nie dopilnowałam, ale sporo udało mi się wyegzekwować, a kilka poprawić, na odpowiednim etapie. Także noce spędzone na zgłębianiu wiedzy budowlanej, uważam za dobrze spożytkowane Chociaż wiele godzin faktycznie spędziłam nad nieistotnymi sprawami. A wracając do meritum - izolacji skosów, to powiedz kemot, jakie warstwy przewidujesz na skosach?? Rozumiem, że od środka: żelbet, jakaś folia, papa?, izolacja termiczna i pod pokryciem dachowym, jakaś membrana? Ogólnie ciekawy temat z tymi lanymi skosami. Ja zdecydowałabym się chyba na izolację pianą. Wełny nie lubię i droga w położeniu, styropian napawa mnie obawą w połączeniu z drewnem, które pracuje. Chociaż pod krokwiami mógłby być i styropian. Na lanych skosach nie straszne mu chyba odkształcenia, ale znowu mieszanie materiałów izolacyjnych, też mi się nie widzi (styro pod krokwiami, wełna pomiędzy). No i przy wełnie trzeba zachować dylatację między membraną a izolacją. Piana PUR wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Zachowasz ciągłość izolacji, nie będzie obaw, czy murłata nie zgnije w zbyt szczelnej obudowie ze styro, pracująca więźba jej nie groźna, nie trzeba stosować żadnych dylatacji, no i w ciągu jednego dnia masz cały dach zaizolowany W przypadku Twojego dachu nie będzie problemów z dojściem pianą wokół murłaty. No to tyle z mojej strony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2018 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Ja nocek nie zarywam Nie walczę o każdą kWh, chcę tylko (albo aż) mieć zrobione zgodnie ze sztuką. Skoro planuję wydać kilkaset tysięcy to chcę to wydać dobrze. Nie wiem jak ocieplę strop - pewnie wyjdzie w trakcie robót. Co do warstw - żelbet z ceramiką, ocieplenie i membrana lub papa na deskowaniu i blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.10.2018 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Powoli spływają wyceny na wentylację. Ceny instalacji (materiały, robocizna, podłączenie reku i regulacja) bez rekuperatora to mnie więcej 10-12 tyś. zł. Co do samej jednostki to wybór jest na tyle duży, że pewnie do ostatniej chwili nie będę mógł się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.10.2018 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Pytanie o osób, które budowały z ceramiki.Czy przy tym materiale jest dużo odpadu? O ile % zwiększyć zamówienie w stosunku do zapotrzebowania wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts